Путин нареди: Руските газ и ресурси да се пренасочат от запад на изток

Руският енергиен сектор вече страда от западните санкции
14 апр 2022 17:00, Александър Попов
547
Путин нареди: Руските газ и ресурси да се пренасочат от запад на изток
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди на правителството да се подготви за обръщане на доставките на енергийни ресурси на изток на фона на плана на Запада да спре да ги купува.

По време на среща с правителството в Москва Путин заяви, че правителството трябва да се подготви за отказа на европейските държави от доставките на руски въглеводороди, включително газ.

Той отбеляза, че руският енергиен сектор вече страда от западните санкции, логистиката е нарушена и се оскъпява, а банките на "недружелюбните страни" забавят плащанията за руските доставки.

Путин допълни, че Русия вече предприема някои стъпки за транзитиране на плащанията за енергийни ресурси в национални валути, за да се изоставят плащанията в долари и евро, и възложи на правителството да подготви руския валутен пазар за такъв преход, така че да е възможно свободно и в необходимия обем всяка чуждестранна валута да се обменя за руски рубли.

"Като цяло възнамеряваме радикално да увеличим дела на разплащанията в национални валути във външнотърговската система.

"Повтарям: отказът от ненадеждни, компрометирани валути и юрисдикции е стратегическа задача от гледна точка на финансово-икономическата сигурност на нашата страна, важна за поддържането и увеличаването на обема на външната търговия, за установяването на стабилни връзки с предвидими партньори, които държат на думата си и ценят своята бизнес репутация, разбират последствията от своите решения", каза той.

Путин предупреди, че намерението на Запада да замени руските доставчици на енергийния пазар ще се отрази на световната икономика, като на първо място ще бъдат засегнати инициаторите на подобен проект.

Путин заяви, че е изненадан, че европейските партньори признават, че не могат да се справят без руските енергийни ресурси, включително газ, но продължават да говорят за ембарго върху руските доставки, което води до ръст на цените.

Той отбеляза, че единствено САЩ могат да насочат определени количества въглеводороди към Европа, но цената ще бъде много по-висока и ще се отрази на нивото на живот на европейските граждани и на конкурентоспособността на европейската икономика.

Руският държавен глава каза също, че преследвайки целта на антируските санкции, Западът се е отказал от своята "зелена програма", от намерението да спре да използва ресурси с така наречената "висока въглеродна следа".

"Първоначално сериозните експерти и анализатори предупреждаваха и публично заявяваха, че ускореният "зелен преход" на практика няма да може да се осъществи без високи разходи. Именно така се оказа и на практика.

И сега има прекрасен повод да се прикрият погрешните изчисления и да се обвини Русия за всичко това - грешни изчисления, некомпетентност не само в енергийния сектор, но и в много други области."

Путин заяви, че е необходимо да се има предвид такава нестабилна линия и да се диверсифицира износът, да се изхожда от разбирането, че доставките на енергийни ресурси в западна посока ще бъдат намалени.

"Ето защо е важно да се затвърди тенденцията от последните години - да се преориентира нашият износ стъпка по стъпка към бързо развиващите се пазари на юг и изток. За да се постигне това, в близко бъдеще е необходимо да се определи ключовата необходимост от инфраструктурни съоръжения и да се започне тяхното изграждане", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
0
 
1
 
! Отговори
Роберто преди 2 години
Путин също така нареди на всички путинофили от България да се приберат в Москва
407
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега го гледах Путин като млад когато за пръв път става президент на Русия по една украинска телевизия. Лелееее, какъв е бил като морков в главата, не е истина! Ами той не прилича на човек бе! Как може руснаците да са си избрали за президент такъв paпoн бе??? Сега не че е нещо особено, но прилича горе долу на човек, много по-добър външен вид има от младия Путин.
406
7
 
3
 
! Отговори
125 преди 2 години
На юг, има с кого да търгува, но на изток с океана сигурно.
405
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Пълна лъжа. Пазарите отдавна съществуват и Русия инвестира 100 пъти повече от 50-60г. по енергийни програми отколкото в Европа понеже са на Атомна Енергия от първо лице информация публична при стъпването му в длъжност като президент и заявяването му че няма да ухажва Европа с природниРуски ресурси.
404
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете глупости.Краварите постигнаха своето.Да разсипят икономиката на ЕС. Ама така ще е като западните Д. Ж. Е. Н. Д. Ъ. Р. И. са се одупили на сащ.Толкова ли сте сляпи и с промити мозъци в тази държава.
403
20
 
12
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Тоя само размахва на гол тумбак чифте пищови.С лъжи и закани няма да стигне далече .Както се разпадна ,,великия СССР" така ще се разпадне и ,,Великата" Русия.Кремълска измишльотина.Тия руснаци наистина са много ***.и щом вярват безусловно на Кремъл
402
13
 
25
 
! Отговори
сюргюн агуш преди 2 години
Ще видим колко време ще издържат без петрол и газ от лошата Русия западняците.
401
14
 
8
 
! Отговори
пУтик не е на себе преди 2 години
"Повтарям: отказът от ненадеждни, компрометирани валути и юрисдикции е стратегическа задача от гледна точка на финансово-икономическата сигурност на нашата страна....." си. 1 рубла е 1.2 цента.
400
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип е време да се мисли в посока, възобновяема енергия- вятър, слънце, вода. Изкопаемите замърсяват, войни се водят заради тях пък и края им се види..рушим си земята
399
20
 
36
 
! Отговори
Българив преди 2 години
Не искаме евтиния Руски газ и нефт!! Искаме от скъпия, Американския!!
398
24
 
45
 
! Отговори
ВъZраждане преди 2 години
ЕС и НАТО вън от България!! Близки връзки с Русия и Китай!!
397
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този лилипут явно мисли всички европейци за ***. Свикнал е да манипулира руските бедни люде, но и те ще прозреят истината, скоро. Къде са му тръбопроводите на изток. Изграждането на такива изисква много време, разходи и куп още условности. И на кого ще продава, на съседите му от Казахстан и Монголия. На Китай отдавна продава, но ако сте чули и тя спря да сключва с рашаните дългосрочни договори.
396
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не искаме руски газ и петрол за без пари,сега ще купуваме американски,ще си сложим колите на трънчета и само по празниците ще караме,и зимата ще зънзъникаме от студ ...ама нали сме демокрация и подкрепяме де що санкций американците налагат,без значение дали са в наш интерес или не...той Просто Киро след некой друг месец ще драсне за Канада там да си Арчи парите...
395
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 461. Въпросът е къде? Няма да е Еврпа както става ясно.
394
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на емиграция отива работата
393
22
 
40
 
! Отговори
ало ало преди 2 години
и пак крякайте срещу русия - скоро няма и хляб да ядете
392
17
 
38
 
! Отговори
кратко и ясно преди 2 години
май работата става дебела....западните икономики загиват, бавно и мъчително
391
39
 
19
 
! Отговори
Старчок преди 2 години
Айде много здраве! Ще се оправим и без вас,холан ! Не ни трябва нищо от убийци,агресо ри на мирни държави,рушители на населени места просто ей тъй,от любов към убийствата и разрушенията ! Отсега нататък никакво доверие и никакво уважение към вас !Паднахте по-долу и от Хитлер !
390
34
 
15
 
! Отговори
Филибовия Петър преди 2 години
Денацификация и демилитаризация на русия все по-силно се чува от целия свят - единственото правилно решение на цивилизования свят спрямо варварите на 21 век!!!
389
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
евалата Кире спаси ни и от руския газ и нефт и настана благоденствие .. спаси и едни моряци спаси и Боян Петров ...