Не си знаем правата, 76% от нас не са чели Конституцията

Половината от тези, които я познават, искат нови поправки
30
Не си знаем правата, 76% от нас не са чели Конституцията

76% от българите не са чели Конституцията, показват данните от проучване на НЦИОМ, проведено през май.

Половината от анкетираните не знаят и кога е приета действащата Конституция, а близо 60% от тях не са на ясно за своите граждански права.

Близо една трета или 29% от пълнолетните български граждани смятат, че са необходими нови промени в основния закон. Тази позиция се споделя по-често от хора между 30 и 50 години, които са високо образовани.

Близо половината от запознатите с Конституцията са на мнение, че са необходими нови промени.

Едва 9% от участниците в изследването смятат, че не са необходими промени в основния закон, а 18% искат изцяло нов такъв.

Според председателя на парламента Цецка Цачева явно е нужна по-висока правна култура и познаване на конституционните форми.

Тя смята, че грамотността се формира от ранна училищна възраст и едва ли само с един прочит бихме могли да сме наясно с нашите основни права, конституционни свободи и задължения.

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че е време да започне дискусия за по-нататъшното развитие на конституционната уредба на правата и свободите.

Според нея дискусиите трябва да засягат по-стриктно гарантиране на социалните права, засилване на конституционната защита на потребителите от монополите и извеждане на конституционно ниво на правозащитните стандарти на Европейския съд за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
и аз да кажа преди 7 години
и ако си знаем правата,кой ще ни защити? арменския поп си защитава своите хора
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цеци в тези проценти се вкючваш и ти
18
0
 
3
 
! Отговори
валентина преди 7 години
хахах,след като се прибрах в БГ,и отивах на интервюта и "проби"за работа,много пъти съм цитирала конституцията за моите права като работник,и знаете ли какво става?-ами други чакат отвън,е това става и това ми казват,та и да знаем правата си-смисълът е никакъв.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е как да ги знаем,като на Някой не му изнася да ги знаем?те за това не се изучават в училище..
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато четете конституцията и особено абзаците за вашите права не забравяйте съвета на Боко: " Никога не питайте какво да направи държавата за вас, не сте нито министри, нито депутати!"
15
0
 
2
 
! Отговори
Дали съм прав? преди 7 години
Четете "Винету", от четене на конституция никой не е прокопсал. Аз например четох, че в РБ здравеопазването и образованието са безплатни. Сега чета "как се каляваше стоманата" и изучавам устройството на АК-47.
14
0
 
6
 
! Отговори
БОБО преди 7 години
И да са я чели полза няма.Тя не се спазва.В нея пише:чатната собственост е свещена и неприкосновена.
13
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
В Мутроландия не е нужно да познаваш конституцията,тя е за несменяемите другари-управленци-гейци и пр. "ейци".
12
0
 
10
 
! Отговори
Обаче у нас е така: преди 7 години
Какво, ако си знаеш правата?Казваш на някого какви твои права е нарушил, а той ти показва среден пръст или те псува, а ако е малко по-възпитан или пък ако спорът е станал в официална институция и пред свидетели, учтиво ти казва да си гледаш работата!Конституцията трябва да са я прочели преди всичко чиновниците и собствениците на фирми, до чиито услуги прибягваме ежедневно, нямайки друг избор. И трябва да знаят какво ще им се случи, ако нарушат правата ни. И да са сигурни, че санкция ще има!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като не я знаеш от къде знаеш кои права ти нарушават. То вярно, че някои се раждат направо с вродени права и няма нужда да ги четат, а на други им ги спускат като опорни точки, ама все пак....
10
0
 
9
 
! Отговори
За къв чеп, ма преди 7 години
да я знам Конституцията, като сте назначили едни калинки, които поназнайват някоя написана от неграмотен министър наредба, която противоречи обикновено на закона, по който е издадена, а за противоречията с конституцията не ми се говори. Та калинката изпълнява само нормата, записана в наредбата, която някой мутра от партията ви си я е поръчал, за да му върви гладко далаверата. И като имам права, кой точно милиционер или прокурор ще ги защити, за съдиите е ясно, че са според големината на подкупа.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некъв инжИнер не е чел конституцията пък рИве за права....хахаха
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституцията ли да четем, за да си знаем правата? Тогава защо тази конституция не се разпространява безплатно и на всеки ъгъл, за да сме наясно с правата си?! А може би з/то НЯКОЙ не иска да ги знаем!! Ние не живеем в правова държава, следователно народът няма права или няма кой да ги защитава. Ние живеем в държава, в която човешкият живот НЕ Е ЦЕННОСТ! Тогава за какви права ми говорите?!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Пожарникар преди 7 години
Цецке, викай главния пожарникар от Иран че България ще изгори. После ще ти пили защо не си му се обадила
6
0
 
9
 
! Отговори
hbn преди 7 години
Тоя травестит на снимката да не би да познава Конституцията?И да не би да бди за нейното спазване???Аман от бивши партсекретари!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що, вие спазвате ли я Конституцията, че да я четат хората? Колко нормативни актове си гласувахте в разрез с основния закон? Ние ако тръгнем да си искаме правата прокламирани в Конституцията... вапцахте я.
4
0
 
11
 
! Отговори
ШОПСКА САЛАТА преди 7 години
Конституцията на Република България е Овчарска Салата - нарязани са някакви зеленчуци , отгоре е поръсена със Сирене . Коя Партия вземе властта си слага колкото иска олио и оцет .Мафията направо купува Парламента и слага маслини .
3
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Като си знаем правата и като четем Конституцията какво от това?!
2
0
 
17
 
! Отговори
х.й преди 7 години
Другарко партиина секеретарке аз си знам и правата и задълженията но никой не ме бръсне за слива! На тази мутренска територия задълженията са за нас простосмъртните а правата за вас мутрите и партииците! Затова вече не спазвам никакви правила и задължения! Защото колкото повече ги спазвам толкова повече ме тъпчат. Законите са врата в полето и само баламите минават през нея. В мутренска държава няма нито закони нито правила нито задължения. Тарикатите евавата баламите това е на тази територия!
1
0
 
15
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
И права ли сме имали ? За толков години,разбра,че правата са за Вас,а за нас са задълженията. Нашето право е да Ви вярваме слушаме и мизеруваме..