Край на таксите и комисионните, които прибират колекторите

МС въвежда редица ограничения в дейността на фирмите
Обновена: 30 мар 2022 15:00 | 30 мар 2022 13:58, Камелия Цветанова
82
Край на таксите и комисионните, които прибират колекторите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МС прие Закон за колекторските фирми, с който въвежда редица ограничения за събирачите на дългове.

„Още днес законът тръгва към НС и вярвам, че ще бъде приет, защото е консултиран с партиите от коалицията, направихме и много широко обществено обсъждане“, каза министърът на икономиката Корнелия Нинова.
 
Ако законът бъде прието от НС, тогава вече фирмите, които ще изпълняват тази дейност ще подлежат на регистрация, каквато досега не са имали.

Още по темата

„Абсолютно произволно се събираха вземанията“, коментира Нинова.

Фирмите вече ще трябва да имат капитал от 500 хиляди лева и застраховка "Професионална отговорност", с която да обезщетят пострадали, ако са им нанесли вреди.

Друго условие ще е в ръководствата на колекторските фирми да са лица, които не са осъждани и срещу които не тече разследване.

„Фирмите ще са длъжни да уведомят длъжника и да го поканят за изпълни доброволно задължението си. Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск от 20 ч. до 7 ч. и в почивни и празнични дни. Следващо позвъняване да е не по-рано от два дни“, обясни още Нинова.  

Освен това колекторите няма да имат право да начисляват такси и комисионни, които събират за себе си и с които дълг от 50 лева става 500 лева, каа тя.

Фирмите ще могат да събират само законната лихва към дълговете.

Корнелия Нитова потвърди, че вчера е имало Коалиционен съвет, но той не е бил извънреден.

„Ние редовно се събираме. Не сме обсъждали въпроса за кандидата за управител на БНБ, обсъждахме текущите въпроси като законодателство, решения на МС, нищо извънредно нямаше в това заседание“, каза тя.   

„Кирил Петков ни информира за срещите си с премиерите на РСМ и Румъния и в това няма нищо извънредно и особено“, обобщи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 Принципно регулация си трябва, защото не може да работи финансова институция по свое осмотрение. Обаче да е забравяме, че като се прекали с регулацията, просто процъфтяват нерегламенираните такива услуги. И тогава няма да имаш даже договор, ще вземеш на ръка с устна уговорка и ще те очистят като не платиш. Освен това да не забравяме, че все пак щом тия услуги се ползват, значи има необходимост от тях.И няма нужда да откриваме топлата вода- други вече са го направили вместо нас.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте м и c и p к и! Какъв е този шум в к y p н и к a? Пак недоволни! Сами си ги избрахте! Три пъти гласувахте, т ъ п о, но упорито! А и за коркорбашията - станаха четири пъти! Сигурна работа! Така казвало чирачето на майстора: Три пъти рязах майсторе, все късо идва!
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЕНИ ХРАНИ С 30% НАГОРЕ, НО ТЕ БИЛЕ СТАБИЛНИ- НЯМА ГОДИНА А ПАРТИЗАНИТЕ ОБРАХА ДЪРЖАВАТА СЛЕД ТЯХ ПОТОП- ОСТАВКА МАРИОНЕТКИ НА ЧЕРЕПИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Нинова каза нещо за спекула, всички цени се изхвърчаха нагоре! К'ви пароли само!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО!!! А няма ли леганлите колекторски фирми да станат нелегални. При това здраво нашествие от украински младежи е ясно кои биха плащали и кои не. Да ли не помогнаха на бандерюхите да си намерят добре платена работа
61
1
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Тази също е от "колекторските" обирджийски групировки, Но, от високите етажи. От познавачите на големите Външно-Търговски Български Дружества които бяха плячкосани и унищожени по най-брутален начин под погледите и аплодисментите на тогавашните президенти и премиери на България. И сега, като награда за извършеното, отново е в първите редици да ни поучава и да ни обучава на ред, законност и справедливост??? И това ли дочакахме от "промените"?
60
7
 
2
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Не защитавам мошениците, които скубят хората едвам свързващи двата края, но ако сложим законна лихва и забраним на колекторите да събират дължимото то е много вероятно фирмите, които отпускат заеми да спрат да го правят за не до там надеждните клиенти. Ако сега ми дерат кожата като изтегля заем да закърпя месеца и да не ми спрат тока, то когато не ми отпуснат заем и остана на тъмно няма да ми е по-добре
59
2
 
9
 
! Отговори
Неутрален преди 2 години
С Кирчо и Баба цоцолана голям глад настана,със Русия се договорете или голям бой ще ядете!За България и българите на ваште еврокомисари им дреме на мъдите!
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя каза край на произволните увеличения на таксите по време на договорите на мобилните оператори. Няма да позволим тоя произвол да ви вдигнат цената. А на мене последния месец А1 ми представи сметка с по-висока цена по средата на договора. Нещо не я чувам Корнелия да коментира.
57
2
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Тоя па! В Русия ще живея като цар. А най-спокойната и чиста държава е Беларус. Ти *** в Канада, където Люлин ще ти се види рай. Ама не си бил там, нали? Само препоръчваш на невежите.
56
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 2 години
Тоьва е новина. ГЕРБ удариха Божков и българите си одъхнаха от хазарта, вреден и несъвместим с човека. Ред, ако се създаде и при дълговете, да се озаптят мошениците и крадците на хората, е те това е нещо. Също и тези който вземат, да си правят отлично сметката какво правят.
55
0
 
14
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Точно така.Много добре.Регистрация и законна лихва,а не такси и таксички.Браво г-жо Нинова!
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Канада, никога Соца не е биел по нищо Запада. Примери милиони, един от тях е това,че си в Канада, а не в расийското блато. За Куба, СК и тн. да не говорим.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курнелче, свали си маската, че дразниш неимоверно.
52
3
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази Новина не е Добра , има Капан и ще стане по-лошо за длъжниците . Нинова пише Законите както Дявола би написал Евангелието . Така мисля защото виждам резултатите - Нинова се биеше в гърдите че е намалила цената на Дървата за Огрев - напротив , станаха по-скъпи и ги няма , за следващата зима се очертават много драми за хората по селата .
51
1
 
6
 
! Отговори
Ами, преди 2 години
...имаше една пързалка по време на протестите, че Бойко потискал малкия частен бизнес. Това беше големия коз. 50 000 години никой не е признал, че е грозен и глупав, още повече да е доволен от финансите си. Когато пирати пленили Цезар, поискали откуп 50 таланта, пр. Цезар се ядосал и се скарал на главатаря, че го е оценил толкова евтино. Айде, сега пък Кире белким оправи нещата. Нека всички са доволни, макар моя съвет е: учете за даскали и доктори.
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше предложение от омбудсмана кредиторът да предостави на длъжника възможността да плати сумата, за която продава вземането на колектора. Ако това не е влязло в новия закон, значи сме свидетели на поредната измама и поръчково изпълнение в интерес на бандюгите. Егати промяната.
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А др.Импексова не е ли от тези които само прибират,едва ли има някой с друго мнение.Само празни приказки и нищо не се случва ...
48
1
 
14
 
! Отговори
вярвайте ми преди 2 години
Щом Нинова каже, значи така ще бъде. Нали се намеси при поскъпването на олиото и то веднага падна на 2 лева. И тука ще е така. При тези хора парата отива в свирката, само говорят за радост на балъците. Вярвайте ми!
47
0
 
27
 
! Отговори
Нинова да приеме преди 2 години
закон за физическия фалит,а не да се ослушва като гърмян заек. В цяла Европа има такъв закон ,само тук се ошмулват.