Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство

ГЕРБ предложила поста председател на Народното събрание на БСП
Обновена: 26 окт 2014 14:55 | 26 окт 2014 10:29, Елка Василева
439
Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство
Михаил Миков и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Още по-тревожен съм относно създаване на стабилно правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата на „четири очи“ в парламента с председателя на БСП Михаил Миков.

За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна, каза Борисов.

"Има смисъл да се направи правителство само ако е стабилно", каза лидерът на ГЕРБ. Той припомни заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага.

Още по темата

Борисов посочи, че не разглежда мандата само като отговорност на ГЕРБ и допълни, че в така създалата се ситуация е по-разтревожен относно създаването на правителство. "Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там, ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство”, добави Борисов. Той припомни, че "дори и с Реформаторския блок сме малцинство".

Споделената отговорност означава лидерите да са вътре в правителството, там се решават нещата и се изпълняват програмите, заяви още Бойко Борисов по повод позицията на Патриотичния фронт да не участват с министри в правителството, а само да го подкрепят.

„В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски” правителство, заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене”, заяви Борисов.

В този случай аз няма да съм премиер, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че Патриотичният фронт „се държаха изключително отговорно. Предлагат да подпишем споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта не считам, че е достатъчно поемане на отговорност“, каза той. 

„Като се има предвид също така, че БСП ще остане опозиция и това, което съм чул от Радан Кънев, че той иска да остане като шеф на парламентарна група, без да влиза в кабинет, при положение че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов остават вътре в парламента и не участват в правителство - по никакъв начин не искам да ги обидя, но когато става въпрос за стабилност, личното участие е изключително важно“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

„В един момент може да се окаже, че решенията, които ще бъдат взимани, могат да бъдат бламирани по всяко време, а и може подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент, защото в едно управление винаги може да се намери кусур, което не гарантира стабилност“, каза Борисов.

От своя страна, Миков отново заяви, че БСП остава опозиция. Това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, каза лидерът на социалистите.

"Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи, или по-малки", добави Миков.

„Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет и се договорихме, че в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми”, посочи той.

Борисов е предложил на БСП поста председател на Народното събрание, но предложението не е било прието. "Аз предложих на г-н Миков, включително и ако приемат поста председател на парламента, но той счита, че това би ги ангажирало много, при положение че пак са опозиция", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е предложил още в началото на идната седмица среща на лидерите на парламентарно представените политически сили. Консултациите да продължат между всички в последен опит за създаване на правителство, съгласен е Миков.

И Борисов, и Миков се обявиха за бърза смяна на управителя и ръководството на БНБ заради ситуацията около КТБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
1
 
1
 
! Отговори
Нели преди 9 години
Изглежда, че ще гласуваме докато резултатите са такива, че на Б.Б. да му е удобно и комфортно да управлява. Това е все едно аз да не искам да си върша работата, защото един или друг колега не ми харесва.Шефовете ни сигурно също не ни харесват всички еднакво, но над това стои интересът на компанията, а не капризите или претенциите наа един или друг
281
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
golemi gluposti e pisal Venci.no taka stava kato ima plateni draskachi.GERB ne kazvat,che ne iskat da nosiat otgovornost,a iskat da PODELIAT svoiata otgovornost s drugite partii.ne moje vsichki da lapat,a edin da vadi kestenite ot ogania.A,Stanishev go niama,zashtoto izbiaga ot otgovornost chak v briuksel.I,oshte-BSPsa na vlast ot 25g,a GERBot 5g,e kak togava im poprechiha
280
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прав е да се тревожи, защото ако опозицията му върне триковете, които прилага 1 година и два месеца...те умните и красивите, дет скачаха платено, са готови, важно е да има кой да плаща...
279
2
 
1
 
! Отговори
Венци преди 9 години
Не било отговорност на ГЕРБ ! А , на кого е бе безхаберник - нали постоянно се тупаш в гърдите ,че ги биеш всичките на разни избори ! Айде сега ,да ти видим геройската мутренска физиономия -само че го няма Станишев за да се будалкаш и лигавиш с него ! Сега ,пак БСП ви е виновно ,че не се включва в правителството -десет пъти от1989 г. насам социалистите се мъчиха да докарат нещата до по добро ,но вие , ЕС и САЩ ВИНАГИ ГИ СВАЛЯТЕ С РАЗНИ МРЪСОТИИ ОТ ВЛАСТ ! АЙДЕ СЕГА ,ВИЕ СТЕ НА РЕД !
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боико е велик 4овек и пътеводител,ако нее тои комонистите и Доган 6те ни направят абсолутно като аборигените,това им е цалта.Но Боико това никога няма да го допусне.Боико пазисе наи много от Иван Костов,тои е като спя6т вулкан винаги мойе да изригне.Никога на него не верваи.
277
1
 
