Експерт: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия

Случващото се е етническо прочистване на Северна Сирия
22 окт 2019 09:10, Елка Василева
116
Експерт: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

„Мръсна сделка предстои да се сключи днес в Сочи“. Това каза пред БНР анализаторът доц. Тодор Тодоров по повод предстоящата днес среща на турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи, на която ще обсъдят интересите на Москва и на Дамаск от създаването на зона за сигурност в Сирия.

„Никой няма интерес от това на територията на Североизточна Сирия да съществува този кюрдски анклав, където има една форма на самоуправление под формата на демократична конфедерация, управлявана на социалистически принцип, където има пряка демокрация, равнопоставеност на половете, на различните етноси и религии. Това предстои да бъде унищожено, тъй като Ердоган вижда там основния канал за терористи“, смята Тодоров.

Още по темата

„Проектът на Ердоган е да се отърве от сирийците, които са на територията на Турция и се превърнаха в сериозен проблем. Идеята е да ги засели в тази зона за сигурност“, допълниекспертът.

Според него Владимир Путин също „няма интерес от съществуването на подобен експеримент“.

„Никой няма интерес да си цапа ръцете с кръв. Тази роля ще бъде поверена на Ердоган. Всичко, което се случва, е етническо прочистване на Северна Сирия, което може спокойно да придобие формата на геноцид. Тази зона за сигурност ще бъде изметена, за да бъдат настанени там бежанците, които са в Турция“, каза Тодоров.

Той подчерта, че днес очаква двамата президенти да постигнат договорка.

„Ердоган ще получи зелена светлина да върши каквото си иска в Сирия, но с условието да не остава в Сирия, тъй като това е важно за Путин. Такава е позицията и на Иран“, прогнозира Тодоров.

„Скандалното е, че това етническо прочистване става с очевадното съгласие на САЩ, а това не беше най-коректната позиция, която Щатите можеше да заемат, да предадат своя съюзник, който изнесе на плещите си войната с Ислямска държава. Ако днес си стиснат ръцете с Ердоган и Путин допусне подобна операция, наречена „Мирна пролет“, вината ще лежи и върху руския президент“, категоричен е експертът.

По думите на анализатора „Европа се изтегли от дипломатическата роля, която можеше да играе в този конфликт“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Откъде ги вадите такива п'ишман-коментатори. Преговорите между Путин и Ердоган вече завършиха. Приета е общо споразумение - 10 точки, съгласно което турски и руски контингенти ще патрулират общо в 10-километровата зона по границата, а Турция ще пази териториалната цялост на Сирия. Това ли е "мръсната сделка"? Е, нека сега САЩ и западните им съюзници да сключат по-чиста.
76
1
 
8
 
! Отговори
етнически турчин преди 4 години
Етническо прочистване-български експерт,***.Абе Ганио сирийците които ссе намират като бежанци в Турция са от различни етноси.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как реално виждат да "изметат" тази зона и да заселят над 3 млн. бежанци просто така? Тази фантасмагория няма как да се реализира на практика.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам як сърбеж в говеждите дирници.От акото ще да е.Дойдоха в Близкия Изток като аслани,а си тръгват нъсрани.
73
6
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-бум преди 4 години
До Ха-хаЯ си опресни паметта за началото на сирийската криза! Колко деца убиха и репресираха там? Явно никога не си бил в Сирия. Даже и понятие нямаш как тамошната ДС/съветски възпитаници и говорят руски/ държи властта. Разпитвали са ме там. Не си виждал патрулите с калашници, мрежите от бодлива тел и многобройна въоръжена охрана около "някои" обекти. Не си виждал огромните портрети на Асад окачени навсякъде. Типичен диктатор! Диктаторите постигат "мир" и ти пожелавам да му се насладиш ***.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерта е кледал на птичи курешки или звездите са му проговорили???
71
1
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
И двамата държавници,първо гледат интересите на свойте държава ,а не се съобразяват с неолиберлано,псевдо-демократични вайкания.
70
18
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 4 години
Естествено. Путин е ***, но се прави на цар. Ердоган е ***, но се прави на султан. И двете държави хубаво няма да видят.
69
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой беше тоя Доцент Тодор Тодоров аналенлизатор?
68
3
 
25
 
! Отговори
ДО ДН/ЕС.Б/Г преди 4 години
Какъв е тоа при това копиран Фейк Нюз , срещата се състоя м/у Ердоган и Путин и трае 6 часа разговори , като ви напишат че копирате от други сайтове при това НЕДОСТОВЕРНА информация и от гняв и злоба да блокирате коментара веднага , пак повтарям за пореден път сайта ви е WC
67
7
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Много ясно, че ще се разберат. Двама умни мъже и истински държавници.А, американците си тръгват като посрани от Сирия. Кюрдите, които бяха предадени от САЩ изпращат американските войници като ги псуват, обиждат и замерят с картофи.Жалка картинка !
66
29
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ФАЛШИВИЯ *** Е САМО ЕДНА ОТ МНОГОТО НАЛОЖНИЦИ В ХАРЕМА НА СУЛТАН ЕРДОГАН!
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
Като прочета - ''според експерти'' ... иии моментално знам че е пропаганда !
64
3
 
15
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Путин и Ердоган се разбраха за Сирия. Именно днеска разбрах към обяд защото Путин и Ердо се усмихваха до уши при последната среща в Сочи.
63
5
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
От къде се пръкват такива анализатори като тоя Тодоров. Дуп ката *** затъва безвъзвратно а тук пълно със световни специалисти!???
62
4
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Сирия си беше съвсем прилична светска и мирна страна преди САЩ да тръгнат да я "демократизират"!Сега експериментът приключва и е нормално техните ку*ви да пострадат.Спокойно,Путин няма да позволи мащабно прочистване,поне не по-голямо,отколкото направиха американските мек*ерета!Впрочем Тръмп даде заявка,че армията им ще остане в заграбените петролни полета-познат сценарии....
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами в москва се намира най-голямата православна църквасъщо най-голямата арменска църква задършиха я преди години
60
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво на дребния пъхна чадър в краварските *** и сега го разтваря с помоща на китай и турцияи всички български сорослуги вият в несвяспредстоят още неща - но ние в момента с това управление сме по-зле отколкото сме били при ония продажници кобургите- днешните ги надминаха и по алчности по продажност и безхаберие за държавицата ни
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандалното е, че това етническо прочистване става с очевадното съгласие на САЩ,айде стига бе ,какъв геноцит и етническо прочиствчне сънувате ,бежанците дето са в Турция от небето ли паднаха ,нали именно тях ще ги настаняват в тази зона на сигурност ,
58
18
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЪС ИДВАНЕТО НА МАРКСИЗМА САМАТА ЦАРСКА РУСИЯ ПРИКЛЮЧВА!! СЕГА ОФИЦИАЛНОТО ИМЕ ИМ Е : РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ИЛИ ПО-ТОЧНО КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ!