Шефът на КЕВР за газа: Голям подвиг за България

Намерени са алтернативни доставки
Обновена: 4 май 2022 19:24 | 4 май 2022 19:23, Росен Стойчев
45
Шефът на КЕВР за газа: Голям подвиг за България
Снимка: БГНЕС

Това, което успя да направи България, само в рамките на една седмица, след като „Газпром Експорт“ прекрати доставките, да намери алтернативни доставки – е подвиг. Това  заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. Тодоров бе изслушан в рамките на насроченото извънредно пленарно заседание във връзка със спрения природен газ от страна на руския доставчик по искане на ГЕРБ-СДС, съобщи Нова.

"Нашият национален интерес диктува оттук нататък да имаме няколко доставчика по дългосрочни договори, за да не зависим от политическите цели на нито един от тях.

Още по темата
  При газа има една друга много важна тема и това е капацитетът. Всички преносни съоръжения имат капацитет и този капацитет трябва да бъде отворен за всички участници. Който държи капацитетът, разбирайте- това е кранчето на тръбата, той определя какъв газ, в какви количества и на каква цена ще влиза в България. Неслучайно „Газпром“ е резервирала по-голямата част от капацитета, както в България, така и в Република Сърбия и Унгария. Трябва да приемем незабавни мерки за освобождаването на този капацитет, за да могат всички търговци и доставчици, които искат да доставят газ в България – да могат да го направят на най-ниска цена", заяви Тодоров.

Той настоя, че оттук нататък „Булгаргаз“ трябва да започне да обявява открити публични търгове при ясни правила и процедури. Паралелно с това трябва да започнем да работим и, вярвам, че правителството го прави, за сключване на дългосрочни договори с повече от един доставчик.  

„Предлагам ви две политики – по отношение на електричеството – нека да задължим търговците да предлагат своето електричество по дългосрочни договори на българския бизнес и потребители и нека да освободим пазара на газ, така че всички търговци и доставчици да имат достъп до него. Това включва и капацитетът“, каза Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е диверсификация по български? Това е любимата дума на пишман политици, които са на американска каишка. И означава да купуваш руски газ от различни доставчици - комисионери. Толкова смешно, че чак е тъжно. И видите ли било подвиг! Кратунипрости, това сте вие новопръкнали се български политици -недоучки!
30
3
 
3
 
! Отговори
Rumen преди 2 години
ДОСЕГА 100 ПЪТИ ТРЯБВАШЕ ДА СТЕ СПРЕЛИ ТРАНЗИТА НА РУСКАТА ГАЗ ПО НЕЗАКОННИЯ РУСКИ ПОТОК!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
Ееффф преди 2 години
Нали затова Киро Гело ходи да лицемери пред Зеленски да му дава евтин ток, а ******* да го препродава с офшорки по света, а на нас да ни вдигат тока всеки месец! Не му дреме на него нито за БГ, Украйна или Канада!
28
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 2 години
Дали е подвиг или глупост скоро ще стане ясно.
27
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Голям подвиг е да помагаш на чужда държава да унищожава собствената ти държава, няма що. България им е неудобна и от 30 години се опитват да я унищожат и са почти успели.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е руска, Македония е българска. Точка.
25
15
 
12
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
Как беснеят путинофилите! Беснеят, ама Путин губи. А ние най-накрая се освободихме от руско газово робство! Хайде, всички путинофили да вървят на Путина!
24
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бензина колко ще стане, като спре Нефтохим, или с дамаджани ще му носите газта?! И ако пак се пишете герои тогава, по- добре се измитайте сами, да не ви приседне народната любов.
23
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, с прости думи, отивате на пазара, виждате на серията домати от 5лв.килограма,виждате на съседната доматите са по 8лв.,купувате тези от 8лв, като сте наясно че доматите са едни и същи, вече сте герой
22
1
 
12
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Да не стане само от два стола та на земята!По добре кажете какво означава това за народа, а не да се фукате! И вече сключихте ли ги тия договори или само си мечтаете за подвизи?
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
корнелке с коня ще прескочиш ли 4те процента
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то про100то и търговец не , иначе щеше да плаща в рубли , само е крадец
19
1
 
22
 
! Отговори
До 13 "Русия и преди 2 години
Не, не помня. Аз се топля на газ от 16 години, но тази зима едва удържах на напъна. Зимата на 2022 г ще трябва да търся друга алтернатива, защото не мога да си позволя евтиния джендърски газ, барабар с "отстъпката" от правителството на киро ***.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре го е казал това СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ! Все пак е работил 9 години за американците в AES Марица Изток 1. Казал го е добре, защото добре се е научил да бъде нarъл, лицемерен, хитър, подъл, гнусен, дебелоок - типичен американец! Гнycна твap. Ще поживеем, ще видим...
17
1
 
26
 
! Отговори
Юли преди 2 години
Подвиг друг път. На вас всичко ви е наготово и безплатно, а народа страда..
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв подвиг бе Подвиг е да се грижиш за народа не за чужди интереси
15
1
 
40
 
! Отговори
Човече преди 2 години
Какъв подвиг точно? На 1 април беше казано на Европа какво следва. Жъсткиро какво направи освен да ходи по партита и да се лензи. Днес хляба ни е 2.59 лв за 800г. Цена в Кауфланд. Горивата леко ,но стабилно вървят на горе. Та кое му е героичното на това жалко антибългарско правителство? Аз мисля Кирчо да не го пускаме тихо към Канада, първо ще му се потърси сметка.
14
1
 
41
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тези се ГАВРЯТ с нас!
13
1
 
36
 
! Отговори
Украинска шлюха преди 2 години
Мисля,че този път,трябва да има нов народен съд!!!! И Белене!!!!
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жетва е сега. Пейте робини. Раят за търгашите настъпи. Дупе да ви е яко!