Валентин Николов: В България не трябва много да се говори

Коментар за действията на правителството
25 авг 2022 22:55, Росен Стойчев
6

"Въобще не трябва да се поставя въпросът дали е по-изгоден или не. В момента ние не получаваме газ от "Газпром". Ако ние тръгнем да получаваме по стария договор, той е по-евтин. В момента трябва да се зададе въпросът при едно арбитражно дело ще загубим ли пари, или ще спечелим", заяви бившият шеф на БЕХ Валентин Николов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него "Газпром експорт" може да претендира за месеци, в които ние не сме взели газ и не трябва много да се говори, защото влезем ли в арбитраж, всяка една дума, особено на лицата, които са заети с управлението, ще се използва срещу нас.

"Ние за първи път чухме че е обявен търг сега и всички фирми, които имаха намерение, участваха.

Още по темата
Това отвсякъде мирише на нещо лошо. Мисля, че прокуратурата се задейства. Има сигнал и фактури, които са очевидни и никой не ги е отрекъл", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса докога държавата ще плаща заради финансовото състояние на "Булгаргаз", Николов отговори, че през зимния период "Булгаргаз" ще натрупа над 2 млрд. задължения и обществен доставчик няма да има, защото те са го убили и ще го оставят само да трупа дългове.

Според него рокадата в "Булгаргаз" е била необходима, но е трябвало да отидат хора, които знаят и могат. "Ако някой храни коня, не означава, че може да го язди добре", смята той и добави, че най-вероятно са им отказали другите заради състоянието на дружеството, затова за избрали Деница Златева.

Той коментира и рокадата в АЕЦ "Козлодуй", като каза, че от вчера вече са подадени смените и в надзора на електросистемния оператор, което значи, че се очаква те да сменят изпълнителния директор. По думите му тези рокади по върховете на енергетиката от правителство, което би трябвало да е за два месеца, са много странни и трябва да обявят мотиви.

"Новото ръководство трябваше да пусне сега септември месец международен търг за доставка на ядрено гориво, което трябваше да бъде различно от руското. Вече не знаем какво се случва. Ако "Газпром" намали или дори спре газа, Балканският полуостров няма кой знае какви възможности, за да запълни този дефицит. В този случай България трябва да ограничи износа на ток, защото всички ще минат на алтернатива електрическа енергия. В София няма да издържи системата, ако парното спре", уточни Николов.

Гостът посочи, че Азербайджан осигурява 1/3 от газа. Ако ограничим износа на ток и трябва да плащаме немалко средства като санкции на ЕК, ще се наложи да търсим вариант, макар че фирми, които са обвързани с "Газпром", са заели част от капацитета на Ревитуса и ще трябва да минаваме или през тях, или да намалим консумацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Да така е! преди 1 година
Тука повече се краде и то постоянно от едни и същи безнаказано
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой ги пуснал руснаците в Ревитуса туй не е техния регион да приемат доставки за тях с втечнена газ,нали ходихте на почивки в Гърция като вманиачени,но да ангажирате место за доставки на газ не сте се дотункали,а условията за изход и вход към Черно море през Босфора и Дарданелите са едни същи за всички от Черноморската търговско-икономическа организация,даже Гърция е участник и съответната банка там са я инсталирали,а не в България примерно и едно место да не отпуснат на нас като транспортьор