ГЕРБ посрещнаха Константинова с листове А4 "Оставка", тя обяснява за бежанците

Закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага, заяви тя
Обновена: 2 юни 2022 13:17 | 2 юни 2022 13:05, Нели Христова
173
ГЕРБ посрещнаха Константинова с листове А4 "Оставка", тя обяснява за бежанците
Снимка: БГНЕС

Вицепремиера Калина Константинова пристигна в Народното събрание за да бъде изслушана по въпроса с разселването на украинските бежанци.

В началото на изслушването в пленарната зала настъпи хаос, след като от местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове А4 с изписана на тях думата "Оставка". Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов, който води заседанието, отправи молба към депутатите да свалят листовете.

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

"Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", заяви Константинова.

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова.

Тя допълни, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

Константинова посочи пред депутатите, че най-важното и най-трудното нещо, което постигнали е, че всички тези десетки хиляди хора имат осигурен покрив над главата си. Тя благодари на екипа на Кризисния щаб и на всички институции за безграничните усилия и посветеност през последните месеци. „Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен”, каза Константинова.

„В днешния ден, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, повече от всякога е важно да си припомним, че делата говорят повече от думите”, каза тя.

"Нека ви разкажа в детайли какво се случи в последните дни. Дните между 29 и 31 май бяха 3 много тежки дни, в които прожекторите бяха насочени към Националния кризисен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е много, много трудна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за 3 дни 60 000 човека би било огромно предизвикателство", подчерта вицепремиерът.

"Седмица преди релокирането стартирахме дигитална платформа, която позволяваше на хората да си попълнят данните онлайн и да ни изпратят тяхната информация - за семейството им, децата им, здравословното им състояние, професия и още много детайли, с които ние искахме да се съобразим. На база на техните отговори се избира най-подходящото място за настаняването им", обясни тя.

Константинова се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС: "Отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Нооо запомнете Вий без п-о-л-о-в-и Диригенти. Таз софра не е за Вас. Лудо от лудо младо коластра су-ка-ло, в дън земя да го завреш, пак ще живне бе ***. Той небесно Балканско явление ще пребъде в ловно забавление. Рано сутрин преди Загрея кат Изгрее. Соколи наши с пълни патрондаши се отправят към гората, там горе в планината. Дружинки с пушки, ножове, секири стрелят напосоки, там де що прави дири и се вири, там в гората всред шумата си търсят ловците белята.
125
1
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Хуст се изкачил в канарите и ревнал: "Щом изям един Домат, Аз готов съм за дебат, щом изям един Картоф, Аз за Битка съм готов." Настана Мутренска война, стогодишна ръкопашна борба, докато не се изтрепаха в ръковините, кой да заеме место на изполините. Там без образование се стига, само да има кой да ти намига! Но не щеш ли нови избори дошли и отново онанистичен цикъл се завихри със лозунг профилактичен. "Слава, Ц-и-ц-и, Меч и Кръв си протегнали ръце. Прах и въздух на Земята почнали да сеят Те!
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
131.Не са 3 милиарда а много повече платихме.
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
131 Тръбата е наша и по нея може да тече не само руска газ. Беше одобрена от ЕС.
122
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платихме 3 милиарда за да може Русия да заобиколи Украйна с газа и по този начин да почне войната за нейното завладяване.Руснаците почнаха войната и сега пак плащаме за бежанците от Украйна.
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Балканските войни България приема над 1 млн бежанци от Македония, Одринска Тракия и Северна Гърция, бягащи от сръбски, турски и гръцки главорези. При много по-голяма бедност и недоимък....При това, пред погледа на тогавашна уж, цивилизована Европа. Не е вярно, че страната ни никога не е имала подобно предизвикателство, както с украинските бежанци. Тези тарикати си гушнаха милиарди за свои фирми и не се интересуват от обикновените хора.
120
9
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
"На база на техните отговори се избира най-подходящото място за настаняването им".Ламаринените контейнери без прозорци ли са най-подходящото място? Или ти толкова ефективно управляваш лъжите?За контейнерите казахте че са фургони. Дори бежанците от Сирия и Афганистан не слагаха във контейнери, а в масивни сгради.Калина да отива в контейнер да живее.Гешев да се самосезира дали контейнерите не са платени като фургони на фирми на властта.
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калина Константинова за президент!
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хрантутим си,ганори, хрантутим 240 дебелос,ерковци в НС, сега и тези хрантутим... ДОКОГА?
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май още дълго време ще си ги дундуркаме .....Бедни, богати дундуркат
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците злорадстват, защото знаят какво зло Европа пусна и храни м момента.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не са ни благодарни, защото смятат, че сме длъжни да им предоставим възможно най-добрто. Казват при нас има война, а вие ни храните с ужасна храна и ни пращате по затвори и концлагери. Хотелите в които телесата им плуят вече месеци, не ги броят в сметката. Не видяхте ли, че и половин ден не издържаха извън курортите. Такава наглост света още не е виждал, но не само ще види, но иняма отърване. Европа сама си е изпроси.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на тези ***,Точно Харесах Константинова и се оказа,че пак са ни излъгали.Бежанците си заминаха по новите хотели.Лошото е ,че няма кой да дойде и Тиквата не става
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега като се разнесе мълвата за Пампорово и Бази с минерална вода между тях,очаквайте следващата вълна екскурзианти .Пак са по хотелите
112
8
 
19
 
! Отговори
Така преди 1 година
Бъдете сигурни, че когато тези "бежанци" се приберат в украината си или отидат в друга европейска държава, ще разказват и за нас същото каквото за руснаците. Как сме ги изнасилвали, били и поставили при нечовешки условия. Та не бързайте да се застъпвате за лъжци и неблагодарности, защото и нас ще сполети. И тогава, ще ви увиснат ченетата до ония работи, драги ми русофоби.
111
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам за един месец да по живеят всички министри на промяната (не че има някаква промяна) в тия фургони в Елхово. Да им се проветрят малко главите, да помислят и да установят, че за тази работа не стават. Откъде ги изкопаха всичките тези некадърници на такива високи постове?
110
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберите, с тези изяви настройват българите срещу себе си
109
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪЛЕН ПРОВАЛ СА ВСИЧКИ! ТОВА Е ГЕНОЦИД КЪМ БЪЛГАРИТЕ.ДОЙДЕХА ЕДНИ 100 000 ХИТРЕЦИ И НИ РАЗКАЗАХА ИГРАТА,ИНАЧЕ С ИНФЛАЦИЯТА НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ,ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРИН СИ БРОИ СТОТИНКИТЕ,А ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЕДНИ ,,БЕЖАНЦИ,,ПО ХОТЕЛИ .НИЕ КОЛОНИЯ НА УКРАЙНА ЛИ СМЕ? НЕ СЪМ ОТ НИКОЯ ПАРТИЯ
108
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-ерите окрадоха достатъчно кинти да си ги настяняват и финансират по тяхните хотелчета. Ама едва ли, просто са намерили за какво да искат оставка която те не биха подали
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма твърда позиция.Константинова се извини и бежанците заминават за Боровец и Пампорово