Държавна ЧЕЗ? Не! Примерите: БДЖ, "Топлофикация"...

Ще плати ли скъпо България, за да контролира част от активите?
8 мар 2018 10:15, Петя Славова
154

Нестихващ поток от новини по линията Прага - София за сделката по продажбата на ЧЕЗ. Гинка Върбакова в момента е в Чехия, където преговаря с продавачите на електроразпределителното дружество. Един от шефовете на чешката компания, отговарящ за задграничните дейности, вчера разкри, че още през 2017 г. са предлагали на българското правителство да влезе в сделката, но от българската страна са отказали.
Още по темата

Отделно от това стана ясно, че в договора има обвързваща клауза, която задължава купувача да сътрудничи по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България.

Ще плати ли скъпо държавата за възможността отново да контролира част от активите на компанията и колко реално струва влизането на България в сделката?

Според икономиста Владимир Каролев не е много положително държавата да има контролен пакет от ЧЕЗ и даже да бъде мажоритарен собственик.

"Ако някой иска да си припомни колко добре управлява държавата, да се сети за БДЖ, за "Напоителни системи", за "Топлофикация София", за почти всички ВИК. БСП първи започнаха с говоренето за закупуването на ЧЕЗ, а ГЕРБ решиха да се включат", уточни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече доста трудно може да се изпълни тази сделка по закупуването на ЧЕЗ, защото "Инерком" няма да има капацитета и парите са финализиране.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на мнение, че арбитражният съд е нещо доста опасно, защото решението няма право на обжалване.

"Боя се, че ние досега не сме спечелвали нито едно арбитражно дело. Изложени сме на голям риск в момента, защото сумата, за която ни съди ЧЕЗ, е доста голяма. Става въпрос за регулация на естествени монополи, която е в целия свят. Потърпевшите - тези електроразпределения, имат възможност да бъдат защитени от Върховния административен съд", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
9
 
! Отговори
Друг гост преди 6 години
А защо в Чехия е държавна и печеливша? Значи, че имаме огромен проблем с управлението на държавата ни, довело до състоянието на БДЖ и Топлофикация. Защо в Чехия може, а в България неможе? Защо Германия не приватизира железниците си DB?
123
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 6 години
А стига бе. Искат да ни убедят, че една Гинка и лошия ЧЕЗ ни въртят на малкото си пръстче ?! Да казва #Кой е зад Гинка и този #Кой да си ходи.
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и да са аргументите на жадни хора за печалби,вода и ток,телефони и пощи,не се дават на частни фирми,в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ,а трябва да са защитени максимално от държавата,защото са обекти изключително важни за националната сигурност на страната.Особено ток и вода,НЕ СЕ ДАВАТ НИКОГА в други ръце,освен държавни,национални и се пазят.Отделно,с печалбите може да се инвестира и да се подобри социалния статус на населението,за да си оправим демографската криза!
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мостът на дружбата при Русе бе построен за две години от лошавите стопански ръководители на НРБ 1952 г.. Най-дългият мост в Европа до 1999.Проектирането на Дунав мост при Видин отне десет години. За строителството да не говорим. Мостът трябваше да е готов за олимпийските игри в Атина 2004... трябваше де...
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо в Чехия може държавна ЧЕС,а в България-не?Отговора е ***,но никой не иска да го признае.
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БДЖ беше умишлено затлачен и смазан,а парите за модернизиране на БДЖ изчезнаха или отидоха за строежа на софийското метро!Отделно и автобусните фирми имат пръст в това,за да няма конкуренция.
118
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държамвата НРБ продаваше ток на 2 ст./кватчас дневна и 1 ст./кватчас нощна тарифа. С тези скромни приходи лошата стопанка НРБ построи АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ за двадесетина години. Тогава бе трудно , тежки времена, НРБ бе фалирала 3 пъти, това го доказа Тонката Тодоровият Мумията.
117
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане интересно, ако се разбере кои са собствениците на ВЕИ-тата в БГ и кои ли са банките, които са ги финансирали?
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ трябва да бъде купена от собствениците на високо-неефективните ВЕИ!Досегашната практика за изплащане на взетите кредити "купувам ток по 4 ст от държавните АЕЦ и ТЕЦ и го продавам по субсидираните от държавата 80 ст " вече е невъзможна! Спасението им от фалит след въвеждането на свободен пазар на тока е възможно само ако притежават ЕРП-тата ,продаващи тока по нова "пазарно правилна" цена, определена от "правилните " хора! Кои ще загинат - финансиралите ги банки-или целия народ ?
115
2
 
