Всеки седми с адресна регистрация в София, 2,2 млн. души сменят документите

През следващите месеци се очаква голямо струпване на опашки пред гишетата
13 яну 2020 14:05, Петя Славова
84
Всеки седми с адресна регистрация в София, 2,2 млн. души сменят документите
Снимка: БГНЕС

Една на всеки седем лични карти, които предстоят да бъдат подновени през следващите 3 години, е с постоянен адрес в София. Това сочат данни от Дирекция "Български документи за самоличност" (ДБДС) към МВР. През тази и следващите две години изтичат личните документи на близо 6 милиона българи. От тях над 1 милион софиянци ще трябва да ги подновят до края на кампанията през 2022 г., предава "Монитор"

Тази година около 2,2 млн. българи трябва да се сдобият с нови лични карти, паспорти и свидетелства за управление.

През следващите месеци се очаква голямо струпване на опашки пред гишетата на звената на дирекциите на МВР, където се осъществява издаването на документи. Броят на чакащите ще се увеличи значително заради завръщащите се от чужбина българи. Пикът на опашките обаче се очаква да е през ноември и декември, когато изтичат най-много документи.

Поради традиционните навалици по време на кампанията за подновяване на легитимацията от Министерството на вътрешните работи въведоха улеснение на гражданите в процеса на издаване на нови лични документи.

Заявления вече могат да се подават във всяко едно от звената ДБДС на територията на съответния град, независимо от постоянния адрес. Очаква се тази промяна да намали струпването на хора пред гишетата и съответно да свали напрежението при административното обслужване. Дългото чакане за подаване на заявление вече може да бъде избегнато и чрез онлайн подаване на заявление за издаване на лична карта и паспорт.

Това изменение в Правилника за издаване на български лични документи (ПИБЛД) бе прието през ноември 2019 г., а за него е нужно единствено валиден електронен подпис. Услугата се предлага на адрес https//e-uslugi.mvr.bg. При подаването на искането се въвеждат личните данни, след което те се преглеждат от служител на ДБДС, а заплащането на административната услуга се извършва по банков път.

Улеснение предлагат от вътрешното министерство и за служители от държавни институции, общински администрации, кметства, големи предприятия и фирми. След подаване на предварително искане за организиран прием на заявления за издаване на лични документи, служители на ДБДС ще посетят работните им места за да приемат документите, заедно с мобилна биометрична станция.

Личните документи, които ще се издават през следващите 10 месеца, няма да се различават от старите. След първи октомври се очаква картите за идентификация да съдържат чип, в който ще се записват както биометричните данни, така и данни за електронна идентичност.

Предстои да се избере изпълнител на обществената поръчка за новите лични карти и след това ще стане ясно с какво още новите лични документи ще се отличават от досегашните.

Опашки пред гишетата на ДБДС имаше в последните дни на миналата година, когато изтичаха голям брой лични документи. В паспортните служби на най-големите столични квартали, какъвто е “Люлин”, стотици чакаха да сменят личните си карти и паспорти. Колоните с хора, желаещи да подадат заявления за нови документи или чакащи да вземат готовите си такива, често излизаха и извън сградата.

Експертите съветват гражданите да не чакат до летните месеци или до края на годината, когато ще има големи струпвания от хора, а да подновят документите си в първата половина на 2020 г., когато е по-спокойно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Sty преди 4 години
Аман !
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Полис София, Полис България !!! Останалата земя се продава за да има всяко българско чадо 20 годишно немско возило и пари за винетки !
71
1
 
