Болници връщат около 30 млн. лв. Нарушавали закона за здравно осигуряване

Глобите - след проверка на "Медицински надзор"
1 фев 2020 07:45, Петя Славова
7
Болници връщат около 30 млн. лв. Нарушавали закона за здравно осигуряване
Снимка: БГНЕС


Болници ще трябва да върнат близо 30 млн. лева. Това стана ясно от изказване на здравният министър Кирил Ананиев по време на седмичиня парламентарен контрол, предава "Монитор".

Те са нарушавали Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения в периода 1 януари 2017 – 30 септември 2019 година чрез сключени договори с медицински центрове за дейност на тяхната територия, която покрива изцяло или отчасти тяхната собсвена дейност.

Общата сума на наложени санкции и суми за възстановяване от лечебните заведения е в размер на 29 414 374 лева, каза министър Ананиев.

Още по темата

За 2017-ра те трябва да върнат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 9 608 638 лева. Наложената им санкция за 2018 г. е 11 715 399 лева, а към 30 септември м.г. те са в размер на 8 090 337 лева.

Заповедта на касата за глобите е издадена след проверка на бившата Изпълнителна агенция "Медицински одит", която вече прерастна в Изпълнителна агенция "Медицински надзор". По случаите е работила Върховната касационна прокуратура и Главната дирекция "Национална полиция". По случаите са проведени 4- тома от копия на договори. Те се отнасят до 25 лечебни заведения в 14 области на страната

НЗОК ще спести 57 млн. лева от първия електронен търг за онколекарствата за болниците, който е завършил в четвъртък, съобщи още здравният министър Кирил Ананиев, като заяви, че процедурата е преминала успешно.

По първоначалните спецификации, стойността на лекарствата щеше да достигне на базата на този търг около 1, 280 млрд. След провеждането на търга бяха намалени тези средства с 57 млн. лева. Това е икономия за бюджета на касата.

Това правителство създаде и проведе електронен търг, една мечта на доста други правителства, заяви министър Ананиев.

Той уточни, че в търга са се включили от държавните болници, общинските и тези със смесено участие. Ананиев изрази надежда, че скоро ще могат да се включват и частните болници и припомни за законодателната инициатива, която самият той лансира след скандала с лекарствата, заплащани на различни цени в частните и държавните болници. По думите му именно участието и на частните болници в такива търгове ще ограничи тези случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пусто дърво неокастрено!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата цирк, поредното доказателство... трябва, може, ще, нарушили, бла бла бла
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Istinskata novina ste e s snimkite i imenata na upravitelite i zamestnik upravitelite na bolnicite, imenata i adresite na bolnicite.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опит за дофалирване на държавните болници.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните болници ще връщат парите или частните? Държавните и без това са пред фалит.