Януари идва! С температури от минус 15 до плюс 15 градуса

Какво време ни очаква в първия месец на 2020 година?
25
Януари идва! С температури от минус 15 до плюс 15 градуса
Снимка: БТА

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 5 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса. Това съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

През януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 3-4 януари се очаква повишение на температурите. Ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. В средата на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. На места ще превали слабо, предимно сняг. В края на десетдневието се повишава вероятността за валежи и за понижение на температурите.

През първите дни от второто десетдневие ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневието валежи не се очакват.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22, 25 януари и в края на месеца ще има валежи, предимно от сняг.

Климатичната справка на НИМХ определя януари като най-студения месец от годината у нас и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани и най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Според астрономическата справка в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 56 минути, и залязва в 17 часа и 03 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 07 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути.
Фазите на луната през януари са: на 3 януари - първа четвърт, на 10 януари - пълнолуние, на 17 януари - последна четвърт, а на 24 януари е новолуние.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са питали топлофикациите - според тях от чнуари до март няма да мръднат нагоре от минус 20. Това, разбира се, няма нищо общо със сметките им.
17
0
 
4
 
! Отговори
Синоптик преди 4 години
Днес времето ще преобладава, а какво ще бъде времето утре- ще ви кажа след Нова година!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Дрън. Дрън. *** глупости. Толкова бяхте богати през 70-те, че си крадяхте чистачките на москвичите.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако знаете какви зими имаше през 60-те 70-те и 80-те години . Снега падаше в началото на Ноември и не се топеше до краят на Април. Такива зими едвали ще видите някога. Тук в София снега от улиците го товареха на зилове които го изсипваха в перловската река. Греехме се с битова нафта за 8 ст. за литър. Тези които имаха парно отваряха прозорците за да не се сварят за 12 лв на месец. Имаше Акумулиращи ел. печки тока беше 1,5 ст. за киловат. Нямаше гладни бездомни и замръзнали. А сега си ва макята.
14
4
 
13
 
! Отговори
До БГ ПРОСТАК преди 4 години
Много си TЪП сашееее!!!
13
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До zeusами ето:-И тая твоя "прогноза" няма как да не се сбъдне с "90 процента сигурност"!Значи какво излиза?..-Твоята "прогноза" става,тая на синоптиците-"НЕ"?Природните явления и движения НЯМА КАК да бъдат "заковани"!..Някои се опитват да дадат ПРОГНОЗИ и това НЕ е лошо!Разбира се,както отбелязах:-"Прогнозата НЕ е "решение на МС"!та не разбирам реакциите ви..
12
5
 
3
 
! Отговори
Анка преди 4 години
Казах му аз на Командира - дай да приватизираме от Горското една талига дърва! Ама той - не! Ще приватизираме само кашкавал от мандрата, че мандраджията е капиталист. А в Горското били наши хора, от ДПС- то. Наши хора, ама сега ще дадат ли малко дърва за землянката? Няма, днеска всеки гледа само себе си. Капитализъм! Добре, че без да ме види Командира, аз приватизирах поне дамаджаната с ракия от горския. Малко поне да се стоплим. Иначе сега как щяхме да я караме в землянката?!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят през час и половина, два, размразява. Да не се е строшил, че тежка зима иде според драскачите
10
9
 
10
 
! Отговори
БГ ПРОСТАК преди 4 години
Не надувайте много климатиците,че после да не ревем,че не можем да си платим тока.Иде и финансова криза,много ще бъда съкратени.
9
13
 
4
 
! Отговори
Кутев преди 4 години
Няма да се плашите, хибриди мои юначни! Последна зима ще сме така, а догодина ще спечелим изборите, ще си дадем субсидия и най-накрая ще си платим тока! Следващата зима ще сме на топло, а ако спечелим убедително, ще ни дадат субсидия и за нов хладилник - модерен, със специална пластмасова поставка за осолената риба!Вие само дерзайте! Обличайте си шубите, идвайте на работа редовно и коментирайте, та коментирайте, за да спечелим!
8
4
 
25
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До ПроСоТоАз още от сега мога да ти дам прогноза за Август, от 15 до 40 градуса с превалявания на места, възможни са и бури, също толкова точна е като тази за Януари ;)
7
8
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Да стаа ако ще и минус50 градуса.Иам дръва,иам и климатик,иам и агрегат ,ако изгасне тока.Ядене и пиене брашно,картоф,ориз,фасул,едно прасе в фризера,50 литра ракия 52 градуса консерви бензин за агрегата 6туби по 20 литра.Тука по вашта медия един говореше да станем препари и да се запасяаме . Да ви каа могу прав излезе.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДобре ли сте?
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за журналистите. 3 дена повтарят за някакъв код пък то натрупа гигантския един сантиметър. Няма сензации и си скубят косите.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета ке го оправи само си увеличете данъците и минете от автомобили на тротинетки с багажно.
3
8
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До zeusе,драги,все пак това е ПРОГНОЗА,тоест-"мотивирано предположение",НЕ е "решение" на Министерския Съвет..
2
6
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
фъндъчката да побърза да осигури гуми за отопление на електората си!..щото едно е плямпаш,друго-да "практичнодействаш"..
1
3
 
21
 
! Отговори
zeus преди 4 години
С такива големи температурни разлики прогнозата няма как да не е на 99 процента точна ;)