Росен Христов: Русия няма да дава газ на България

Според енергийния министър "Газпром" е взел това решение
9 сеп 2022 16:26, Йоана Цонева
131
Росен Христов: Русия няма да дава газ на България
Снимка: БГНЕС

Кремъл е взел решение "Газпром" да не работи с България. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в интервю пред германската журналистка Ребека Щегман, предоставено на „Капитал“.

„Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва“, обяснява Христов.

Той уточнява, че „не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив“.

Според министъра предишното редовно правителство на Кирил Петков е реагирало „много емоционално“ в отношенията с Русия. Христов казва, че Газпром е „вторият най-евтин доставчик на природен газ от тези, с които сме в комуникация или преговаряме“.

Още по темата
Той посочва и че най-евтиният газ идва от Азербайджан, но допълва, че руският газ е „вариант, който трябва да проучим“.

„Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем - ако не вземем, има клауза, която е вземи или плати. Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин“, казва министърът.

Според него кабинетът не е направил завой към Москва и че става дума само за вече договорен газ.

"Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите“, заявява Христов.

По думите му, кабинетът планира да разнообрази доставките с газ от Турция и Гърция, както и да осигури слотове, на които да се доставя втечнен газ от големи компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell.

„Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия“, смята министърът.

За отказа на служебното правителство от 6-те танкера с американски втечнен газ, договорен от кабинета „Петков“, Христов твърди, че „цялата сделка беше замислена по много грешен начин“ - първо е трябвало да бъдат запазени слотове, а след това да се поиска оферта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Гузен Христов преди 1 година
И Вие не ставате! Помнете ми Думата..
105
4
 
3
 
! Отговори
Честито преди 1 година
То се очакваше след изгонването на руснаците.Сега идва дебелото заострено дърво.Азери,кравари,конектори ,танкери с втечнен някъде из океаните.
104
4
 
3
 
! Отговори
Кашиши преди 1 година
Киро Канадеца и Кокорчо сега ще получат медали за храброст от краварите.Те изпълниха мисията си и янките вече могат да ги пуснат по пързалката.Толупа и той е за награда,със забраната за Южен поток.Ердоган трябва да го награди Винету.Заслужава,иначе Турски поток нямаше да има.
103
6
 
8
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 година
Добре че е Путин да ни избави от Русия..благодарим ти дядя вова
102
4
 
6
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Това е добра новина Господ е Българин
101
8
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Какво друго очакваме от преговорите с Газпром след като отказваме да плащаме по тяхната схема - в рубли. Газпром е казал ясно - така продава. И са прави за себе си - имат блокирани 300 милиарда евро в западни банки. Който не иска така да плаща, купува от посредници, които плащат в рубли. Просто и ясно. А тия приказки, че преговаряме (за да не плащаме в рубли) са имитация на преговори.
100
1
 
3
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До В Нов ЗаветЗащо не пишеш на разбираем български-гугъл транслатора не върши работа
99
2
 
6
 
! Отговори
анонимнико 7 преди 1 година
Гоним ги за да не плащаме неустоки за прекъсване изкупуването на договорените доставки , неграммотнико . Аман от умни и красиви некомпетенти . А не за да се унижаваме . Плащахме ли неустойки за спиране строежа на АЕЦ Белене? Или с.и малолетен, или си необразован , или си фиксиран в някаква м......я. Сори .
98
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христов манекена катамарана какво разбира от газ Митрофонова го инсталира да оплеска всичко и да ни остави зимата без газ и джуджето да се радва че ни е студено :)
97
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха няма комисиони в милиони за Радев и компания :) Как не вие е срам недостойни просяци на колене пред диктатора не за България а за лична изгода предатели Веднага оставка
96
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев се изгаври със Българския народ с това жалко марионетно правителство на Митрофанова сега какво следва ще купуваме много скъп газ Защо отказахте 7 танкера ??? За да злепоставите и унищожите Петков сега ние ще платим руската авантюра на Христов с Газпром отказаха всички възможности и със свалени *** на колена пред путин Мижигурките получиха шамар но ние ще платим скъпата цена
95
7
 
18
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
е неразумни българино,сега разбра ли защо не трябва да се избират зяа управници-емоционално нестабилни хора,пък били те от харвард
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, много добро решение тукмо ще измрат всички корумпета на комисионна
93
8
 
5
 
! Отговори
Лозар преди 1 година
Изнасяме 1,5 млн бутилки вино за Русия!Колко трябва да си ***,да не събереш всички изнасящи за Русия и да не отидеш на бартер за петрол или газ!Храни за гориво!
92
12
 
9
 
! Отговори
Щщ преди 1 година
Лоша новина за русофилите!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия в ЕС ? Явно си на много силни л.карства г.ведо
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбръчкан мачо....
89
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бързахте да откажете 7-те танкера, с презумцията да сключите договор с Газпром и оттам лапачка, но уви. Ушатият загуби. Всичко тръгва от него. Най-лошото служебно правителство, което е имало досега. Щом до преди седмица, мин.-председателят Донев не знаеше кой преговаря с Газпром, министърът на икономиката също, то тогава кой управлява. Пълни смешници са и тия, а още по-голям, ушатият, който заблуди всички ни. Всички са един дол дренки, включително и ушатият.
88
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минаващият през наша територия руски газопровод построен от лоестият и платен от всички нас,трябва да бъде демонтиран незабавно!
87
0
 
8
 
! Отговори
До89 преди 1 година
Чакай сега,тая същата"перестройка"си я спретнаха самите руснаци,може и леко побутнати от западняците но в крайна сметка тя си беше тяхно дело и най облагодетелстваните от нея бяха сегашните гаулайтери който дърпат конците сега в Русия!