25 г. независима Украйна, 25 г. маша на Запада срещу Русия!?

Киев е троянският кон на САЩ за Москва, коментират руски медии
24 авг 2016 12:22,
100
25 г. независима Украйна, 25 г. маша на Запада срещу Русия!?
Снимка: Reuters, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко "обеща украински флаг" на анексирания от Русия полуостров Крим и на сепаратистки Донбас, информира "Комерсант". Вестникът цитира вчерашното слово на украинския лидер в Киев по повод деня на националното знаме. Порошенко смята да върне на Украйна териториалната цялост в рамките на официално признатите й граници, констатира изданието.

Печатът в Русия коментира чествания днес в Украйна Ден на независимостта, провъзгласена през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. През 2014 г. украинците се отдалечиха и от Русия, оттогава "се мъчат да си намерят нов стопанин", заявява пред "Комсомолская правда" публицистът Павел Пряников.

Според него Украйна не е успяла да открие "гарант" в лицето на ЕС и сега се опитва да стане "протекторат, младши, зависим партньор на Америка" - САЩ. "Американците също имат изгода от Украйна. Тя е нещо като троянски кон за Русия, каквато е Полша в Източна Европа за ЕС", разсъждава наблюдателят.

Двайсет и петгодишната независимост на Украйна доведе до скъсване с Русия; днес Киев има нужда от нов формат на отношенията с Москва, пише "Независимая газета".

Според украинския социолог Олександър Вишняк "днешната пропаст между Украйна и Русия" е само етап в развитието на двустранните отношения.

"Естествено вече няма да има никакво обединение в обща държава - след Крим и Донбас народът няма да позволи това. Междудържавните отношения обаче може да бъдат възстановени. Ако бъде спряна войната в Донбас, махнати оттам - сепаратистите, възстановена - инфраструктурата, постепенно подновени - икономическите отношения с Украйна (равноправни, а не от позициите на "по-голям брат"), и ето че след 10-15 години ще може да нормализираме отношенията" помежду си, смята аналитикът.

"Дори ако Крим бъде изнесен извън скобите на помиряването и ситуацията бъде замразена, проблемът след време ще изгуби остротата си за украинците", твърди той пред "Независимая газета".

Междувременно обаче в навечерието на празника "Киев препоръча на медиите в Украйна да разкажат за "руския империализъм", отбелязва "Взгляд".

Украинското министерство на информационната политика разпрати на най-големите телевизии в страната препоръки как "да отразяват етапите от създаването на държавата Украйна", посочва мрежовото издание. Според едно от "ключовите съобщения", предлагани в документа, "днес независимостта на Украйна е основно препятствие пред руския империализъм и гаранция за свободното развитие на държавите и народите в Европа".
Украйна посреща годишнината с войнствени изявления. Президентът Порошенко предрича нахлуване на Русия, отбелязва "Аргументи и факти".

По-рано този месец Русия обвини Украйна, че се е опитала да вкара диверсанти в Крим. Украинските власти отрекоха. Но "именно диверсията в Крим принуди Киев да мине към военна риторика", заявява седмичникът.
Официална Украйна все още отрича нейни военни да имат нещо общо със скорошните събития на полуострова, където руските тайни служби заловиха "диверсионно-терористични групи от Украйна", напомня изданието.

Негови източници, близки до силовите структури в Киев, обаче признават, че е имало опит за диверсия. Но той бил извършен по инициатива на т. нар. партия на войната, която "дърпала конците на радикалите от доброволческите батальони" в Украйна.

"Никой не се съмнява, че щом му дойде времето, Москва ще може да представи солидни доказателства. Официален Киев обаче не може дори частично да признае обвиненията на Русия - страхува се окончателно да се изложи в очите на Запада", заключава "Аргументи и факти".

За 25 години независимост Украйна се е превърнала в инструмент на Запада, насочен срещу Русия, пише "Лента".
Електронният вестник определя Украйна като "бивша житница и ковачница с форма на държавност, стабилизирана във вид на постоянна политическа криза".

