400 000 кв. м свободни офиси в София привличат чужди компании

Най-големите наематели са IT компаниите
Обновена: 18 фев 2022 15:00 | 18 фев 2022 14:45, Анисия Иванова
54
400 000 кв. м свободни офиси в София привличат чужди компании
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общият обем на инвестиции в бизнес имоти в България за 2021 г. е бил 240 млн. лв., като основната част са били направени през втората половина заради изчакване на ефектите от затварянията и изборите. Ако няма геополитически кризи, поскъпването в други пазари може да донесе в страната нов капитал и повече инвестиционна активност от Централна и Източна Европа през 2022 г. Това коментира Георги Киров, партньор в Colliers International, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"2021 г. беше нормална като инвестиционни обеми - през последните години пазарът винаги е правил между 250 до 300 млн. на година. Инвестициите са почти 50/50 местни срещу чужди, като тази година чуждите инвестиции са малко по-доминиращи - около 60% - от Нидерландия, Белгия, Израел, Гърция.", каза гостът.

Търсят се различни имоти като през 2021 г. по-отявлено е било търсенето на големи по обем и доходоносни имоти, каза Киров и допълни, че засилването на жилищния пазар е провокирало купуването на земя за развитие, което е станало вторият сегмент по търсене на недвижимост.   

"За добре развитите големи имоти има разширяване на дупката между предлаганата и търсената цена заради инфлацията и таксите на банките за държане на наличност. Купувачите искат стабилност и да видят доход.", допълни Киров.

Обемите на наети офис площи за 2021 г. са сравними с тези от 2019 г., което е сигнал за завръщане на инвестиционния интерес. Най-големите наематели са IT компаниите (около 80%).

Нивото на свободни офис площи в София през 2021 г. е 16% от общо предлаганите 2.5 млн. кв.м, като очакванията са то да намалява значително до три години, каза Киров.

"Почти изключвам нивата да минат 20%. Много сериозен фактор е, че строителните разходи и цените на земите се покачиха много - имаме проекти, които са в активен строеж, но почти няма такива, които са в концептуална фаза."

Наличието на толкова свободна площ е предимство за привличането на нови компании в страната, коментира Киров, както и наличието на работна ръка.

"В края на миналата година и началото на тази виждаме доста нововлизащи компании - договарят се в момента, в средата на тази година ще бъде ясно какво се случва."

Моловете са имали трудни периоди заради внезапните ограничения покрай коронавируса, но не се наблюдава повишаване на незаетите площи като цяло, като има леки размествания.

Какво още се случва в различните сегменти на имотния пазар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще се напълнят и цените на наемите ще скочат до небесата, години хоум офис ще ви излезнат през носа на всички тарикати, поне сметките за тока да покривахте.
47
0
 
2
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Само дрънкате глупости. Където и да се разходя из улиците виждам затварящи магазини 8 офиси даващи се под наем. Ама няма кой да ги наеме нещо.
46
0
 
0
 
! Отговори
Ааас преди 2 години
От всички коментари само не разбрах как ИТ ми помага да отида на лекар. ИТ свърши тая работа.
45
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Та ....викаш голема навалица тука от чужбина , за тия офиси ...А..ха,хахаааа.....????ВЕРВАШ ЛИ СИ..??!
44
0
 
5
 
! Отговори
офисите преди 2 години
Офис производство не прави!
43
0
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
До Дарина Желая Ви успех и продължавайте да търсите
42
0
 
7
 
! Отговори
шпинст преди 2 години
пълни глупости говори тоя човечец.
41
0
 
9
 
! Отговори
В. преди 2 години
Откак премахнаха мораториума за продажба на земя, кои бяха, не помня, България е мъртва. Чужди фондове и фирми получихо огромни терени, построиха сгради които приличат на аквариум и заводи насред полето с Европейски средства. Но няма го работникът. Какво следва: 100 площадки х 5000 души необходими = 500000 души. Със семействата стават милион и половина - два. Могат да ги докарат от Индия, Африка, Азия... Пък казваха, че не можеш да подмениш народа.
40
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Голям оптимист
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и чуждите компании почнаха масово да напускат ***.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез па. Все едно няма нормални държави със милиони квадрати свободни офиси след пандемията, че бал в *** ще се набият. И да се излъжат да дойдат след една година ще си отидат. То и закони трябва да има, и пътища, и жилища, и храна, и забавления. Не става да построиш един офис и да се пребият компаниите коя да го наеме, хахаха.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българинът защо си мисли че да правиш бизнес е да търкаш стола в офис и прави ли прави офиси за целия китайски народ. " Българинът беше тръгнал да прави бизнес и да се учи, ощ 91-а, 92-а, ама псоле станаха едни неща и дойдоха едни "момчета" с черно, пратени от "едни наши хора" и всичко замина ...
36
4
 
6
 
! Отговори
Не съм IT преди 2 години
Пазарувате си онлайн, поръчвате си вечерята онлайн, плащате онлайн и т.н. Дигитализацията е навсякъде и ви е удобно, нали? И кой мислите създава всичко това? Еми IT сектора. За тях работа ще има...а вие помислете преди да ръсите глупости!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36, хахахахаха, стой та гледай! Скоро за такива като теб работа няма да има :) почвай да тренираш и жената и децата да ядат камъни. Щот от глад ще умирате! Толкова видотени дебилии не мисхе, че има на тази територия!
34
0
 
2
 
! Отговори
По-скоро преди 2 години
отблъскват..
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35, автоматизирал си си главата. седят за гишетата щото са много и повечето некадърни, също като ITтата сега. хахаха, които ще пържат картофи а други ITта ще ни сервират.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26, те седят по гишетата заради НАС! Ние автоматизирахме ненужните им дейности :) както ще автоматизираме и твоите :) нашите следващите 50 годи ще се развиват и автоматизират, но НИЕ ще създаваме нови позиции, които да са нужни! Не вие селяните с гегите! Дори лекарите автоматизираме, имай го предвид следващият път когато пишеш срещу хората от ИТ бранша!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сериозно,аз се чудех каква е тая блъсканица днес на аерогарата ,помислих ,че хората бягат от България и тя затова е близо 5 М ,а то какво било!!!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32, няма смисъл да се спори с илитерати! Ще видим кой ще пържи картофите :) прсти сте и прости ще си останете! Дори пърженето на картофи за такива като теб е престижна работа :) Нас не ни мисли! Сържай шкембечорабата и муай лук! Толкова си знаеш!
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Много си *** Саше. ITта ще има но работещите това ще са 10% от всички, останалите ще пържите картофи в макдоналдс защото толкова можете.