70% от българите искат Македония да бъде приета в ЕС

"Тренд": Омбудсманът изпреварва президента по рейтинг
15 май 2018 09:10, Елка Василева
36
70% от българите искат Македония да бъде приета в ЕС
Снимка: "24 часа"

Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство.

Това става ясно от данни от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". 60% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са на обратното мнение. Близо една четвърт пък са тези, които не знаят или не могат да преценят.

По всичко личи, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в ЕС, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на убедените, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Логично на този въпрос делът на тези, които не знаят или не могат да преценят, се повишава до 39%.

58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави.

Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозната ни близост с тези държави.

Най-слаба е подкрепата да влязат в ЕС за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това тя е по-висока в сравнение с мненията тези страни да не се приемат в европейското семейство.

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66%. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП.

Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред “Обединени патриоти” (5,3%). Поради наскоро формираната коалиция “Демократична България” от партиите “Да, България”, ДСБ и “Зелените” отговорите за отделни формации са обединени, което ги нарежда като пета политически сила.

Данните са от представително за населението на България на възраст над 18 г. проучване. От 2 до 10 май са интервюирани 1009 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко още година две и си ходи стига, пара стига далавери достатъчно за доведената дъщеря и псевдо внуче .Иван Костов така управляваше ,беше "голяма работа" накрая видя накъде духа ветъра открадна последно кот можа и се оттегли . Лешоядите да ядат мър шата .гЕРБ са бита карта още малко да пола пат и се разпадат.
33
0
 
4
 
! Отговори
щели да влязат в ес преди 5 години
СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ МОЖЕ И ДА НЯМА В КАКВО ДА ВЛЯЗАТ?!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕЙТИНГА НА ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА ЛИ?Или рейтингът на Боко вече много е увиснал и не е за пред хора?
31
1
 
1
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До АнонименНе са народ и сбирщина от ***, за съжаление те не са виновни, в такива ги направиха сърбите!
30
2
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До АнонименСърбия е убила много повече хиляди българи, само 20 000 в Македония през 1944-45 г. Смърт на Сърбия, мразя ги тия шумадийски ***!
29
2
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Трябва да сме твърдо против Сърбия да влиза в ЕС. Само като ни върнат Западните покрайнини и признаят истината за македонския въпрос и Поморавието.Ако цената за приемане на Македония е да признаем македонската идентичност като различна от българската - твърдо НЕ!
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братска Русия и БСП се побъркват от яд!
27
1
 
2
 
! Отговори
алоуу,днес-овци преди 5 години
Проверете си процентите,че май са множко!Само дето не знам това интеграстия ли е,или толерастия!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изследване Борисов ли го поръча?Да се види колко го поддържаме.Истината е, че българинът иска по-добре платена работа и по-добър живот. А не вече 10 години да е на опашката на ЕС.Западните Балкани са му последна грижа.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ако е истина Е РЕЗУЛТАТ от засилената ПРОПАГАНДА В БЪЛГАРИЯ на тая тема особено относно т.н. Македония и повечето българи са абсолютни замлатеняци които много се влияят от глупоститте по телевизора,ужас.Вчера имаше статия за отказа на БПЦ да участва в измислените тържества по повод 1000 години Охридска Архиепископия и много споделиха мнение за някакво предателство на БПЦ,АКО ПРОЧЕТЕТЕ ПОСЛАНИЕТО НА "ПОГЛАВАРОТ НА МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА-ОА"за ВелиГден ще се смаете,НИКАКВА ПРОМЯНА,НИКАКВА!
24
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ами да, Македония, Албания и Косово ще влезнат в НАТО и ЕС, а сърбите ще си останат под руско робство.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Културна и религиозна близост но при тях дали е имало Покръстване както и нас през 866 г. алоооооооооо много малко хора знаят че Покръстването е нещо подобно на Възродителен процес , насилствено приемане на Християнството какво е?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен......защото те ни плюят в лицето.........Опасявам се, че не само в лицето. Колко туристи, колко манджи се ядат всеки ден от нашего брата в Македония, мани, мани......, който е бил сервитьор е наясно....
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадена статия от 24 часа , а иначе доста Дезинформираща статистика , да не забравяме че Сърбия уби умишлено 8000 невинни граждани , никога в ЕС
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Гледах и аз за напредъка от 1-2 %, ама трябва да се преценява наред с одобрението към Сърбия и сърбите, което е над 60% !!! Мразят ни още, с люта, дива омраза, набивана след 45г. и до момента.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми дали ще са в ЕС или няма. Няма да са единствените българомразци там. Нищо няма да се промени.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Явно се правят само в София"Аз от 13 години живея в София и нито един път не са ме спирали за каквото и да било проучване.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои точно българи са питали, тези зад западната ни граница ли?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея с макединец(Англия)с такава омраза ми вика:едно време вас не ви даваха носа да си покажете навън,никъде не ви пускаха.Това беше защото му обеснявах,че можем без визи да посетим над 150 държави.Яка злоба го изби.Другия път ще му обадя с тая злоба...Македонците ако са народ.....