300 лв. обезщетение за потрошена кола в яма на пътя

Незрящ масажист пък осъди общината заради падане в улична шахта
24 авг 2016 07:00,
8
300 лв. обезщетение за потрошена кола в яма на пътя
Снимка: Dnes.bg

Средно по 300 лв. са обезщетенията, които граждани получават, след като са потрошили колите си в изтърбушени шахти или улични дупки. Това показва обобщена справка от административните съдилища в цялата страна. Безброй са заведените дела за т. нар. непозволено увреждане, уточнява "Монитор".

В началото на годината например община Видин плати 209 лв. на застраховател. Кметството бе осъдено заради зейнала яма на улицата.

По време на силен дъжд "Пежо", управлявано от П.П., попаднало в необезопасена дупка на пътя. За повредите на предна броня, решетка и подкалници на автомобила било изплатено "Каско". Дружеството обаче завело дело с мотива, че общината има задължения за поддържането на улиците. Така кметството платило и 490 лв. разходи по делото.

Пак Видинският районен съд осъди АПИ – София за 290 лв. разноски по дело, след като застрахован автомобил, движещ се по републикански път Козлодуй-Видин, попада в яма. На автомобила са причинени материални щети.

Точно 6624 дела пък са завели граждани в Наказателното отделение на Варненския районен съд, като 40% от тях са административно-наказателни, образувани по жалби на граждани срещу актове на КАТ, НАП, ДАИ и др.

Заради дупки по улиците, бездомни кучета и непочистени от сняг тротоари софиянци са завели над 520 дела срещу Столична община през 2014 г. С исковете хората са поискали компенсации за изкълчен или счупен крак, заради заледени тротоари. Дела се водели и за сцепена джанта, спукана гума, както и потрошено окачване на колата след пропадане в зейналите ями по пътя, допълва изданието.

След няколко години съдебна сага незрящ мъж от Велико Търново успя да се пребори и осъди местната община заради дупка на пътя. При едно от излизанията си масажистът в местната болница пропада в необезопасена улична шахта и чупи крака си. След като се възстановява, незрящият иска от общината в Търново доброволно да му изплати 10 000 лв. за причинени неимуществени щети, болки и страдания, както и за разходите покрай престоя му в болницата и операциите.

Кметството отказва доброволното плащане и пострадалият решава да потърси правата си по съдебен път. Пред съда юристите на общината се опитват да се измъкнат, като твърдят, че институцията е само възложител на обекта, а истинските виновници са фирмите изпълнители и че трябва да се търси отговорност от този, който е откраднал капака на шахтата. Доводите им не са взети под внимание и Валери печели делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Управление, с главно "У".Първо ни взимат парите с техните си схеми в общината. После още веднъж като ги осъдим взимат от нашите пари и ни плащат, защото те не са свършили работата.НЕ съм съгласен. Трябва за всяко осъждане на общината, общинските чиновници да плащат по някакъв начин част от техния личен джоб или уволнения. Иначе е много лесно да се оставиш на няколко приятелчета да осъдят общината и да измъкнат от общите пари.
4
1
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
да не поверваш!
3
1
 
20
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Всеки един български властимеющ се натиска да бъде там "горе", заради фасон, пари, облаги, привилегии! Най-вече възможността за "келепир" е над всичко! Естествено е и положението му на недосигаем! Опитайте за един месец да се доберете да кмет, областен губернатор,министър, депутат и др.подобни личности. Приемните им дни и часове или са били вчера- или са след месец! Ако не ти е роднина или селски кмет -шансове почти никакви.Никой не отива там "горе" със съзнанието да работи "в полза роду"
2
1
 
31
 
! Отговори
факт преди 7 години
СЪД ДО ДУПКА , ИНАЧЕ ТАЗИ *** НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ !!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... и че трябва да се търси отговорност от този, който е откраднал капака на шахтата" . Разсмяхте ме, бе!