За 10 г. от България излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли

Лидия Шулева, Икономически и социален съвет, пред Bloomberg TV Bulgaria
14 май 2021 21:13, Анисия Иванова
155
За 10 г. от България излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България продължава да губи мащабни проекти от съседни държави като Сърбия и Гърция. През последните 10 г. от България излязоха над 30 млрд. лв. инвестиции. Това заяви Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Тенденцията показва, че причините за липсата на инвестиции са дълбоки. Част от тях са липсата на правна сигурност, отказът от правосъдието и корупция“, допълни тя. За 2 месеца не може да се изчисти имиджът на България от новото правителство.

Сред първите ходове на икономическия министър Кирил Петков беше връщането на Стамен Янев начело на Българската агенция за инвестиции.

„Министър Петков иска да заложи на един доста изявен професионалист в областта на преките чуждестранните инвестиции. Стамен Янев е наясно с всички проблеми, които съпътстват инвестиционните решения. Той ще мобилизира всичките си усилия да направи някакъв пробив в привличането на инвестиции", заяви Лидия Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга тема от разговора беше свързана със задачите на новото служебно правителство и какви ще бъдат новите мерки, насочени към бизнеса.

"Пред икономическия екип на служебното правителство стоят въпросите, свързани с дефицитите в бюджета и как биха могли да бъдат преодолени чрез преструктурирания. Втората задача е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост и неговото представяне в Брюксел".

Лудия Шулева заяви, че за да се възстанови икономиката, са нужни малки корекции в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Икономическият и социален съвет прие резолюция, с която обръща внимание на няколко важни въпроса, които трябва да намерят своето отражение в плана", каза гостът.

"На първо място да се увеличи ресурсът, който е за бизнеса. В първоначалния вариант на Плана такива фондове не съществуваха изобщо, по предложение на Икономическия и социален съвет за тях беше отделен един ресурс от 900 милиона лева. В новата резолюция на съвета предложихме допълни 400 милиона лева, които да бъдат предвидени в подкрепа на бизнеса".

Вторият аспект в Плана за устойчивост и развитие е свързан със санирането.

"Там прекалено много се акцентира на абсолютните грантове, като би могло да се мисли за комбиниран подход със заемни средства. Икономическият и социален съвет предлага този ресурс да бъде насочен към развитието на зелени инвестиции“, допълни икономистът.

Последно нещо от Плана за възстановяване, където се налагат промени, е квалификацията и преквалификацията на кадри.

"Икономическият и социален съвет акцентира към допълнителни 300 милиона за подобряването на дигиталните умения на работна сила за гарантиране на устойчиво развитие“, допълни Шулева.

„Аз съм привърженик на балансирания бюджет. Въпреки това смятам, че и през тази година трябва да има мерки за подкрепа на бизнеса. Все още пандемията не е отминала – нямаме необходимия имунитет, който да ограничи влиянието й", смята Шулева.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ме ионтересува кой влязъл или излязълполитиците да работят за народа докажете че сте по добри от Борисов
102
2
 
