Жители на Бяла протестират срещу закриването на Районния съд

Вече е започната подписка за запазването на институцията
Обновена: 9 юни 2021 19:39 | 9 юни 2021 16:00, Ния Христова
29
Жители на Бяла протестират срещу закриването на Районния съд
Снимка: БГНЕС
Жители на Бяла излязоха на протест срещу планираното от Висшия съдебен съвет закриване на Районния съд в града, предаде БГНЕС.
 
Инициативен комитет вече е започнал и подписка за запазването на институцията.
 
В Бяла има съд още от 1878 година. Според кмета на общината Димитър Славов, ако Районният съд бъде закрит, това ще засегне по-справедливото правораздаване в района, който обслужва 4 общини. Предстои от името на кметовете в региона да бъде изпратено писмо с единодушното им становище съдебната структура в Бяла да се запази.
 
От Регионалната колегия на нотариусите към Апелативния съд във Велико Търново също протестират срещу модела на съдебна реформа, който се предлага.
 
Според адвокат Росен Тодоров, закриването на Районния съд в Бяла ще доведе до оскъпяване на производствата и редица неудобства за гражданите. Хората са притеснени също, че за всяко дело ще трябва да пътуват до Русе, който се намира на около 50 километра.
 
Реформата предвижда 55 oт районните съдилища в страната да станат териториални отделения на най-близкия окръжен съд. Следващото Народно събрание ще трябва да реши какво ще се случи с тях, тъй като са необходими и законови промени.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Тоя съд ли пусна *** - убийци на момчето преди три години?
1
4
 
5
 
! Отговори
Баща преди 2 години
Смешници, ако се закрие утре цялата съдебна *** то никой няма и да разбере. Дано коронавирус дано ги порази всички до деветдесето коляно без изключения.Едни червенотичичковчета протестиращи роднини тетки чинки и вуйчета на некадърните батмани.