Йоханис посети строителната площадка на газовия интерконектор

Обектът е важен за Румъния и България, заяви той
16 юни 2016 22:08, Петя Славова
7
Йоханис посети строителната площадка на газовия интерконектор
Снимка: БТА

Президентът на Румъния Клаус Йоханис посети в късния следобед строителната площадка на газовия интерконектор България-Румъния, която се намира край град Мартен, Русенско. По думите му обектът е много важен както за Румъния, така и за България.

"Обектът е толкова важен, че ще се свърже с газопровода БРУА - България, Румъния, Унгария и Австрия, който също се планира много усърдно", заяви Йоханис, цитиран от БТА.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че работата върви с добри темпове и газовият интерконектор България-Румъния се очаква да бъде готов до края на годината.

"Това ще доведе до стабилност както в газовите ни доставки, така и възможност в перспектива за диверсификация на доставките", обясни Станков.

Максималният капацитет на конектора е 1,5 млрд. куб. м годишно. Станков даде пример, че това е около 50 процента от консумацията на България за миналата година.

Стойността на проекта е около 4,5 млн. евро, като става дума за основната тръба. Резервният газопровод ще се изгражда от румънска страна и той ще бъде готов до началото на идната година, а стойността е 4,8 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От где ще се взима газ за този конектор ?.Или по важно е да се направи за да се "усвоят" едни милиони па после ще мислима за газ.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проекта струва колкото 8 комплекта от дубайските автомобилни гуми.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този немски лай нарму се искало да има повече часове по румънски език в България. Явно тон му е дала онази рОмънска евродепутатка дето искаше да признаваме малцинства и да им даваме права.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете на Йоханис, че искаме повече часове по български в Румъния.