"Розета" - сондата преследвач на комети

За първи път космически апарат ще се срещне с комета
Обновена: 5 авг 2014 12:16 | 5 авг 2014 12:04,
6
"Розета" - сондата преследвач на комети
Снимка: Архив Reuters

След като прелетя над 6 милиарда километра в Космоса, европейската сонда "Розета", изстреляна преди повече от десет години, е на път да достигне целта си, предаде Франс прес. Това е първата в историята на човечеството среща на космически апарат с комета.

"Розета" ще достигне до предназначението си в сряда, на 6 август, когато ще се доближи на 100 км от кометата "Чурюмов-Герасименко" (отстояща на 400 милиона км от Земята) и ще се опита да проникне в тайните й. Целта е да бъде по-добре проучена еволюцията на Слънчевата система от времето на създаването й.

На разстояние от 100 км фазата на доближаване ще приключи, ще се смята, че достигането до кометата е осъществено, смятат учените от Европейската космическа агенция, които следят полета на "Розета".

Когато през януари "Розета" беше наново активирана след период на хибернация, продължил две и половина години с цел икономия на енергия, сондата се намираше на 9 милиона км от целта си (при скорост на движение 8000 м/сек.).

През май инженерите задействаха спирачките, реализирайки многобройни маневри, за да намалят относителната скорост на сондата и отстоянието й спрямо кометата. В сряда скоростта й ще падне на 1 м/сек. или 3,6 км/ч.

Мисията на "Розета", финансирана в по-голямата си част от Европейската космическа агенция, е предвидено да продължи поне до декември 2015 година, докато кометата "Чурюмов-Герасименко" ще мине възможно най-близо до Слънцето през август 2015.

Изображенията, предадени от намиращата се на борда на сондата камера Озирис-Нак, разкриха, че кометата притежава двойно ядро. Различават се две части, едната от които е по-малка, придавайки му вид на пластмасово пате.

През следващите месеци "Розета" ще се приближи още повече до кометата, събирайки нови данни за нейната форма, маса и интензивност на гравитационното поле на ядрото.

От октомври тя ще влезе в орбита около кометата на отстояние от 30 км. В зависимост от активността на кометата "Розета" ще може да скъсява това разстоянието до 10 км от повърхността на ядрото.

През ноември от още по-ниска орбита (2-3 км) е предвидено тя да пусне лабораторен робот, който да кацне на кометата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Експерт по космоса преди 9 години
Американската техника е ***!!! Голям *** е!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Да почна ли да ти обяснявам пък НАСА какви снимки и от къде имат :) или няма нужда :) нали си "експерт" смешен. Те и руснаците още нямат апарат извън пределите на Слънчевата система ама ко да праим ся..
4
2
 
7
 
! Отговори
Експерт по космоса преди 9 години
Да. руската техника изследва дъното на долините по планетата Венера. Единствената засега техника, която е стигнала повърхността на тая планета при екстремните условия: 90-100 атмосфери налягане там и 450-500 градусова жега. Това е и единствената техника (руската) предала отначало черно-бели,а после и цветни снимки от повърхността на Венера. Американците все още нямат такива снимки.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Експерт по космосаЗа това тяхна техника обикаля Слънчевата система нали :))) а руската изследва дъното на океана хаха
2
7
 
10
 
! Отговори
Експерт по космоса преди 9 години
Американската техника е ***!!!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невероятно на какво е способна науката.