200 млрд. долара ще струва отказа от руска енергия през зимата

Ще са необходими допълнителни мерки, предупреждава Блумбърг
18 юли 2022 18:12, Петя Славова
157
200 млрд. долара ще струва отказа от руска енергия през зимата
Снимка: БГНЕС

Отказът от руски енергоносители ще принуди държавите от Европа да въведат допълнителни мерки в подкрепа на енергийните и комуналните компании, които в крайна сметка могат да натоварят финансово обикновените граждани тази зима с общата сума от 200 млрд. долара.

Според оценките на агенция Блумбърг, ситуацията прилича на ефекта на енергийно домино, където "всяка плочка струва милиарди евро".

„Една банкрутирала енергийна компания повлича със себе си цялото държавно снабдяване. "Когато ситуацията се изясни, общата сума за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима ще надхвърли с лекота 200 млрд. долара", се казва в материала.

Още по темата

Агенцията е на мнение, че в зависимост от това как се увеличават цените на газа и електроенергията, все повече европейски компании ще търпят загуби. Германскиат вносител на руски газ "Uniper" "наскоро практически претърпя крах" и на 8 юли изпрати молба до германското правителство с искане за помощ за финансовото му стабилизиране. Енергийната компания очаква 10 млрд. евро (10,1 млрд. долара), припомня Блумбърг. Във Франция национализацията на корпорацията EDF може да струва на Париж повече от 8 млрд. евро (8,08 млрд. долара). А тези две компании са само "върхът на айсберга".

"Единственият начин енергийните компании да оцелеят е да прехвърлят последиците от повишаването на цените върху потребителите", смята Блумбърг. Но ако това се случи, по данни на инвестиционната банка Goldman Sachs европейските потребители ще трябва да плащат за електроенергия и газ470 евро, което е увеличение с 290% в сравнение със средата на 2020 г.

"Разходите в крайна сметка ще бъдат поети от данъкоплатците - или пряко и сега, поради повишаването на цените на електроенергията и газа, или по-късно, но за дълъг период от време, под формата на увеличение на данъците за спасяване на енергийните компании", предупреждава банката.

Според оценките на доклада общият дълг на европейските енергийни и комунални компании през второто и третото тримесечие на 2022 г. е надхвърлил 1,7 трилиона евро, тъй като са принудени да вземат кредити, за да покрият разходите, свързани с нарастващите цени на газа и нефта. Междувременно през четвъртото тримесечие на 2019 г. общият дълг възлизаше на около 1,1 трилиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Удариха Европа преди 1 година
Експерти за борба с нагло организираната престъпност да допроучат стратегията на анркомани от САЩ за срив на общата охрана на Европа и блокиране на дружеските връзки меду Русия и ЕВропейския съюз... ТАЗИ стратегия е известна отдавна.. НЕ се знаеще само дали подставените на власт в Киев окупатори 2014 година окупираха Украйна и блокираха всички връзки с Руската федерацция са свързани с подставения в Москва режим от 1991 - 1999 година ..ДА се докладват US шпиони на власт в Кремъл..
131
1
 
4
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Нищо подобно - това, което ще струва е студ и мизерия, съчетана с уволнения за хората. Това не се измерва с пари, драги! Това се измерва с мъката човешка. Но в крайна сметка в живота е така - трябва да се нагаждаш! Иначе - страдаш!
130
19
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Европа врътна кранчето на Путин и ватата пропищя.
129
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите срещу Русия закопаха западналите евро гейци.
128
17
 
0
 
! Отговори
Kadia преди 1 година
До Анонимен 145 Знаеш ли, колаброционистите са били наказани по-жестоко от фашистите. внимавайте много с пропаганда в полза на фашистка русия, щото ще ви опраскат по извънредни закони! не разчитайте на сегашния закон...
127
10
 
1
 
! Отговори
Шариков, П. П. преди 1 година
Не зная как и защо, но усещам някаква неприязън у анонимните любители на крепостничеството. И отношението им е някак особено, по руски открито и непринудено: съветват ме да върша някакви манипулации, предполагаемо присъщи на едно сексуално малцинство. Да разбирам ли, другари, че вие сте истински мъжаги, почти руски богатири (макар че това са българските багатури...), изпивате по литър водка за закуска и след това пребивате няколко нещастни укропитеци и еврогейове просто ей така, за разгрявка?
126
0
 
