Външни инвеститори се интересуват от България

Коментар на Богдан Богданов
22 май 2022 20:17, Росен Стойчев
14
Външни инвеститори се интересуват от България
Снимка: БГНЕС

По данни на БНБ през 2020 г. инвестициите у нас са били двойно повече от тези през 2019-та година и са стигнали почти 3 милиарда евро, като най-вероятната причина за ръста е сделката за БТК. Миналата година обаче - огромен спад, инвестициите са потънали с 43%.

Още по темата
Такова мнение изказа пред БНТ новият директор на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов.

Данните са предварителни и могат да претърпят ревизия.

Инвестициите имат вариации през годината, не могат да се сравняват месец за месец, обясни Богданов.

Интерес откъм чуждестранните инвеститори не липсва. Въпросът е ние да канализираме този интерес в приоритетните индустрии. Това са индустрии с добавена стойност - автомобилна, айти, биоиндустрия, които ние сме заложили в нашата програма. Има няколко интересни проекта - единият е със 700 работни места в Плевен, в автомобилния сектор от доста голям европейски производител, обясни Богданов.

От миналата седмица има заявени намерения и за център на японска компания с 50 нови работни места. Такъв тип инвеститори гледат на България като на дългосрочен партньор, подчерта Богданов.

Всяка инвестиция идва с конкретни намерения. Ние не можем предварително да зададем изискванията за инфраструктура, коментира още Богданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Пълни глупости. С тази правна система, никой няма да инвестира в България. Примери като "Осемте джуджета", "Жоди", "Хиполенд", "Васил Божков " и цялата "борба" с олигарсите в България, показват, че няма нормален инвеститор, който ще захвърли парите си в това тресавище на рекетьори облечени във власт, наречено България. Основните капитали, които влизат в България през последните петнадесет години, са от псевдо чужденци, българи, които са успяли да откраднат чрез схеми, огромни суми от България!
10
2
 
2
 
! Отговори
Вълков преди 1 година
И идея си нямате колко световни водещи фирми с производство в Китай имат закупени терени в България в случай на спешно изнасяне от там.За 3 месеца вдигат завод и продължават.
9
2
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Стига лъгахте бе подмяната лелелелеле като има шарани да ви пригласят за Вас милионите за шараните гола вода
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се има в предвид какъв министър на икономиката имаме жална ни майка. За какви инвестиции говорим, Буркина Фасо и Чад пасти да ядат
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници. Пак ли с евтината квалифицирана работна ръка ги примамвате инвеститорите? Трябва да сте наясно, че работна ръка тук вече няма, а украинците не искат нито да са работна, нито да са евтина ръка. Вероятността да ни унищожат и природата, както хората, с концесиите за шистов газ става все по-реално заплашителна. Неуки, но алчни майцепродавци отново ни налазиха..
6
1
 
11
 
! Отговори
перко преди 1 година
Това да не са производитеите на електромобили дето Киро *** втора година ще ни пробутва само да отчита дейност? Ако са тези те дри смите германци не ги искат!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчета, да не съборим сега Немската икономика?! 3 милиарда евро - е цифра... На Укр толкова пари не са подарили колкото са се инвистирали в България...
4
2
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Тези инвестиции ще са за космонавт,завод за батерии или за разработката на марсоход?))))Знаем ги ние!)
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По- добре да не се интересуват. Идват тук да съсипят българската конкуренция и си отиват. Така са обучени.
2
2
 
20
 
! Отговори
Инвеститорите преди 1 година
Ко? Не!
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости от една година го слушам това с инвеститорите. Какво стана с електромобилите? Никой няма да рискува да инвестира в държава с намаляващо население и демографски срив. Инвеститорите ни поминават, за тях България е умряла държава.