Петков: Правителството твърдо застава зад свободата на медиите

Всеки друг избор означава връщане към лоши, стари практики, подчерта премиерът
12 апр 2022 19:28, Красимир Ангелов
48
Петков: Правителството твърдо застава зад свободата на медиите
Снимка: Правителствена пресслужба

"Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики", заяви министър-председателят Кирил Петков по време на срещата си с президента на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода" Джейми Флай.

Премиерът посочи, че приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията.

Подобряване на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са от ключово значение за независимостта им, бе категоричен Кирил Петков. В тази връзка премиерът посочи, че с негова заповед от утре започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма.

С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

В хода на разговора министър-председателят Кирил Петков и президентът на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода" Джейми Флай обсъдиха предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.

Джейми Флай отбеляза пред премиера, че "Свободна Европа" ще разшири дейността си в България като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ посочи още, че  в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
До АК-47: А за каква свобода говори Митрофанова, която заяви, че без СССР българия щяла да бъде софийска област? Щото не забравяй, че СССР са влезли у нас като окупатори през 1944 год!!! И не са си излезли и до сега, поне от щенията на Радев и БСП. ДА помниш случайно, че до 1989 едната от трите ни налични TV беше съветска, че карахме само руски коли, че до скоро Путин ни продаваше най-скъпия газ в Европа и преди няколко години ни го спря посред зима? Свобода и Путим, ха ха
32
0
 
1
 
! Отговори
В условията на комун преди 2 години
Този явно е забравил къде живее !
31
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и разбира се,Свободата на Словото е основна ценност,всеки да може свободна да изрази мнение,аргументирано,не манипулативно разбира се,защото путин използва тази свобода като премахва свободните и ги заменя с...платени,бях блокиран многократно и то само в българскисайтове,само заради антипутинското си говорене,анти дпс-гроб-бсп-възраждане,бях обиждан,заплашван,имам актове от държавни,имах обаждания от банки в които не съм влизал...бедна ви е фантазията на какво сме подлагани...все заплахи...
30
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До РАДЕВ и ПЕТКОВ"агентите" на путин,радев и петков,помолиха защита от съюзни армии на НАТО,вече има Ф-35 на холандските кралски,способни да неутрализират стотици руски,до часове ще се отзове и ирландски на кралицата...може и повече при нужда...и няма да бъде платен и лев от нито един българин..това са фактите,това са истинските приятели,Бог да пази Свободният Свят приятели...Бог ни дава животите като Свободни...ние решаваме как да живеем..Бог ни дава Свободата..путиновци ви я отнемат...50 лв.
29
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До АК-47понеже виждам,че цялото *** ти е изплющяло плюсове...стари номера,играни от подобни,не се милее така за Народ и Държава...справка Украйна
28
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До АК-47руска манипулация,разбира се,че показаха документални за Ю.Гагарин,явно гледате само первий канал, и да до сторо нямаше Свобода,аз не съм ***,мога да се запозная с всеки от вас,да се срещна..и от години/признавам луд съм си/не можех да споделя мнение,отрицателно разбира се към дпс-гроб и путин без да ми изплющят 50-60 минуса,без да ти вменят,че си алкохолик,наркоман,платен от Сащ,персонални заплахи,ровене в устройствата ми,в нормална държава тези щяха да излежават поне по 300 г
27
1
 
2
 
! Отговори
ХХХХИИИиих преди 2 години
големи глупости....няма никаква свобода на медиите...Правят и пишат каквото им разпоредят, и като цяло има информационно затъмнение....
26
4
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
За каква свобода говори Киро? Само украинска пропаганда, поднасяна от всички наши проамерикански телевизии. Как една от тях не показа днес, 12 април, лика на Юрий Гагарин!! Това е първият човек, землянин, полетял в космоса. Но нали е руснак, как така ще го споменават и показват снимката му. Не ви ли е срам, журналисти ли сте, или послушни мишоци. Ама да ни навират всеки ден онова зеленото наци, не се спират. Е, сега като подпукат наци'тата от Азов и натовските военни в Азовсталь да си го получат
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в резултат на "свободата" на простаццците днес в деня на космонавтиката тук в този сайт и почт никъде в нашите медии няма нищо стойностно за това велико човешко постижение, в което имат участие и българи. Просто защото медиите се държат от долНни алчни и едногънкови екземпляри
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква свобода ,бе! Виждам едни и същи статии в различни страни от Европата! Кой ги пише?
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква свобода на медиите? Вътят едно и също. Много големи задъстеняцццццииии са в голямата си част. За съжаление.
22
5
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ и ПЕТКОВ преди 2 години
са агенти под прикритие на Владимир Владимирович Путин......... Те разцепиха България, за да е слаба и беззащитна.... По време на война преследват политически и криминално 1 ООО ООО БЪЛГАРИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА........
21
1
 
5
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Не се цръви толко Петкова , не се толко докарувай , че ме е срам !!
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли и дума на киро ЛЪЖЕЦА???
19
1
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
Когато осъзнаете това, всичко ще ви стане ясно:Банкерите се грижат вечно да сте в дългове,фармацевтите да сте вечно болни, производителите на оръжие-войните да не спират никога,медиите се грижат да не научавате истината,а правителствата се грижат всичко това да е законно.
18
1
 
6
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Киро да намали акциза със някоя стотинка и ако картелите продължават да държат цена да тегли от държавния резерв и за 2 месеца да вдигне държавни бензиностанции където да работят ония спящите от бг тол като там играе с цената от акциза!Във момента някой му/ни/ пали къщата/от там идва и голямото поскъпване на стоки и услуги/ а той гледа навън като се има напредвид,че цената на барел на нашият петрол пада от 1 месец!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да и той като господаря си иска да има показност,но всъщност се видя от една година,че не стават за нищо.Оставка и само оставка за такива нищо-правещи и скъпоплатени мунчовци.
16
1
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Каква свобода на медиите... медиите в България умреха безвъзвратно... Такава дива прокраварска пропаганда нямаше и през куманизамо...))) наще *** на последно място в света...)))
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете думата "свобода" от заглавието и всичко е точно!
14
1
 
18
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Бях блокиран тук 3 дни миналата седмица, защото заемам неутрална позиция в конфликта. Към кой да се обърна, че този жълт вестник тук прави каквото си иска?