2
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Страхлив мишок!! До вчера се гавреше с парламента и си играеше на "ела си - *** си", сега се чуди на кого да прехвърли отговорноста за управлението на България!
276
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Борисов бяга от отговорност с вички сили. Истината е,че той не иска да прави правителство.
275
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не осигури стабилност на Орешарски? Когато си ти на власт, търсиш стабилност - гарантирана от всички, когато някой друг управлява, нестабилност от първия ден, нестабилност подпалвана и подклаждана лично от теб.
274
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ БСП и ДПС
273
1
 
15
 
! Отговори
преброител преди 9 години
Боци нищо няма да направи.Още в изборната нощ, герберите бяха като припикано мушкато. и знаеха много добре какво ще последва.Каквото и да се опитват да направят няма как да събереш, орел рак и щука.
272
1
 
9
 
! Отговори
arhar преди 9 години
След като ГЕРБ нямали време за губене, както казваха преди изборите, защо тогава Бочко провеждаше преговори с Бостан, д'уд'ука и Гоце ? Защото са истинските му коалиционни партньори, с които той предпочита да се коалира , но от ЕС не му позволяват да направи с тях заченато в грях в правителство ?Бочко е толкова елементарен и прозрачен, че вече дори и не е интересен за коментиране . Той дори и да има 4 валета и 4 деветки, пак няма да може да си изиграе картите . Ако беше решавал задачи по математика , вместо да бяга от часовете в училище, за да рита футболна топка и яде филии с мас, сега ще
271
5
 
3
 
! Отговори
до 333 преди 9 години
дано скоро станем свидетели и на гърченето на този самозабравил се и оял се народ,който все още продължава да живее и тъне в безбожен лукс и охолство,дано скоро му се види края на това българско дерибейство
270
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко така се уплашил че всеки момент ще се изпусне в гащите.А е факт че вече НИКОЙ не иска да се вози на каруцата му.Този ИЗМАМНИК вече никой не му вярва."Аз" вече е на колене. Готов е да духа на всеки само и само да поемат и другите партииотговорност за зулумите които Той ще направи.Ех Бокоооо-Боко, свършен си.
269
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудо невиждано!-ГЕРБ предложили председател на народното събрание на БСП!Божееее,боже!Цирковете им нямат край.Народа ви наказа всички-за безхаберието към проблемите на хората,за кражбите,за лукса в който се къпете,за задкулисните ви договорки,за лицемерието и лъжите преди избори и амнезията която ви обзема след това.Ако и сега не си вземете поука ще отидете на политическото бунище,където впрочем одавна ви е мястото.
268
6
 
3
 
! Отговори
СУПЕР! преди 9 години
СЪС СЛУЖЕБНО ИЛИ ПРОГРАМНО ПРАВИТЕСТВО -----ПАРТИИТЕ НЯМАТ ТАКОВА ГОЛЯМО ВЛИЯНИЕ В ПОЛИТИКАТА!ЩЕ СА ПРИНУДЕНИ ДА СЕ КОНКУРИРАТ И БИЯТ ПОМЕЖДУ СИ!!!Когато котките се бият---мишките пируват!!!
267
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
nerazbiram ot banki no nemoge li da si ostaviat bankata da si raboti,a samo s nekorektnite dlagnici da se zanimavat organite ,4e i odita ne e napravento4no,a samo principno, i navsiakade ima lohi krediti v kraia na kraia......ima si risk,i a kato se ottegli galbata ili signala kakvo stava.........
266
5
 
17
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
единственото спасение е -ЗАБРАНА на политическите партии в управата на държавата ,ЗАБРАНА и без право на гласуване на неграмотни, живеещи в чужбина и не знаещи да пишат на български !Да се назначи експертно правителство и РЕФЕРЕНДУМ с 20 основни ЗАКОНА ! "парламента " да бъде запечатан до икономическа стабилност на всеки ЧОВЕК ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !
265
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Засега само им гледаме сеира,как се гърчат от безсилие,но те взряли се в собственото си оцеляване на политическата сцена не усещат тътена от наближаващото земетресение,което ще ги срине завинагизаради страданията които ни причиниха.
264
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЭЭЭИ Станишев е продажен *** досущ като бате Тивун.
263
9
 
21
 
! Отговори
ЭЭЭ преди 9 години
Абе Тикво,Станишев е класи над теб, да го знаеш,човека като видя ,че хората не го искат и се оттегли от сцената,а ти докато не увиснеш на някой стълб няма да има отърване от теб!