5
 
! Отговори
от 124 преди 6 години
127 Да кажем че всичко е било ок, да предположим че имало объркване и тн. Ако няма БДЖ имаш още 2 алтернативи, за отопление имаш още 10, за електричество НЯМА. Няма какво да ти замести електричество за тази цена. Соларната енергия ще ти седне по-евтино след 20г употреба, до тогава трябва да набиеш минимум 25 000лв накуп с ограничено количество енергия. На този етап за да функционира едно модерно общество се нуждае от храна, вода, електричество, канализация, това са основите. и да кажат ЧЕЗ не ..
114
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът на БДЖ беше даден на стотици автобусни фирми на същите управляващи държавата.
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Solar Power"И ще го загуби държавата защото се меси в частни сделки."Не разбираш. Ако спреш тока на София за 1 месец или за 2 месеца, нека си представим какво ще се случи: Ще спрат да работят банките, ще работят с дизелови генератори, но и те няма да са достатъчни. Ще спрат да работят болници, администрация, метро, училища, магазини, телевизии, радио станции, мобилни комуникации, Интернет и т.н. (за цялата страна).Всичко спира с тока. Затова ЕРП-тата са елемент на националната сигурност.
112
1
 
8
 
! Отговори
124 преди 6 години
И за капак ако тези компании не бяха печеливши, защо частници ги искат? Пък и все пак електричество, знаем че то е временно утре ще караме на космическа мана и няма да ползваме ток ... близкият век ток ще се употребява от всяко домакинство. Моля някой да ми каже че тия не са икономисти. Ако са от кой университет, че да го затварят.
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хихихи, сега държавата да има печеливша собственост е лошо. Как ще ми сравниш БДЖ с Енергийна компания, тия луди ли са? БДЖ ... с автобус е по бързо разлика 1лв, с кола почти същите пари ти сяда, 3 пъти по-бързо. Следователно хората не пътуват с блакове. Топлофикация взимам примера от Русия - 21лв на година целогодишна топлофикация(остатъчен продукт който с еизползва в полза на гражданите) при нас е на ОГРОМНА печалба. И кой дом не се нуждае от електричество? Сега какд а ги сравним?
110
6
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Смешникът Каролев от военното разузнаване пак не е разузнал и се е объркал. ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ е общинско дружество, не е държавно. С голям зор това комунално предприятие бе измъкнато от ръцете на разни ВЕЛЧЕВЦИ и ОРЕШКОВЦИ които го бяха вече обещали на ГАЗПРОМАДЖИИ-русия.
109
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GINKA PREZIDENT.
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ е държавна фирма. На държавата Чехия, която управлява и взема от чужди държави пари за своите пенсионери. Да гледаме примера на държавата Чехия, Франция, Германия. А управляващите индианци, аборигени, Винетута и други ***, не заслужават да управляват държавата България.
107
3
 
11
 
! Отговори
До 119 преди 6 години
Обикновения човек,драги,във всички случаи ще плати сметката.Ако се отопляваш на ток и си плащаш от собствения джоб,много скоро ще го разбереш.Но ако ти плаща държавата,никога няма да го разбереш.Вие на хранилката само консумирате и нищо не плащате.Обаче дават акъл на ангро,винаги.
106
5
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
И ще го загуби държавата защото се меси в частни сделки. Ролята на държавата е съвсем друга, но явно някой "икономисти" не го разбират.Сега държавата "НИЕ" ще платим на ЧЕЗ, ще платим и на Гинка ако се провали сделката. Сигурно ще платим и всички разходи по сделката на разни фирми.И всичко това защото някой левичар се напъва да сътвори някакво вълшебство с лъжи.В крайна сметка както винаги е прецакан обикновения човек, защото той ще плати тази сметка.
105
3
 
13
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?