България обяви намерението си да бъде домакин на срещата на върха за климата

Събитието ще се състои след две години
14 юли 2022 21:37, Росен Стойчев
15
България обяви намерението си да бъде домакин на срещата на върха за климата
Снимка: БГНЕС

Вторият ден от Неформалната среща на министрите на околната среда в Прага беше посветен на международните преговори в областта на климата и постигането на успешен резултат в рамките на предстоящата през м. ноември 2022 г. в Египет 27-а Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (СОР27).
 
Министър Сандов запозна колегите си и с решението на българското правителство от 7 юли т.г. за издигане на кандидатурата на България за председател на 29-а Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН, която следва да се проведе през 2024 г.

Още по темата
Министър Сандов посочи, че издигането на кандидатурата на страната ни е като поредна и логична стъпка за успешно провеждане „зелената“ трансформация на страната с оглед постигането на заложената в Европейския законодателен акт по климата цел за климатична неутралност до средата на века.
 
Конференцията на страните е върховният орган за вземане на решения по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която се свиква всяка година, за да оцени и планира политиките за борба с изменението на климата в световен мащаб.
 
Отчитайки протичащите в момента преговорни процеси преди СОР 27, министър Сандов посочи, че те предоставят категорична възможност за запазване на импулса да се постигне на ангажираност на глобално ниво. Сред конкретните начини, чрез които това може да се реализира, министър Сандов изтъкна съставянето и изпълнението на Работната програма за смекчаване, дефинирането на по-амбициозни, измерими и широкообхватни национално определени приноси, формулирането на дългосрочни стратегии и приобщаването на всички участници – правителствени и неправителствени. Фокусът следва да бъде поставен върху екологичната, икономическата и социалната трансформация на системата, като така се насърчи по-високата амбиция.
 
„Считам, че е особено важно да се осигури преразглеждане на национално определените приноси, добавяне на сектори или газове, както и преминаване към цели за намаляване на емисиите на парникови газове, които да обхващат цялата икономика. В този смисъл, необходимо е да развием и темата за ограничаване изтичането на емисии от метан от всички източници и да положим максимални усилия това да се превърне в глобален приоритет“, подчерта министър Сандов.
 
В рамките на Неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда заместник министър-председателят по климатични политики проведе и двустранни срещи с делегациите на Германия, Украйна, Австрия, Гърция, Швейцария, Кипър и Хърватска, в рамките на които бе обсъдена перспективата за района на Балканите от бъдещо домакинство на климатичната конференция СОР 29.
 
* Конференцията на страните по РКООНИК е най-големият международен форум в политически аспект, за който България ще издигне кандидатурата си. Процедурата за допускане на кандидатурата на страната за председател на СОР се предпоставя от одобряване на кандидатурата на България в рамките на Източноевропейската регионална група, която на свой ред предлага кандидатурата за гласуване от изпълнителните органи на Конференцията на страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Тоя географ и еко изнудвач Сандов е най-грозния и най-глупавия от сичките от подмяната. Не разбра, че министерството му освен PR има и много реална работа да върши!!!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяло магарето, че подковават коня и вдигнало краката.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяло магарето, че половата коня и вдигнало краката.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай сиктер, не може да бъде, при тез мпс трошки бълващи мега СОх и NОх
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро вдигна цял Еърбъс с над 150 места,за да се телепортира до Хаят. Изгори за 26000 лева самолетно гориво за двамата. Кой ще ви повярва, че се грижите за климата?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичката Мара втасала и домакин за среща на климата станала!?
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък помним как летяха в отделни самолети до една и съща дестинация Радев и Киро, та толкова им е за климата, а милата Урсула да ви светна дори и за 50 км. пали самолета, а вие карайте колело или дайте моля 100к+ за електричка иначе въглищата са готови за зимата вече.
5
0
 
5
 
! Отговори
Draco Кадиш преди 1 година
Най калният долен окаян и мизерен гойот от Moрдоора на света се самопредложил за домакин на среща на върха за климата! Това звучи като гавра като явна и свръх нагла подигравка и препикаване на всичко направо и ако бях Шеф на Глобалният Елит с правителство в сянка щях моментално да пратя група с тежко въоражени комансосикомандоси да изтребят до крак управляващата юрта със сфвинари във Моордора,заради тази тяхна явна провокация и подигравка.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Градските демократи/либерали са толкова безполезни
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КъФ климат като заради санкциите еврогейзърите пак минават на твърдо гориво дотогава и дървета може да няма.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравете за зелената зделка свърши тая простотия
1
0
 
8
 
! Отговори
Среща преди 1 година
На връх Дупевица.