7
 
! Отговори
ГРОБ преди 4 години
Пак ще падне лапанее, ще доим матряла...
70
7
 
2
 
! Отговори
Подал успешно преди 4 години
На 08,отидох със свито сърце в пасп.служба на бул.Шипченски проход.Знаех,че опашките са започнали.Изненадата ми бе пълна,когато видях какво става там.Полицай активно разпределяше хората,даваше указания,помагаше при изготвянето на документите.Служителките бяха отзивчиви и експедитивни.Процедурата-вземане на заявления,попълване,плащане(доплатих и за златен талон,изчакаха ме)и подаването им,снимките, ми отне под 20 мин.Съпругата ми завидя и се моли и за нея да е така бързо и удобно.Успех на всички!
69
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софийското жителство е въведено по времето на цар Борис, т.е. преди 1944 година, но онези 80% го свързват само със соца. Най-голям процент на нарастване на броя на населението на София има между 1880 и 1940 година. Не трябваше да го премахват след 1989 година.
68
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако провинциалистите се махнат от софия в нея ще останат не повече от 30-40 хиляди.град с мащабите на кюстендил.няма дад има нужда от метро,трамваи,тролеи...
67
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АлоУУУ, прУвинциалиститИ, миришИтИ !!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази година взимат пръстови отпечатъци при преиздаване на лк и паспорт.
65
7
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Махай се и добре ще направиш. В някоя столица те чакат с бъклица и дрян.
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радослав 58Ами нали това е електората на банкянската Тиква беее.Той ги докара в София и сега ги храни и пои с държавни пари а те му се отчитат като редовно *** преизбират.Докара ги На Софиата и са му признателни до гроб.
63
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато дойдат в София милион и половина бамбуци. от провинциятаи това вече не е столица и специално място а се превърна в Пазарджик-Асково.Аз се махам от това блато.Все още има по света места без Бг провинциалисти.
62
0
 
24
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
С тази "ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ" нещата не вървят на добре!!!!Тръгваш да пътуваш из България и цели райони са почти празни!!!Това според мен не е НОРМАЛНО.Но все пак това е България,която в момента няма 6 милиона "РЕАЛНИ".Стига сте писали само "СУХА" "СТАТИСТИКА",защото да не се чудите,че ви нямат доверие!!!!!Чрез такива статий ще си го заслужите!!!!!
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в столицата комунизмът още не си е отишъл.пълно е с "калинки"от мъжки и женски произход с дублиращи се функции...
60
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някойТочно след 1944 г. се модернизира селското стопанство на много високо ниво,ние имахме модерна наука и модерна селскостопанска техника,освен,че селяните имаха работа ,имаха и от къде да си свият продукция,а и отделно си произвеждаха продукция,която продаваха или използваха.Къде е сега това модерно българско стопанство?Няма го!Предадено е в чужди ръце на чужденци.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославТака е ,Радославе и освен това ,парите са в държавата и порциите са в партиите,а самите партии и порции се ръководят от София.Който отрича това което казваш е лъжец.
58
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 53А като сложиш и всички централи на фирми с по 20-30 администратора които им се налага да са в София защото тези агенции са там и през ден имат работа с тях? А техните роднини? Ама те, не са 1 или 2 фирми, а са стотици. Само виж, че всяка лизингова кола е с регистрация София, това означава, че всяка фирма която продава чисто нови коли има администрация в София, която ходи и регистрира коли в КАТ София. Само за всички марки МПС-та сигурно са 2000 човека. И после защо София е пренаселена?
57
2
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 53Изпълнителна агенция Морска администрация: В София - 245 човекаИзпълнителна агенция по горите: В софия - 148 човекаИзпълнителна агенция по лозата и виното: В София -86 човекаИзпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството: В София - 100 човекаИзпълнителна агенция по сортоизползване, апробация и семеконтрол: В София - 144 човекаИ това са само за които има официални данни. Реално са много повече.Тотала е 2114 само от тези агенции. А като сложиш и родата им?
56
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 53Дали ще е като се направи всичко електронно и вече няма да има киснене по опашки или като се измести самата администрация е все едно и също, но ще има ефект от това да се премахне централизацията на всичко в едно място което не е предвидено за толкова много хора!Искаш примери ли?Изпълнителна агенция Автомобилна администрация: В София - 520 човекаИзпълнителна агенция Борба с градушките: В София - 817 човекаИзпълнителна агенция Железопътна администрация: В София - 54 човека
55
2
 
5
 
! Отговори
Коко до анонимен преди 4 години
порче, май още не си пуснал една вода все още. Нещо ми се струваш напрегнат.Без работа ли си останал? Ще си продадеш наследствената панелка и ще имаш за още някоя година живот. Споко.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някойАнтифашистите бяха тайно избити още през социализма,тихомълком бяха избити и това със сигурност не го направиха социалистите,българите или руснаците,а някой от запада ги изби поголовно,така че не ми говори за партизани и смешни пропаганди.А колко граничари са избити от такива диверсионни групи и шпиони прехвърляни от чужбина нелегално към България,това е отделна тема.