Асен Василев: В следващите години ще има несигурност за газ, ток, петрол...

Войната ще продължи 4-5 години, ние ще сме във военна икономика, смята той
395
Асен Василев: В следващите години ще има несигурност за газ, ток, петрол...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според вицепремиера Асен Василев войната ще продължи поне 4-5 години.

"В следващите 4-5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимално, заяви още Василев. Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, не само в България, а в целия свят. Цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, защото и Украйна и Русия са износители на световния пазар и производители на жито, на зърно. Логистиката, особено Черноморската, ще стане много по-скъпа, обясни Василев и каза, че тези фактори не могат да бъдат подминати.

Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се доказаха като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент от друга. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Обща стратегия за Европа за природен газ има, за нашия регион тя се прави в София и до 15 май трябва да има първи резултати за това как най-оптимално да се използва газопреносната мрежа, каза Василев, след като през изминалата седмица в София се проведе форум с участието на енергийните министри от Балканите.

От думите му стана ясно, че се работи да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра.

В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. Оттам влиза общата покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра.

Василев определи като глупост твърдението, че България няма посредници за петрола и затова иска отлагане на ембаргото. Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза още Василев.

Относно руския петрол, Василев заяви: Нашият интерес е, ако има дерогация, ние да сме в дерогациите. Преговорите в момента, доколкото знам, не са приключили успешно. Те ще продължат другата седмица.

От самото начало позицията на България е абсолютно ясна - ако има отлагане на влизането на сила на санкциите за част от държавите, ние също искаме такова отлагане, каза вицепремиерът и потвърди, че при отказ от страна на ЕС, България няма да подкрепи санкциите.

Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент, каза Асен Василев и посочи, че технологично Лукойл може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЕТ предварително си е напълнил газохранилищата, а нашето в Чирен е празно, защо?
294
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ще продължи войната.Ама ако цените продължат да растат 4 или 5 години ще станат космически.Май най добре е да си бежанец в България поне няма да плаща човек за ток,вода и храна.
293
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се маха Кирчо. Че все по лошо ще става. Колкото по рано , толкова по добре.
292
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В следващите години много неща ще се променят харвардския пaлячo! Вас няма да ви има, а България може да не е в НАТО
291
0
 
7
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Едно се питам ?...Как ,умният народ избраха този лъжец и противен на всичкото отгоре ?
290
0
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
За целия свят всичко е сигурно, а само за вас некаdъrниcи е несигорно. от ПП си търсете убежище, ще дойдем.
289
2
 
10
 
! Отговори
Да знам преди 2 години
Заради такива продажжжни копеуенца като теб бе Флинстоун! Димек слуги на мамона! Чибаааа
288
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 309 --------------- " Незабавна оставка на тези , нови избори " ---- И наистина ли смяташ, че ако има нови избори това ще подобри положението на народа?! Не разбрахте ли досега, че който и да дойде на власт народът ни е все по-зле и по-зле? Няма оправия в тази държава и все повече ще мизерстваме, това е положението
287
1
 
6
 
! Отговори
истината преди 2 години
започна да се прокрадва ,че ще сме на студено и гладни .
286
0
 
5
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Парите ги държат на запад, защото във всяка държава по света наглосаксите имат орди платени марионетки. И това не променя факта на кражбата. Все едно джебчия да каже - не съм виновен, парите бяха в задния джоб.
285
0
 
9
 
! Отговори
алоо преди 2 години
Иначе казано:инфлацията не че няма да спре,но ще и се увеличава и за това "ние няма да имаме вина,другите са виновни,не ни се ядосвайте,ние ще гледаме цените да не се вдигат както в Европа,това е за 4-5 г.,после ще видим".Това може да го каже само човек,нямащ НИКАКВА представа за положението на НАРОДА си.Първо- всички лишения откъм руска страна,като газ и петрол,сами се отказаха от тях,НИКОЙ не ги е насилвал ОФИЦИАЛНО;второ-тока си произвеждаме сами,ЗАЩО ТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЛИЯЕ ОТ ВЪНШНИ СИЛИ???
284
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Върбан - Запада НИЩО НЕ е откраднал , защото ако имаш поне малко връзка с главния мозък ще се запиташ : А защо Изтока си държи парите на запад , а от десетилетия го ИГРАЯТ " врагове " ! Дали пък случайно Русия и Америка не прилагат стария трик -Доброто и лошото ченге и сега и едните и другите ще печелят ?!
283
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така трябва да бъде г-н Василев , защото ние сме Значими Европейци и отстояваме нашите Евроатлантически ценности ( макар и Атлантика да е доста далеч от нас , но това е дребна подробност - важни са ценностите ) и щастието че сме част от клуба на богатите ( въпреки че МИЗЕРИЯТА ни тропа на вратата , но това не може да сломи нашият Евроатлантически дух) ! Вие сте най-доброто за България и на Вас с Киро се пада честа да я завлечете под дъното ( защото ние и без друго сме на дъното от 30г. ) !
282
3
 
20
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Гнууусен лъжец. Газпром бил ненадежден. Запада открадна 300 милиарда долара от сметки на Русия. Естествено че руснаците ще искат да гарантират че ще си получат парите за газа, и искането им за плащане през тяхна банка е повече от естествено. А ние се правим на интересни и припяваме на наглосакското лицемерие.
281
2
 
22
 
! Отговори
Въпрос към министъра преди 2 години
Има санкция от цяла Европа към газта от Русия. Така твърдят от Брюксел. Защо газта продължава да тече към всички държави? Само към България няма. Обяснете, как е възможно това. Или ще излезе, че Русия е толкова корумпирана и подкупва цяла Европа с безплатна газ. Нали няма как да се плати газта по руския начин на разплащане. Защо газта от утре ще скочи с 35% след като цената и пада на световните борси. Стига сте мълчали и гледали с *** поглед. Обяснете!
280
1
 
10
 
! Отговори
човек преди 2 години
Мисля, че всички депутати, министри и отговорни за по-скъпите енергоносители трябва да си даряват 75-80% от доходите, за да компенсират по високите цени. Ако разбира се не договорят същите или по ниски цени от нашите партньори от САЩ и ЕС. Така се доказва партньорство и отговорност.
279
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Асен Василев: В следващите години ще има несигурност за газ, ток, петрол.."Браво на ПП. Да забравим за инвестиции в следващите години. Бизнесът искат предвидимост. Коя голяма компания ще дойде/остане в България като нямя яснота колко ще и са разходите? Как тези икономисти смятат да я карат с цени месец за месец? Аз ако съм инвеститор отивам в Унгария, Сърбия и Гръция. Там имат склучени договори с години напред и то на какви цени.
278
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пак ли?Нали ви избраха за сигурност и просперитет и големи и бързо увеличаващи се дохооди?
277
0
 
18
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Несигурността е само при нас! СДнощи един грък каза " На всяко семейство под год. доход 30 000 Е се дава месечна помощ за горива и елктроенергия". Че то при нас това е повече от половината държава. А какво виждаме - едно голяме НИЩО. Само шикалкавене и увъртания!
276
2
 
22
 
! Отговори
Пфу преди 2 години
Нали затова дойдохте да сьсипете дьржавата с киро