2
 
! Отговори
swisss преди 2 години
Ние пък си инвестираме в качествен живот. Добро вино, хаваи, сейшели, яхти.
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
100
2
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ами то не може да искате 20%от печалбата и да стоят инвеститорите и от къде да дигнат заплати на хората!
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой не иска да се разпрая с чалгясали поданици на великия тиквунции никъде по света ако оставите 100 лева в банка няма да ви върнат 95 със скрити такси типичен грозен български тип общуване аз съм великия бей и ще правя каквото си искам в държавата на некадърниците връзкарите и смърдящите мутри начело с великата тиква и пуделите му
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на тая заплатата беше 80лв, майка ми шивачка и платиха 87лв за месец . после я вдигнаха на 120 - (60юро) , а на запад отиваш да миеш чинии за 600? , затова се изнесоха милион българи. А сега даже и в Бг се срещат сносни заплати.
97
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните 10 ли? Последните 30 години инвестициите са с отрицателен прираст в България! Веднага след падането на режима западните компании разбраха какъв голям и неизползван потенциал крият страните от бившия блок. Проблемът е, че за разлика от Чехия, Полша, Унгария, дори и Румъния вече, у нас всеки инвеститор се опитват да го изсмучат максимално, преди да му дадат достъп до пазара. Не работи така пазарната икономика, "другари". Затова и ще продължаваме да си тънем в мизерия.
96
2
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Тази жена -когато бе социален министър в НДСВ- раздаваше детските (пари по 20 лв) вместо пари--БУРКАНИ С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ И ДОМАТИ НА НЕЙНИ ФИРМИ!!!-= ТА ТЯ ДАВАШЕ ТОВА ЗА ДЕЦАТА!!! ЗАЩОТО "ВИДИТЕ ЛИ" МАЙКИТЕ СИ КУПУВАЛИ ЦИГАРИ С ТЕЗИ 20 ЛВ
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пък гнусно корумпирано недоразумение Шулева какво пак се появи по медиите.
94
6
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Това са пълни глупости, политическо изказване на една, която уреди нейния ментор Симеончо да си вземе имотите за 1 милиард, ама не вкара 1 милиард в Бг. България никога не е имала заделени пари за магистрали, метро, пречиствателни станции. Никога! Същите *** приказки за ЕС. Давали сме повече от колкото сме взимали. Ами тогава що не сме правили пътища, бе, магистрали, метро? Виждаш кой не харесва Бойко и разбираш, че нищо друго не ти остава освен да гласуваш за Бойко.
93
2
 
10
 
! Отговори
Ало Ваню преди 2 години
Лидия и ти си голяма цветарка. Намаза много и искаш още. Болно ти е, защото си болна от алчност. Сега харчи за лекарства и да не ти стигне "меда"............
92
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТова със заплатите е точно така. Гонят се инвеститори, особено в чувствителни райони като Родопите, където има голямо количество контролиран вот. Като роби ни държи шайката.
91
3
 
13
 
! Отговори
Опровергайте преди 2 години
Много моля, една калинка да не обсъжда колежките си калинки.Като чуя пак инвестиции за квалификация и преквалификация ми се повръща.Колко време ще се квалифицира народа, кадри и квалификация има достатъчно, но фирмите не дават пари и хората бягат. Вместо да бягат само неквалифицираните, бягат и квалифицираните.Напълнхте гушата на оббучителни центрове, земеделци, санировчици и строители. Реално това си е едно грантаджийство и наливане на пари без никакъв резултат.
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората питат ко прай президентазащо се окопава
89
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да президента работи в полза на ГЕРБ
88
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП много се радват на президентааз си мисля че е от ГЕРБ
87
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заради БСП пак ще ядем хурката
86
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ПРЕСТЪПНАТА ГРУПИРОВКА ГЕРБ!
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте моя на живо
84
10
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И АЗ НЕ БИХ ИНВЕСТИРАЛ В ДЪРЖАВА НАЧЕЛО С МУТ-РА РЕКЕ-ТЬОР!БОРИСОВ ЗА ДА ОДОБРИ ПРОДАЖБАТА КОЕТО И ДА БИЛО ДРУЖЕСТВО ИСКА 10% ОТ СДЕЛКАТА!ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ КАЗА, ЧЕ ИНВЕСТИТОРИТЕ КУПИЛИ БУЛГАРТАБАК СА МУ ПРЕВЕЛИ 10% ЗА ДА ОДОБРИ СДЕЛКАТА!----------СДЕЛКАТА ЗА ПРОДАЖБАТА ЗА ЧЕЗ ОЩЕ СЕ БАВИ ЩОТО БОРИСОВ СИ ИСКА 10% ДА МУ СЕ ПЛАТЯТ ЗА ДА Я ОДОБРИ!