Ще се пропука ли ЕС заради цените на енергията?

Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира, Европа е запасена с газ
Обновена: 9 сеп 2022 21:41 | 9 сеп 2022 21:41, Анисия Иванова
52
Ще се пропука ли ЕС заради цените на енергията?
Снимка: БГНЕС

"Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на единството в ЕС заради високите цени на енергията. Има тенденции на недоволство и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Великобритания. Хората, в голяма част от обществото, не се интересуват от това какво става и кой е Путин, те искат да им е топло. От друга страна обаче планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, защото цените започнаха да падат. Икономическите наблюдатели очакват тенденцията да се задълбочи, най-малкото защото вече Европа е запасена с газ. Цените стигнаха висините, защото имаше липса и защото всеки, без да има единна и координирана политика в ЕС, купуваше колкото може повече и търсенето вдигна цените", каза пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му Путин преследва целта си за вмешателство във вътрешните работи на редица европейски държави:

"В не малко от тях предстоят избори и това недоволство на обществото няма как да не се отрази на поведението на политическите елити, които гледат да си осигурят изборна победа. Това имам предвид, като казвам, че може да има пропукване на единството в ЕС"., обясни той.

Още по темата

Според него няма промяна в тактиката на руския президент.

"Наблюдавахме движение на цените на газа още през миналата година - много преди да започнат военните действия. Това показва, че става дума за отдавна планирана операция. Чрез недоставянето на Европа на договорените количества Путин започна да покачва цената на газа на борсите, увеличи търсенето и се стигна до това, което наблюдаваме от пролетта насам. Вероятно това ще продължи", смята Гяуров.
  
Той коментира и развитието на войната на Русия в Украйна: "Според мен не става дума за целенасочен обстрел на АЕЦ "Запорожие", а за водене на бойни действия в близост".

Има риск от инцидент при обстрел в района на атомната централа, който не е необходимо непременно да е в резултат на директен удар, каза още експертът.

"Руската страна целенасочено се опитва да отреже Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна и с риск да не може да се възползва от енергията, която тя произвежда, поне да нанесе вреда на украинската икономика, като спре доставките на ток от тази централа", смята Гяуров.

Неговата прогноза е за продължителна и бавна война, която не се знае кога и как ще може да бъде разрешена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
димо гяуров преди 1 година
служил като ефрейтор - трудовак.С количка.Станал ГЕНЕРАЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!Шеф на разузнаването!!!!!!!!БЕЗ завършена генерал.щабна академия,даже без военно или полицейско училище.КАПАЦИТЕТ!
28
0
 
4
 
! Отговори
Спукано нощно Гърне преди 1 година
Цената на енергията няма нищо общо с все по-отчайващото попожение в Евросъюза .... А какво да кажем за некадърноста и алчноста на европейските "лидери" ... а какво да кажем за зависимоста им от САЩ ... ами милионите ислямисти радикалисти дошли като "мигранти"... ами нещо за руската мафия ... украйнската мафия ... турската мафия ... албанската мафия ... на които Интерпол и регионалните полицейски управления ПРИЗНАХА че не могат да се противопоставят...
27
8
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Европа няма да се пропука, Русия ще престане да съществува.
26
2
 
4
 
! Отговори
Путин Капут преди 1 година
Всъщност, цената на газа ще започне главоломно да пада. Просто Германия започва да се отърсва от наследството на Шрьодер и атомните централи са пред отваряне. А веднъж отворени нуждата от газ ще спадне главоломно.
25
3
 
8
 
! Отговори
Истина къде? преди 1 година
Ще слагат таван на цената, да ви баш...., това е безумие. За всичко вярват на Зеленски, да ви баш...... А помощи позлатихте го. Умират хора, а в Киев купони, дискотеки да ви баш...... Питам се, сън ли е? или наистина това става. А къде е НиновА и тя помогна на много хора за да загинат, а лъжеше народа да я баш.....
24
9
 
3
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Дано да се пропука, пожелавам на европейци. Не вярвах, че такава омраза има във хората.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадировците и бурятите гласяха чувал около цял Донас, какво стана? После чувал около Словянск и Краматорск. Какво стана с него? Накрая сами влязоха в чувала край Изюм, поне 10 000 заловени. путин беше велик стратег, накрая се хвана на това, Зеленски каза по медиите нещо си за Херсон. Какъв и*иот безподобен... Такъв т*панар и сред българските политици не можеш да намериш. Глупостта му коства живота на доста войници. А уж правеше всичко, за да направи русия по-защитена.
22
0
 
3
 
! Отговори
Или или преди 1 година
Едно на две друго на четири.
21
0
 
11
 
! Отговори
Креативен краенкрете преди 1 година
Паркета от парламента може да се дари на енергийно бедни . Ако зимата е студена има и други дърва които да се ползват там
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо, но не Путин спря изцяло СП2, след като беше ясно, че транзита през Украина ще намалява, всички знаеха, *** ценитр ще тръгнат нагоре. Някой другари от ЕС направиха луди пари.
19
8
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
Разпадне ли се ЕС за евроатлантиците ще има нов НАРОДЕН СЪД ! Конфискация на имущество, а може би и изпълнени смъртни присъди! НАРОДА ИСКА ВЪЗМЕЗДИЕ !
18
3
 
19
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
ЗА ЕС , НЕ СЪМ СИГУРЕН---- НО НА БЪЛГАРИТЕ ШЕ ИМ СЕ СЦЕПИ *** ОТ ПЛАЩАНЕ...хахахааа
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа ши съ сцепи!
16
5
 
26
 
! Отговори
Чувай уьо преди 1 година
Оказа се, че след нашите родни политици, най-зле са европейските некомпетентни политици. Толкова безхаберно се управлява Европа, на системи са хрантутниците Гърция и Италия, още 3 държави се клатят. Безхаберна енергийна политика, безхаберна парична политика, безхаберна социална политика. Напълниха се зорна с геьове и лисбийки, дето ни работа хващат, ни отговорност. Недай си боже, ако Русия ги издумка, ще има да хвърлят цветя пред танковете и да се оплакват, че някой им погазва правата!
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ и ток. Произвеждат се, доставят се. Колко се произвеждат, колко и откъде се доставят, ние с вас не можем да проверим. Могат да ни лъжат колкото си искат. Защо е спряна тази или онази АЕЦ също не можем да знаем. Могат да си организират криза, и да си обявят виновник. Остава да вярваме на медиите. Там пък, откъде получават информацията си, само можем да гадаем. Един "експерт" им казал, а друг прогнозирал, обаче медията обявява, че вече се е случило.
14
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДСБ ритаха,плещеха срещу АЕЦ Белене,готова централа сертифицирана с доставено оборудване,особено Мартин Димитров,сега защо мълчи като п..,ако работеше Белене,щяхме да имаме най-евтиния ток в света.щяхме да се хилим на Урсула,ама на ви сега!
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,поредната глупост на днешната среща в ЕК да се пести ток от уличните лампи,точно от уличните та хората да ходят с фенерчета.Може да се поставят соларчета на лампите,не е нещо ново,е няма да е евтина инвестиция ,но за в бъдеще ще е трайно.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИ СИ ИЗПЯТА ПЕСЕН
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЛОЙКО КАК Е ПАПКА ЛИ ДОБРЕ
10
37
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Тази война ще приключи с края на Путин!