Антикорупционният закон: Препъни камък между РБ и ПФ

Проектът на РБ окончателно отпадна от програмата на парламента
5
Антикорупционният закон: Препъни камък между РБ и ПФ
Снимка: архив Булфото

Антикорупционният закон стана поредния препъни камък в отношенията между част от реформаторите и патриотите.

Димитър Делчев от партията на вицепремиера в оставка Меглена Кунева, която е автор на закона, ДБГ, обвини ПФ, че е част от корупционното мнозинство, защото представителите на коалицията в правната комисия са отхвърлили предложението законът да влезе в програмата й и да бъде обсъден на второ четене, за да стане факт.

Антикорупционният закон, сочен като основен приоритет за Реформаторския блок при коалиционното им управление с ГЕРБ, в сряда окончателно е отпаднал от програмата на парламента.

ДПС, БСП и Патриотичния фронт са предложили да не гласуват проекта на второ четене в правна комисия, която трябва да внесе своя доклад в пленарната зала заради малкото оставащо работно време на 43-ото Народно събрание.

Това пък според Димитър Делчев означава, че явно те се страхуват от борбата с корупцията. Въпреки това той отказа да обвърже подкрепата, която получиха реформаторите от патриотите за съставяне на кабинет.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък декларира, че неговите депутати винаги са отворени за разумен диалог, но дали ще има правителството на реформаторите в крайна сметка зависи от ГЕРБ. А за антикорупционния закон той обясни, че би било опасно да се приеме сега.

Според него не можело в последния момент, на коляно, да се одобряват текстове, които могат да доведат до репресия и тоталитаризъм под някаква форма уж заради борбата с корупцията.

Законопроектът "Кунева" прокарваше създаването на Национално бюро "Антикорупция", което да обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси.

Преди да влезе за повторно обсъждане в парламента, след като бе бламиран от мнозинството през миналата година, редактираният вариант на закона отнесе множество критики, че е пълен с неясноти, които са предпоставка за "произвол, популизъм и политически атаки".

Едно от основните опасения беше, че с въвеждането на анонимни сигнали срещу държавници и политици като възможност за развихряне на "лов на вещици".

В крайна сметка парламентът все пак прие на първо четене законопроекта, след като от РБ поставиха ултиматум на ГЕРБ, че ще оттеглят подкрепата си към правителството. След загубата на президентските избори на ГЕРБ обаче премиерът Бойко Борисов хвърли оставка и сложи край на коалицията с РБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
анонимни сигнали??? това да не е северна корея? всеки, който има данни за престъпление, особено от политик, трябва да излезе с името си. вероятно е претупан този закон, както винаги.
3
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
Е в БГ е така. ПФ и ДПС заедно се борят стещу борбата срещу корупцията.
2
0
 
2
 
! Отговори
Бъългарин преди 7 години
Крадеца вика дръжте крадеца стига сте раздигравали театър.
1
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Мдаа, матреяле, надявам се вече ви става ясно, доколко любимите ви месии са оплетени като свински чeрва...