Украйна: Армията на Русия се готви за атаки в Донецка област

Зеленски обвини Канада, че подкопава санкциите срещу Москва
12 юли 2022 08:00, Петя Славова
55
Украйна: Армията на Русия се готви за атаки в Донецка област
Снимка: БГНЕС

Украйна предупреди, че руските сили се готвят да засилят борбата си за ключови градове в Донбас, докато президентът Володимир Зеленски обвини Канада, че подкопава санкциите срещу Москва.

В Източна Украйна - фокусната точка на разрастващата се руска офанзива - броят на загиналите при обстрела на жилищна сграда в град Часив Яр в Донецка област през уикенда нарасна на 33 души по данни на службите за спешна помощ.

Още по темата

В понеделник сред руините на частично разрушената сграда бяха забелязани десетки спасители, които работеха с помощта на механичен багер.

По-рано през деня смъртоносни руски ракетни удари поразиха Харков, втория град в страната, при целенасочена атака срещу "търговски център и цивилни жилища", съобщи регионалният началник Олег Синегубов.

Според информационната агенция "Интерфакс-Украйна" прокурорите в региона са заявили, че "по време на нападението са били убити шестима цивилни, включително 17-годишен младеж и баща му".

Междувременно украинската армия предупреди, че руските войски вероятно планират да започнат едни от най-тежките си атаки в Донецка област.

"Има признаци, че вражески части се готвят да засилят бойните действия в посока Краматорск и Бахмут", заяви тя, визирайки двата основни града, които все още са под украински контрол.

Последните нападения в Украйна бяха извършени в момент, когато Европа се подготвяше за по-обхватно намаляване на доставките на газ от Русия, предава БГНЕС.

В понеделник руският газов гигант "Газпром" започна рутинна профилактика на своя газопровод "Северен поток 1". Германия и други европейски държави с нетърпение следят дали газът ще бъде пуснат отново.

През уикенда Отава се съгласи да достави на Германия турбина, която беше в ремонт в Канада, чието отсъствие Русия обвини за намаляването на доставките.

Този ход на Канада, който беше предприет въпреки действащите санкции срещу Русия и призивите на Украйна, накара Киев да извика посланика си в Отава.

Германия и други европейски държави хвърлят тревожно око на енергийните доставки, след като италианската Eni и австрийската OMV заявиха, че "Газпром" допълнително намалява доставките на газ.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари Германия преустанови сертифицирането на втори газопровод - "Северен поток 2", тъй като нараснаха опасенията относно огромната зависимост на Европа от руския газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се готви за последна атака в Донецек. За съжаление после отива на юг.
36
0
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
ДА ПРАЩАМЕ ЛИ ДАМАДЖАНИТЕ СЪС ДЖАНКОВИЯ--СПАРОТОК ЗА РУСИЯ ...ИЛИ ДА ЧАКАМЕ ЗИМАТА....??! /.от др.Малинов и Копейкин../.../
35
0
 
1
 
! Отговори
Заглавийце слънце преди 1 година
"Украйна: Армията на Русия се готви за атаки в Донецка област" - *** верно ли това? Ти да видиш! И през ума ми не би минало! Това как са се сетили? Сами ли или с помощта на британското разузнаване и разни мозъчни тръстове.
34
1
 
1
 
! Отговори
тъпаци- руснаци преди 1 година
ама яко се нанизаха на украинците..ха.ха Путин ще направи добро- руската *** ще е история..ха.ха
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армията на Путин се готви да бяга от Украйна.
32
6
 
2
 
! Отговори
СП- Стоп Путин преди 1 година
Ама Путин се намаза яко с *** в Украйна..
31
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До ГенералМисля че си недооценен При този военен опит и знания които демонстрираш ,би трябвало да си маршал най малко или генералисимус
30
9
 
