Внимание: На лекар в Бургас след 20:00 ч. – платено!

За ортопедите в града също се плаща само в брой
29 сеп 2017 21:12, Анисия Иванова
44
Внимание: На лекар в Бургас след 20:00 ч. – платено!
Архив: Булфото

Повече от година прегледите при специалист в Бургас след 20 часа и в почивните дни са платени. Таксата е 30 лева. До неотдавна спешният център в многопрофилната болница в града приемаше безплатно. През юли обаче ръководството й обяви, че специалистите не достигат и се договори с четирите частни лечебни заведения в града да се въведе месечен график на дежурните специалисти. Оттогава бургазлии не могат да разчитат на безплатен преглед през нощта или в почивните дни, съобщава "Монитор".

Обикновено в първите две седмици на месеца в МБАЛ има дежурен педиатър и ако се случи малчуганите да се разболеят в тези дни, то прегледът им ще мине гратис. След това обаче дежурството по педиатрия се поема от частните болници, където прегледът на хлапетата се плаща по 30 лева.

За пациентите на личните лекари, които имат сключен договор със съответната частна болница, прегледът е безплатен, но шансът да се улучи в конкретен ден точно тази болница с дежурен педиатър е нищожен. По същия начин стои въпросът и с останалите специалисти. Изключение от правилото е въведено единствено за ортопедите, за които се плаща в брой навсякъде.

В случаи, когато пациентите потърсят помощ в болница, сключила договор с личния им лекар, се плаща само потребителската такса. Ако обаче се наложи да се пуснат изследвания, рентген или да се постави инжекция, то те се цакат отделно на парче.

Бургаско семейство изпита на гърба си целия кошмар на здравната система, след като 7-годишното им дете пострада в извънработно време. Случаят се разигра през ноември миналата година. Родителите отнесоха въпроса до най-високо ниво, след като три болници в Бургас отказали спешна помощ на 7-годишното им дете.

Инцидентът с дъщеричката на Михаела Чобанова станал в извънработното време на личния лекар. На връщане от училище детето паднало и си наранило крачето. Наложило бащата да го отнесе на ръце до болницата. Избрал бившата Трета поликлиника, която била най-близо. Там обаче му обяснили, че ортопедът ще ги приеме срещу такса от 30 лв. Но тъй като нямали свободни часове, ги насочили към спешния център на бургаската МБАЛ. Родителят хванал такси до Спешния център, но отново ударил на камък.

Там му обяснили, че нямат дежурен ортопед и трябва да заведе детето в една от частните болници, която се намира на 20 км. От адреса, бащата повикал съпругата си да ги откара с колата. През това време детето плачело от болка. Там се оказва, че ортопедът преглежда срещу 40 лева.

В бързината родителите били забравили да вземат пари. Докторът отказал да приеме детето. От телефон 112 им обяснили, че единственият дежурен такъв специалист е във въпросната болница и, ако изпратят линейка, тя пак ще ги закара при него. Родителите са сигнализирали с писмо МЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рибата се вмирисва от главата.
32
11
 
5
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Така трябва. Българитът трябва да се научи да уважава работата на лекаря и да се научи да плаща за неа подобаващо. В противен случай ще поди да се лекува .при разни врачки и гаячки и прочие шамани. Българинът също трябва да се научи да уважа и да плаща за работата на фармацевта, защото той е специалист по л- вата с висше образование, а не продавач. Аптеката е здравно заведение, а не маганин. Вие там сте пациенти, а не клиенти. Набиийте си го това в главите.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да браним пак болници, които просто съществуват за да правят разходи, а докторите и сестрите да спят през ноща. Много каси, изисквания, приватизиране на болниците и отговорност така както е по света.
30
3
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 6 години
Искам да ми върнат всички здравни осигуровки за последните 10 години. Ходя си на частен лекар когато ми се наложи плащам си, ако ми се наложи дори и скъпа операция си я плащам от моя джоб. Един път се обърках да питам минестерството дали ще ми поемат някаква част от сумата и те ми казаха малко под 3% от операцията(отказах да се занимавам с ***), да не говорим за останалите разходи който платих за да се оперирам в Западна Европа. Да умират от глад тези некадърници!
29
0
 
6
 
! Отговори
65 преди 6 години
До бай Петко_бай Петко ,щом незнаеш да ти кажа да знаеш.Ония мишоци с вирнатите пръсти СДС_то демек не са се скрили.Те сега ни управляват.Просто заблудоха народа,подведоха интелигенцията,. бум демокрация.
28
2
 
