Наблюдаващият прокурор по делото срещу Василев си е направи отвод

Имало политически натиск
24 мар 2022 12:28, Нели Христова
60
Наблюдаващият прокурор по делото срещу Василев си е направи отвод
Снимка: БГНЕС

Наблюдаващият прокурор по делото срещу Асен Василев си е направи отвод заради политически натиск. Това става ясно от прессъобщение на специализираната прокуратура до медиите.

Ето и пълният текст на съобщението:

По повод широкия медиен интерес относно изнесена от представители на Министерски съвет информация за образувано досъдебно производство срещу действащ министър, Специализирана прокуратура предоставя следната информация:

В Специализирана прокуратура бе извършена справка, която установи, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в. гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

На 23.03.2022 г. представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано. Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.

На 23.03.2022 г. министър-председателят на Република България направи в Министерски съвет следното изявление: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“ Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение: „Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона.

Днес, 24.03.2022 г., наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура депозира отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването.

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. Допълнителна информация ще бъде оповестена публично, когато това е възможно, като това ще бъде направено активно с позиция от страна на Специализирана прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази прокуратура едва ли ще върнем на България откраднатите стотици милиарди по времето на управлението на ГЕРБ.
56
14
 
8
 
! Отговори
Абв преди 2 години
Новите управляващи много бързат да се нагушат, че не се знае колко ще се задържат. Мисля, че и доста лъжат. Горките, така се объркват и забравят какво са казали.По-добре прокуратурата да ги следи изкъсо, че много МИЛИАРДИ изтеглиха, а КЪДЕ са??? Не и при обедняващите с всеки изминал час обикновени хора.Къде отидоха 500 милиона лева, които бяха предвидени за магистрала "Хемус"? Няма нищо насреща?Да оставят прокуратурата да си върши работата. Като са невинни от какво се плашат?
55
2
 
14
 
! Отговори
Разделение на власти преди 2 години
Основното при разделението на властите е, че всяка една от трите власти се контролира от другите две власти. Прокуратурата иска само независимост, без контрол от другите две власти, което грубо нарушава принципа за разделение на властите.
54
7
 
11
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Само за три месеца видяхме кой и какво представляват новите честни лица на мромянатаСтарите не ги коментирам христо , слави , корнела тях си ги знаем
53
7
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Черепа не си играе - авера на петков ще бьде защитен
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко 52 Нищо не е доказано. КС ви направи услуга, но в обикновен съд това обвинение ще падне, дори каскетът ви го знае, затова не повдигна обвинение.
51
10
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами кирето вече беше обявен от българският съд за нарушител на българската Конституция при подаване на декларация с невярно съдържание, сега остава съдът и поркуратурата да се произнесат и за кокорчо, въпросът е защо тези доказани и разследвани престъпници пордължават да ни управляват със семейните си кръгове, а вместо тях комунистическите милиционери на Хунтата преследват членове на Опозицията без да са оторизирани за това и в явно нарушение на българските закони ... ?!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж упреквате новите, че се опрели на божков за свидете, а този самуилов какъв е :)
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ъхъ! 48 То да не е, като трроленето :) Тези носят отговорност и, откакто баце не е на власт, наистина ще я носят. Да ги вкарат, ама после тях ще вкарат :)
48
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всекиго е ясно, че гешев се опитва да направи ответен удар. Но явно нищо няма, щом крие и разиграва пошъл спектакъл. Иначе цялата гербава медийна помийопръскачка щеше да работи на пълни обороти.
47
6
 
9
 
! Отговори
Ъхъ! преди 2 години
Тъй като четем , значи българската прокуратура работи и то доста ефективно - показва нагледно колко корумпиран е Кокорчо и дружката му Просто Киро ! Време е Прокуратурата да вкара в кауша тези двамцата международни мошеници и играчи !
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана 45 Видях, че няколко пъти излъгаха. Рашков каза, че са започнали разследване срещу Василев, те няколко пъти отрекоха. Сега, за да отклонят вниманието от лъжите си, пищят, че ги натискали и опипвали. Да не са в детската градина. Я, по-сериозно! Да каже какво са му направили КОНКРЕТНО!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да го съдят за лъжа и клевета!
44
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен35 И това ли не виждаш? Как са го натискали?! Ами всички тези обвинения срещу него са натиск върху него-те не остават нещата да се развиват по законния ред,а крадат документи,фалшифицират изводи и заключения,изкарват го него виновен за нещо нередно, когато всъщност няма направено от него и прокуратурата изобщо нищо нередно.Всичко това създава настроения срещу прокуратурата и него лично в обществото и инстанциите, което не е най-добрата среда за него да работи за откриване истината
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42 Посмали, ***...лко. Никой не го е заплашвал, дори той не го твърди, тррол гербав.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Васил Божков и той иска да се закрият тези бухалка вече, запорирали са му милионите, не може да се прибере в България.горкият, докато я има тази Спецпрокуратура.
41
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще дойде друг прокурор и ще го замести.Просто прокурорите и техните семейства са заплашвани и изнудвани от хора на Рашков и Петков. Нормално е хоарата да ги е страх за живота им и за този на децата им.Поздравления за прокуратурата и нека привлекат под обвинение и Кирил Петков за държавната му измяна срещу Бълагрия!
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли конкретно да обясни как са го натискали този? Какво точно му се е случило?
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана 36 Да не сте дрогирана?
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 Я, по-конкретно, че заприлича на евтино по.но. Какво точно са му направили?