8
 
! Отговори
Другаре, преди 1 година
На кой да вярваме? Рашистите яростно напредвали, превземайки селца и паланки с десетина жители над 70 години и градчета с 10-15 хил. човеци, от които са останали 40-50 самонадейци. Блицкригът на рашисткото ботоксно джудже даде фира. Що тъй?
29
19
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нямам търпение цар Путин да ни освободи от този зелник
28
17
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Нагли са украинците. Сигурно си мислят, че целият свят трябва да им играе по свирката. Украйна е против транзита по Северен поток, но няма нищо против транзита през нейна територия, защото за това получава транзитни такси.
27
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо, така и така те наблъскаха с оръжие, земи им спретни на тия канадци една специална военна операция да видят те ще слушат ли какво искаш или не? Уф, няма ли кой да го прибере тоя зелник?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Германия не сертифицира ,,Северен поток" под заплаха от санкции от САЩ.Второ- след като ще има вражеска офанзива защо не се евакуират цивилните.Имат логистиката и оръжията от НАТО.Защо чакат друг да свърши тяхната работа???!
25
17
 
3
 
! Отговори
Генерал преди 1 година
за смърдящите фек,алий от *** ще кажа 1 копекин нещо не е на фронта а и те не напират а рашко взика куцо кйораво сакато 2 Аз имам ТРИ войни зад гърба осем ликвидирани ли4но от мен от( лига вагнер) и още двайсетина от други етноси 17 пъти съмбил под артелериски оган ,Видял съм от войната много пове4е от хюмнетата с генералски пагони на русиската *** ТАЯ война ще свърши само по един на4ин със щик в *** на путин
24
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До диана Лошо ли е да разбираш света около себе си?! Там умират хора, добри хора..Може би можем да измислим нещо за да се спре тази касапница...Мисли и ти, опитай се да разбираш какво става около теб, не да живееш като ***, който чака да му спуснат отгоре задачите..Един живот живеем и трябва да го изживеем, според мен, не да го изиграем в разни роли и нечии театри - отдавна не сме роби вече, трябва да мислим със собствените си глави, според мен..Повече мнения, по-близо до истината!
23
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До жорето Слушай, не се хаби да обясняваш на Петя, че "не става"! Така само се девалвира смисъла на тази дума - става ли или не!Толкова може жената, толкова прави! Не тя трябва да реши дали "става" или не. Така,като й казваш такива работи, тя се чувства обидена защото старанието й не е оценено и остава с впечатление, че завиждаш или имаш нещо задно на ум и още повече се амбицира да се докаже..Виж сега БСПто-не става за нищо, но е убедено, че е незаменимо у нас. Защо?!"не става" вече не работи
22
14
 
6
 
! Отговори
Генерал преди 1 година
най общо сами си разрушиха про руските градове Да си направиш сам етни4еско про4истване давайки и куп загуби е връх на тъпотията и руснаците като последни балъци копаят дъното Шапка им свалям на Украйските командващи навряха руската армия в ку4и г.. абе първи клас ... сега я водят на заколение
21
1
 
3
 
! Отговори
диана преди 1 година
И ти взе много да ги разбираш тия /и само тях ли/ работи
20
9
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Аз мисля, че руснаците не знаят какво всъщност искат! Искат украинците да не ги мразят, да се разберат като хора с тях, а правят така, че те още повече да ги намразят! Искат да спасят руснаците, живеещи в Украйна, а правят така, че самите руснаци там се отричат от тях...Виждат, че струпана на едно място военна техника е лесна мишена за оръжията на украинците /внесени от Запада/ и продължават да използват подобни тактики..Отдалечиха се отново от Киев, вместо да го превземат и приключат...
19
14
 
4
 
! Отговори
Генерал преди 1 година
До Анонимен 20 по перви канал ли ти го казаха какво ги жалиш 150 000 пиши 500 000 с нищо няма да промениш факта 4е Украйнските загуби са под 20 000 то и руските са към 25 000 давай с ругите в блатата на славянск тъкмо ще разбереш защо 2014 Срелков се би там ще има много руска леш и бягство към москва... Войната следва пътищата на предната .. а там е старо бойно поле още от 9 век много преди путин да е засмукал първия си мъжки гре,здей
18
0
 
5
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Петя, и ти не ставаш. Абе то излиза, че всички Днес журналисти са гола вода. Да не би Днес да има нещо общо с това