Божанов: Чипът в личната карта ще бъде по желание

"Скептицизмът към технологиите съществува", каза министърът
21 дек 2021 09:28, Ния Христова
61
Божанов: Чипът в личната карта ще бъде по желание
Снимка: БГНЕС
"Чипът в личната карта ще бъде по желание." Това каза пред БНР министърът на електронното управление Божидар Божанов.
 
"Ако човек не иска, може да отиде и да заяви, вземайки личната си карта – аз не желая да записвате нищо на личната ми карта. Дори когато бъде записано нещо там, то ще бъде само един анонимен идентификатор. На самата карта няма да има никакви лични данни на практика, те са в централизирани регистри."
 
"Скептицизмът към технологиите съществува. Не мисля, че е масов, но въпреки това сме длъжни да направим всички възможни защити на личните данни", коментира Божанов. По думите му потенциалните страхове трябва да бъдат разсейвани, затова защитата на личните данни е много важна.
 
"Не може просто да направим една технология и тя да събира каквито данни ѝ харесват."
 
"Не очаквам много хора да се откажат от тази опция. Така или иначе гишетата няма да бъдат закрити от утре. Винаги ще има хора – понякога възрастни хора, понякога такива, които просто не желаят. Няма как да продължим да имаме всичко само на гише. Ако в момента имаме 10 служители на гише, след няколко години могат да станат наполовина, след няколко години още наполовина и така като процес да намаляваме това усещане за бюрокрация", подчерта Божидар Божанов.
 
"Съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло. Администрацията ще бъде оптимизирана като функции", поясни той.  
 
Относно постигнатото до момента в областта на електронното управление до момента Божанов обобщи:
 
"Те са постигнали все пак нещо. Изградили са някакви системки тук-там, те не работят помежду си, имат кусури, които им пречат да бъдат масово използвани."
 
Предстои анализ на наличните системи как с малко надграждане могат да постигнат голям ефект, допълни той.
 
"Ще видим кои удостоверения може да отпаднат почти веднага – примерно семейно положение или липса на задължения към централната власт, към общината. В момента гражданинът е куриер на администрацията."
 
"Искаме да има електронна идентификация, която да е достъпна за всеки, без да ходи където и да било – тя да бъде в джоба му: дали в личната карта или в телефона, така че в момента, в който дойде например локдаун или нужда да заявиш неща онлайн, да не се налага да отидеш първо да си вземеш електронен подпис или ПИК, а директно да можеш да ги използваш."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Няма да ги има на гишето! То и сега ги няма! Къде е разликата?
49
3
 
7
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Тя и експерименталната течност, за по- удобно наречена ваксина беше уж за всеки "сам си преценя" , а днес запопват с децата над 5 г, след 24 януари задължителен зелен паспорт.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Стаковърфлоу да се прави на важен, айде.
47
4
 
8
 
! Отговори
aa преди 2 години
Много остаряла технология, аз като си допра мястото на ваксината до четец и ми знаят всичко.
46
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Много изоставаме в световните тенденции. Илон Мъск ще слага чиповете направо в главите на краварите.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най напред се прави така по желание, след това следва принуждение, след това и задължение. Филма на Ковид 19 не е ли същият?
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е по желание, като при ваксините, само няма да можете да пазарувате и да излизате...
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да си много т*п, че да си държиш личните данни в телефона, особено ако имаш ам-найсе приложения, често с излишно много зададени права при/след инсталриане.
42
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспирации...? Не, отявлен фашизъм и геноцид!
41
3
 
13
 
! Отговори
5ку преди 2 години
Te преди вас не опитаха, те не го знаеха, те доматите с колчетата ядяха. Ще ви видим и вас. Ще видим и след вас. Парашутисти. Вдигай краката, да минават таралежите.
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да успее да направи тая административна реформа.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо ги слагайте във ваксините с един коршум два заека ха ха ха...
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предишните управници хал хабер си нямаха от чипове и затова паднаха.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де го чукаш де се пука.Чипирането няма да е доброволно ами по желание.
36
2
 
0
 
! Отговори
check_brains преди 2 години
До Анонимен 36С въздуха между ушите до тук!
35
3
 
6
 
! Отговори
K0rNELA преди 2 години
И, да! Искам по-малко "гешета", защото не виждам смисъл да се плащат ниски заплати на сърдити администраторки. Да оставят 50% и да им вдигнат възнаграждението с 30%. Или да оставят 30%, но да им вдигнат възнаграждението с 60%. Това би било по-ефективно. И да, предпочитам да ползвам възможно най-много онлайн услуги, тъй като ми е писнало от типичното за българите - опашките. Писна ми от тази масова трагедия да ме разкарват по 12 гишета, за да си свършат работата.
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признаха за чипирането. Нали било конспиративна теория. Дребни лъжи.
33
12
 
5
 
! Отговори
K0rNELA преди 2 години
Четейки клетите умотворения на повечето коментиращи, за пореден път ми става жал в каква държава живея. Щял да ги чипира чичо Бил, сега чипът в ЛК е проблем. Човеко ви казва, като не искате, редете се по гишетата, чакайте си на смръдливите опашки, с цел да не ви вземат личните данни. Е, кой ще ви ги вземе, тия дето вече ги притежават? Вие си мислите, че само ЕГН-то, трите имена, адреса и номера на ЛК са ви личните данни...... мааааайко такива като вас са за Северна Корея.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** как бре Bohzo! Защо бре Bohzo? Нали ще свиваме администрацията с увеличаване на дигитализацията? Какви гишета при електронното управление, бре специалисте мамин неземен? Такава каша забърка с глупостите си от последните години, че няма накъде повече! Вижте го топ експерта и съветник по въпросите за електронното управление от последните 5-6 години, а и от преди това.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен пък не ме интересува, какво знаят за мен. Но с тази опция, веднага ще рукнат злоупотребите, особенно с възрастните хора. Ще има да ги обират и да им регистрират фирми на тяхно име, а може и без жилища да ги оставят, че и по-лесно от сега, сигурно ще става.