Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ

Целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ
24 май 2022 10:17, Елка Василева
113
Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ
Снимка: архив, БГНЕС

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

Още по темата
„В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия“, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

„Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват“, допълни той.

Според него България не е направила грешка, като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени, по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
0
 
! Отговори
Стоян Хлебаров преди 1 година
Чиста русофилска спекулация! Че България искала да води преговори за рски газ....ама трябвало да почака!? Сайтът Днес.бг ,много внимателно прокарва русофилието,въобразявайки си,че някой ще се хване на въдиците му..!?
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Русия получавахме газ на достъпни цени, от Канада ще получим безплатно смъртоносни инжекции, че да си ги бием като останем на улицата.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо, желае да вкара втечнен газ към газовите камери за русолюбци и останали комунисти и да ги и ни изтреби, тоест повече от половината българско население.
88
1
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
И за слепите и глухите вече е ясно. Кирчо и компания отхвърлиха руския газ за да вкарат газ от САЩ и Гърция с посредници и да получат тлъсти комисионни. Нямам друго обяснение. Останалото е за заблуда на електората.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И никой ли не схвана, че просто нас и още някоя друга - пак източно-европейска - страна ни хвърлиха на кучетата, докато те си оплетат кошницата, па макар и в рубли. И че - направо очевидното - една доставка на първоначална примоция изобще не означава нито редовност на доставката, нито запазване на примоцията...
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да чакаме бе ***, да чакаме кога хиляди българи измрат.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво казва експертинът. Да се снишим, да изчакаме да видиме......
84
3
 
13
 
! Отговори
Zlata преди 1 година
Българските Власти много искаха да се разграничат, да демонстрират своята принципност и да бъдат в първите редици на тези, които подкрепят САЩ и лесно могат да се откажат от газа. Но не се получи. В София виждат, че нито Германия, нито Италия, нито Испания бързат да се откажат от газа, защото той наистина им е нужен, а алтернативи няма. И сега всъщност се случва това, което се случва: България вече е готова да открива рублеви сметки и да играе по правилата на Руската федерация
83
15
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Русия ще ни моли да им купуваме газа.Друго не могат да произведат и предложат на пазара.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия миксове ги знаем- като при тока - евтиния изнасяме навън а скъпия от американските централи за нас
81
2
 
13
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Гърция е платила в Евро и ние си продължаваме да си получаваме руски газ само че чрез посредници корупционерите нулевите да си пълнят сметките
80
3
 
15
 
! Отговори
у преди 1 година
Да изчакаме да стане -15 градуса, тогава ще имаме благоприятна позиция, тогава щатите внасят втечнен газ от Газпром.
79
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква руска газ повече! Писна ми от циркове на принципа ту има ту няма. Руска газ и.дI на xui.
78
5
 
7
 
! Отговори
РУСКАТА ГАЗ.... преди 1 година
УМРЯ... ХАХАХААА... НИЕ СМЕ НА АЗЕРСКА И ЩАТСКА....!!!! ДА СЕ ДУПИ КОРНИ. НА ПУТИН--НИЕ НЕ.
77
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През България преминават 4 потока , и газ нема та нема , с любезното БЕЗДЕЙСТВИЕ на продажни , примитивни , министърЧЕТА !Учени Ора , па про.Sti !
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се ликвидират заводите на гас или машините минат на ток или друго гориво. Петрола също прави бг зависима и заради цените постоянно става хиперинфлация след 1989 г.
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между 3 стола и падаш между тях.
74
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция и тя ще плаща по схемата искана от Русия. Така че ще купуваме руска газ от Гърция.
73
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Гаспром разбере че сключваме със САЩ и Азербайжан ще ни отреже, защото не е коректно. Само втечнен но няма кораби а и бури в океана ще блокират корабите. Азерския отива 90 % в Турция и за бг не стига.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мдааЗащото държавата няма никаква визия, за това, каква държава иска да сме... ))) Идват, вземат едни *** и заминават! ) Понякога по-скъпото, ти идва по-евтино! )) Бай Тодор на времето това правеше. Ресурси, срещу домати и болгарски перец. Ние сега и тях внасяме. Тотален колапс е в момента. А много от българите имат ЕС за даденост. Утре Германия да вкара нови правила в играта и това ще ни е и ЕС-а. Ако видят зора с производството, хайде квоти на всичко и Кауфланд, ще ни е парк за разходки