15
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Нема да се плашите,Киро е уредил газ от америка.Само стойте и чакайте да дойде.
125
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би все пак трябва да включите и цената на войната в тази сметка? Както и разходите по възстановяването на Украйна, които ще са около трилион. Общо взето доста парички ще трябва да напечатаме в идните години. За лукса да купуваме само евроатлантическа енергия. (между другото, как пък никой не се сети да каже че свободните пазари са глупости - уж свободни, уж пазари, ама само ако си от "добрите" производители. За лошите - нито са свободни, нито са пазари.
124
1
 
9
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
Русия няма икономика но се престараваш с илюзиите си , русия е нормално с тези ресурси да е в топ 10 на икономическите сили , е не е така че може да се каже че няма икономика с нейното 11 място .Но все пак се вижда , че дори извън топ 10 дори е икономически фактор,които успешно противодейства на най големите световни икономики.Но ако се противопостави и втората икономика Китай не мисля че ще имат шансове, но САЩ и ЕС явно е недостатъчни да сринат 11 та икономика в света, трябва още подкрепа.
123
9
 
1
 
! Отговори
Шариков, П. П. преди 1 година
Другари, руски депутати предлагат Путин вече да се нарича ,,владетел". ,,Президент" било някак неруско. Също приеха закон за предателите. И за пионерската организация. Вече има кампания за приемане на сигнали от бдителни граждани (т. е. , доноси). Скоро ще се появи новият Павлик Морозов. Очаквам да се върнат и петилетките. Няма да мине много време, ще започнат и Путинските съботници. Герои на труда, герои на фронта -- ,,Родина-мать зовт!" Там ви очакват!
122
0
 
7
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
Тоест - ЕС трябва да плати 200 000 000 000 (милиарда) Долара на САЩ за да кара ГАЗ с Кораби ? За тези Пари ЕС ще изкупи Русия и ГАЗПРОМ , а Мерси .
121
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е иновен
120
10
 
0
 
! Отговори
Шариков, П. П. преди 1 година
Самата статия е пропагандна или лобистка: как и защо ще струва отказът от ,,руска енергия" през зимата? Заради цените на газа? Ами че те са същите като на руския газ...На нефта? Напротив, там цените вървят надолу. Ако четете само заглавията (което май че е точно така...) излиза, че ако не се откажем, ще платим с 200 млрд.долара по-малко. Е, нищо подобно. Ще плащаме толкова, колкото каже Путин. Колкото му трябват, за д Аси води войните. Сега това свършва. Може да е трудно, но свободата цена няма!
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"БВП след мерките е около 1/20 само на щата Калифорния." Да де, БВП от фризьорски салони, спа-центрове и операции за смяна на пола... И малкия проблем, че не се яде и не влиза в резервоарите.
118
0
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
ЕС попадна в Лапите на САЩ .
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да няма мърдане! путин така им го навря! няма мърдане!...ало, европейския съюз...Къде ще мърдаш...!!Колкото мърдаш по-навътре влиза.....!!!!
116
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
кирчо, запаши чифте пищови и бягай да арестуваш цялата бензинастанция с ракети че лошо се пише, ище има камъни по про-стата ти ти-ква!
115
0
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДРУГАТА СТАТИЯ , ЗА МЕРКЕЛ , ДАВА ОТГОВОРИ НА СТРАДАНИЯТА НА ДНЕШНА НАТОВСКА ЕВРОПА !!! МАЛОУМИЕТО НА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛАЙНО И КОМПАНИЯ СЪСИПАХА ЗЕЛЕНАТА ЕВРОПА !!!
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Германия руско гориво е отказано а литър е 2.2 лв. В България 3. 6 лв. Сърбите приятели на Русия и Китай 4.0 лв.
113
0
 
9
 
! Отговори
да преди 1 година
няма мърдане! путин така им го навря! няма мърдане!...ало, европейския съюз....