Украйна посреща годишнината от независимостта си "с неясни държавни граници, извънмерно равнище на бедност сред населението и мъгляви перспективи". Някога тя бе "сред най-процъфтяващите съветски републики, а сега самите украински политици я сравняват с африканските страни", се казва в статията.

"И в политически, и в икономически план Киев зависи от западните си партньори", изтъква украинският политолог Руслан Бортник. Според него суверенитетът на днешна Украйна днес не е съществено по-висок от този на някогашната съветска република. "Тогава зависимостта бе от Москва, днес - от Вашингтон и Брюксел", обяснява експертът.

Западните страни изграждат днес по-скоро не Украйна като такава, а един вид "Антирусия", твърди той.
"В крайна сметка никой на Запад не желае силна Украйна. те подкрепят държавата в днешния й вид, за да възпират и отслабват Русия. Ако Киев бе възприеман като равноправен партньор, страната най-малкото би получила безвизов режим, достъп до пазари. Но вместо да стане мост между изтока и запада, както биха искали огромното мнозинство украинци, Украйна стана стена", констатира киевският анализатор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 7 години
Украина е наш приятели съюзник. Украина е гарант ,че руските азиатски *** няма да посмеят да се намесят в България. Украина е за Европа и света това ,което е Израел .Борбата срешу арабите и срещу руските агресори е единтична . Борба между евроатлантическата цивилизация и варварите.
75
11
 
2
 
! Отговори
До 96 преди 7 години
Всичко в дребния ти живот е свързано с Америка и техния прогрес, както технически и финансово,така и като мислене. Нямаш нищо позитивно от любимата ти Русия...освен една лъжлива история, какви спасители са на света от Хитлер. А даже и там без САЩ Европа не можеше да се справи с него. Пълна пародия са ви доводите едни и същи мятания на обвинения без факти, а в същото време работите, ползвате и гледате на Запад. Лицемери каквито винаги е произвеждала България.
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По повод "обещанието" на Порошенко да развее"украински флаг"над Крим нека си припомни историята и да научи,че Крим никога не е бил украински.Найнапред Хрушчов,нарушвайки законите, подарява полуострова на УССР,а през 1992г.Леонид Кравчук,използвайки пианството на Елцин на Беловежската среща,успява да затвърди оставането му на територията на новобразуваната държава Украина.Това са историески факти и никой не може да ги отрече,дори господарите на Порошенко.
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До XpКакво толкова са дали наследниците на престъпниците от цял свят,заселили т.нар.от тях "ничии земи",подлагайки на геноцид завареното индианско население в северната част на Американския континент?Те са първите създатели на концентрационни лагери,в които натикват останалото недоизбито индианско население,наричайки ги "резервати".Това ли са т.нар."американски ценности",които САЩ са дали на света?А в последните години сеят само смърт и разруха по света.
72
7
 
2
 
! Отговори
нестерова преди 7 години
Украйна изказва специални благодарности на *** защото благодарение на него вече никой не задава въпроса за какво ни е нато след като рашките са ни приятели от делно след като боби измисли уникалните хранително вкусови качества на рибата край крим да очакваме ръст на риболова,който да закърпи руското бюджет
71
15
 
4
 
! Отговори
Xp преди 7 години
Как може да сравняваш в 21 век .. САЩ и Русия?!?!? САЩ са дали толкова много на човечеството,че на обратно да бягат не може да ги достигне никога военния режим разбил милиони хора в Русия. Няма как да бъдат сравнявани тези два свята...източния е мн лош и недостоен към собствения си народ.
70
4
 
14
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 7 години
До boobbБългария не е само 4-5 големи града *** в провинцията да видиш каква е мизерия и как оцеляват хората...а относно София тя все едно е друга държава...
69
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 88Ано *** - Ако ИД се остави без сухопътна операция на който и да е в този случай Ирак, Иран и Сирия с въздушн подкрепа на РФ - Тази зараза ще се разрасне. Въпреки усилията вече има МЕТАСТАЗИ в Либия и Египет. Ок кажи колко приятно щеше да е на Рашките ако се образуват МЕТАСТАЗИ и в Кавказ? За това ги бият в Сирия ако трябва и в Либия и Египет само и само по-малко да стигнат от тези радикали в Кавказ.
68
11
 