9
 
! Отговори
k преди 6 години
До АнонименАз статията я чета така:Сумата от здравните осигуровки на населението на Бургаска област/виж на картата/,която стига до лекарите е НЕДОСТАТЪЧНА да се осигури ЕДИН дежурен ортопед да речем.Осигуровките на поне половин милион души са или толкова малко като абсолютна цифра,или са разпределени някак,така че да не стигат до лекаря.Къде са парите не е въпрос,който да се задава в спешното.Трябва да отговорят от жълтите павета!
27
0
 
9
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Бургас - град в България ли беше или в друга държава?
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На наглите доктори бой по тиквата след 20часа.Нали хората си плащат здравни усигоровки.Къде отиват тези пари? Е нема такава държава
25
3
 
15
 
! Отговори
Вината не е... преди 6 години
Вината не е в лекарите. Вината е в Депутатите, те измислиха тези калпави закони. Къде са 2 милиарда от Касата, които Дянков взе?! Що народа не протестира пред НС?! Защо народа не протестира с/у лимитите за направления? Защо не протестирахме лекарите да не са ЕОД-та. Защо не протестираме да няма частно здравеопазване. Съгласен съм да плащам 50-100 лв. на месец, но лекарства и здравеопазване да са безплатни. Касата няма да има пари, краде се безобразно. Цъфти фармацевтична и частна лекарска мафия.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиваш на преглед с бухалка. Правиш каквото трябва, осигурен си и изведнъж, плащай!!! Вадиш бухалката и плащаш. Защо внасяме осигуровки нали? Имам 20 години трудов стаж, в болница не съм влизал. И ако трябва да отида, пак ли да плащам? Нали ги плащам тези осигуровки всеки месец, защо отново? Краде се много, надписва се във всяка болница, отдавна някои дОХтори са милионери, вижте с какви коли идват на работа! Тупаници трябва, много тупаници!! Някой да вижда друг начин?
23
0
 
19
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
И пак пишете, че при соца е било лошо. Циг...те влизаха в болниците по Димитров ден и излизаха по Георгьов ден. Цяла зима на топло, ама имаше фабрики, заводи и отчисления, безплатно здравеопазване и образование. Къде се скриха сега ония жалки мишоци с вирнатите два пръста. Това бяха "врагът с партиен билет" Същите сега са управляващи и продължават да ни крадат ! Ако ви харесва пак им гласувайте доверие !
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава да ги бият след 20.00 ч. И то така, че като посегнат за пари, ток да ги тресе. Колко ги защитавах тези бакали, но вече не!!!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрият град за живеене в България!
20
6
 
24
 
! Отговори
men преди 6 години
айде сега лекарчетата да си платят образованието като в бленуваната от тях америка - 50 хиляди долара на година. 5 годинки минимум. лихвичка от банката на *** 10% на годинка. айде пичове, кой е първи. и знам че в германия е безплатно ама и една камара "специалисти" там не могат да минат и изпита по немски след като са го учили там 1 2 годиники. цървуланковци. освен за хирург пари не давам. спете, пийте умерено, не яжте много месо. не се ядосвайте и спортувайте малко. разходите ви ще паднат с 90%.
19
2
 
14
 
! Отговори
До докторите преди 6 години
От къде Ви се плаща заплатата в държавните болници?Сигурно от въздуха .
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо като ида на лекаря си плащам като поп за прегледа и манипулациите, при положение, че съм здравно осигурен, а другаря социално слаб РОМ, дето и 1 стотинка не е дал, го преглеждате и лекувате безплатно, а докторчета?Малко ви бият, малкоооооо, това е истината, още трябва, безкрупулни сарафи.
17
0
 
22
 
! Отговори
............ преди 6 години
Така е, всички сме го изживяли този филм по няколко пъти. Няма доктори! Това е истината, а един лекар, за да стане добър специалист му трябват минимум 10 години практика. Държавата и управниците изгониха всички, няма икономика, хората не могат да плащат, защото нямат пари. Измами с осигуровки и още куп неща, които ни докарват държавата до унищожение. Добре дошли в Южна Америка на Балканите
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
sигаniте пред спешното ревът охкат пъшкат за тях ред винаги има за българина не
15
6
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Какъв е този про, сташки език на писане? Мислите, че че сте по-интересни с изрази като "цакат на парче" и леко презрителните "хлапета" и "малчугани"? Посредствеността няма да ви направи по-харесвани. Тя ви обезличава.
14
2
 
15
 
! Отговори
До долния преди 6 години
Да, ама няма " фризьор" или данък "фитнес" нали? За какво ива здравни осигуровки тогава? Ми да спрат да ги събират и поне всички да знаят че е 100% платено здравеопазването