Експерт: Горбачов беше сред най-влиятените световни лидери

Той е е завещал реформиране на съветското общество със западните демокрации
31 авг 2022 15:54, Петя Славова
30

Последният съветски лидер Михаил Горбачов почина на 91 години след дълго боледуване. Горбачов ръководи страната от 1985 г. до 1991 г. като генерален секретар на централния комитет на комунистическата партия и след това като президент.

Какъв лидер беше Михаил Горбачов, коментира експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев.

"Горбачов беше един от най-влиятелните световни лидери и неговата дейност ще се помни винаги, независимо от противоречивите оценки, които има в Русия за него. Благодарение на него започна реформирането на Източния блок, на Съветския съюз и се откри път към демокрацията, към следването на западния либерален модел. За времето си, когато той правеше реформите, можем да кажем, че Съветският съюз беше в доста тежка ситуация, защото технологично изоставаше от Запада. Русия по това време е използвала от 45-50% от брутния си годишен национален продукт за военни цели, за да може да поддържа стратегическия баланс със САЩ", заяви експертът.

Още по темата

По думите му това, което Горбачов е завещал на лидерите след себе си, е реформиране на съветското общество в тясна връзка със западните демокрации.

"Когато стана дума за разпада на Съветския съюз, той каза, че в разпадането на съветската система не е виновен Западът, а са "виновни" съветските хора и лидерите в неговото обкръжение", допълни гостът.

"Политиката, която води днес Путин, се различава от тази на Горбачов. Той искаше да превърне Русия в модерна западна държава и възприеха западния модел на демокрация. Путин има радикално различна позиция. Това, което прави той от 10 години насам, е връщането на Русия към нейното имперско минало. Путин смята, че най-тежкият проблем в историята на Русия, са реформите на Ленин и октомврийската революция. Той прави ревизия, но не на това, което е било по времето или след Студената война, а ревизия на цялостната история на Русия", коментира проф. Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че Горбачов е имал сериозни отношения с лидерите след него и допълни, че Путин е направил така, че името на Горбачов да се забрави.

"Той смята, че Горбачов е част от наследството на Ленин. Путин иска да покаже себе си не като част от наследството на Ленин, а от Имперска Русия. Неговият идол е Петър Велики. Горбачов е много по-високо като лидер и като влиятелна личност в света от Владимир Путин. Неговите реформи са много дълбоки", изтъкна проф. Кънчев.  

"Една от грешките на Горбачов е разширяването на НАТО. Когато изтегляше войските от Централна Европа и когато изтегляше влиянието на Русия от Източна Европа, Горбачов трябваше да подпише договори и да поиска гаранции от западните лидери", смята професорът.

Войната в Украйна

"Украйна започна по-умело да действа срещу Русия. Започна едно буксуване от страна на Русия, има вътрешни проблеми в командването. Започна срив в техниката, която се използва. В краткосрочен план целите на Русия са да изолира Украйна от Черно море. Контролът върху бреговата ивица на Черно море означава за Русия много висока възможност за пълен стратегически контрол върху Черно море. Това може да стане чрез завладяването на Одеса. Това обаче няма да е толкова лесно, защото целта на Украйна е да продължат тази война, докато Русия се изтегли в границите си", каза събеседникът.

Проф. Кънчев заяви, че към момента руската икономика преодолява санкциите.

"Индустриалните отрасли ще бъдат засегнати едва в края на 2023 година и началото на 2024 година. Не можем към момента да отчетем сериозна съпротива към това, което Путин прави в Украйна. Войната ще продължи, докато една от страните изпълни целите си. Путин не иска преговори, той иска да контролира изцяло Украйна. Вероятно дълго време още ще сме свидетели на този конфликт", заключи проф. Кънчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Само твърдоглавите комунисти мразят Горбачов !! Това е човекът , който показа как трябва да живеят идните поколения в мир , любов , вяра и човешки добродетели !! А сега кагебиста Путин само се хвали с оръжия , хипер звукови ракети , самолети , дронове и праща на смърт млади войници !! Разликата между М . ГОРБАЧОВ и джуджето путин е неизмерима !!
22
1
 
0
 
! Отговори
Преброих ги преди 1 година
Четирима са позитанковските вувузели, които реват тук.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Такива измишльотини не могат да се доказват, придурок! Щото ги има само в кухата ти кратуна!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белязаният вече се пържи в Ада!
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шушумингите драскащи глупости тук плачат за куманизъма ...... ама средния .
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да гори в АДААААААААААА !!!!!!!
17
7
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: Да допълня... (номер 16)Не точно. След Сталин!!!Сталин е най-големият масов убиец! Хитлер просто е негов ученик!Буквално!!! Мога да го докажа, но ще е дълго...
16
2
 
7
 
! Отговори
Казабланка преди 1 година
Що за "политик" е това недоразумение на човечеството !Да гори в Ада . . .
15
10
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 4 А Путин най големия убиец след Хитлер.
14
5
 
6
 
! Отговори
тодор преди 1 година
Добре ,че Господ прибра тоя белязан никаквец !
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички извън славяно-православното пространство по северо-атлантическата ос, е нормално да му се кефят : тяхна работа свърши, а нас отслаби.
12
4
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Русия е посочена от кривите ккратуни на юдейските равини като голям враг на юдеите и затова на всеки около 76 години има война с нея. Ционистите искат да разкъсат Русия на парчета и да я няма. Зад голямата политика - стои религията на юдаизма...
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горбачов работеше за единна Европа. Путин работи срещу Европа. Защо??
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горбачов показа, че Русия може да бъде и демократична държава. Жалкото е, че беше за малко. Поклон пред паметта му!
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше управлявал по_дълго,.Путин и неговата клика нямаше да дойде и всичко щеше да е различно!!
8
11
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
ви казвам че русия няма да я бъде но трябва да минат години
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Позитано" 20 наду вувузела.
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше управлявал по_дълго нямаше да има войни в Европа.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мчи къ, нали унищожи СССР отвътре. Докато западняците пръснаха толкова години и пари за това.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-великия предател на всички времена. Обрече стотици милиони на бедност и слугинаж на загниващия запад.