2
 
! Отговори
boobb преди 7 години
До РОССИЯмерише на ***.... гладни сме били, хахахха ела да видиш на граничните пунктове гладните българи как отиват на почивка в гърция, по бензиностанциите е пълно с коли, а да си хванеш място в заведение през почивните дни без резервация е невъзможно... гладна ти е главата за руски ***
67
7
 
12
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
наще българи и правителството ни мислят че са умни и разбират от политика.на толкава са умни че докараха народа си до самозапалване народа е толкоа гледен че не издържат и се самозапалват. мизерията българска е голяма.а ние мислим за украйна че русия е агресор .агресори сме ние българите че сме гладни и защитаваме интересите на сащ и ес.които със санкциите се самоунищожение
66
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЗнаеш ли колко си наивен. САЩ не стопанисват те експлоатират.------А руснаците в Сирия стопанисват?За разлика от твоите кремълски работодатели, САЩ устройват батак у враговете си, а не у съюзниците.
65
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна не е успяла да открие "гарант" в лицето на ЕС и сега се опитва да стане "протекторат, младши, зависим партньор на Америка" - САЩ. "Американците също имат изгода от Украйна.-------Нищо нередно няма, това се нарича взаимоизгоден съюз.Руснаците са в доста по-надупено положение в партньорството си с Китай.
64
10
 
16
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Ами то украйна си е Българска територия от хилядолетия,там е погребан даже Кубрат.1/3 от населението е от Български произход,а дори и днес има 2 милиона етнически българи там........ТАКА ЧЕеееееееее -само ние може да кажем на кого да бъде този крайшник и ние казваме че го оставяме на Русия.ТОЧКА.
63
26
 
7
 
! Отговори
Рет преди 7 години
Това което пишеш са абсолютни глупости. Много по-добре сме от преди 89. Живеем свободно, имаме всичко необходимо, имаме предостатъчно храна т.н. Тея лозунги нанбай Тошо си ги спести. На всеки празник над 300 000 автомобила отиват само до Гърция на почивки..преди 15 год не беше така, а преди 89 изобщо не е можело. Спести си мъките да ни обеснява как САЩ са най-лошите....банално
62
7
 
31
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Рет 82Знаеш ли колко си наивен. САЩ не стопанисват те експлоатират. И по такъв начин експлоатират че след тях и потоп. Примери от нашето битие. По подсказка на западните включително САЩ експерти реално си БАСТИСАХМЕ не само нерентабилните производства но и Успешните такива. Политически се отказахме от Руския пазар(същото направи и Украйна и е на ръба на Фалита). Сега имаме реално над 60% безработица по стъкмистика под 10% но не се включват в сметките Мигрантите избягали кой къде може
61
20
 
3
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Браво Бандера,бий по мордата монголския роб!
60
5
 
8
 
! Отговори
Jaceniuk преди 7 години
25 г. независима Украйна...mdaa,pp.vk.me/c604325/v604325483/3f1c0/s-vnHfO-POM.jpgDragi ukri-pozdravi of kravarnika, kak ia karate?
59
24
 
5
 
! Отговори
Рет преди 7 години
Истината е че самите Украинци вече не искат комунистическия модел на управление т.е. Крадене, Пърдяне, Глад, Шуробаджанащина и т.н. до болка познати у нас. А САЩ ги боли фара за мършавото студено морентце със сладка риба на Крим те стопанисват целия свят с океани и острови. Както винаги тъпички комунистически лозунги..от гладни въшки.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ukraincite se drjat kato makedoncitevsi4ko s M, Ma, Mac Mak e makedonskovsi4ko koeto sa razrusili ukraincite e prepisvano na drugi i ne samo na moskovcite
57
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна - маша на Русия срещу Европа. Това е правилното заглавие на тази долна статия.