Бедственото положение в Омуртаг заради безводието ще се удължи

От три месеца има само по три часа седмично вода
31 окт 2022 08:50, Елка Василева
9
 Бедственото положение в Омуртаг заради безводието ще се удължи
Снимка: архив, БГНЕС

В община Омуртаг продължава да е в сила бедствено положение заради безводието, което тормози хората от месеци. Очаква се там да започне раздаването на питейна вода по график на хората, която ще бъде осигурена от държавния резерв.

Чашата на търпение у местните хора отдавна е преляла заради строгия воден режим още от август. От около две седмици в сила е бедствено положение, което ще бъде удължено до 13 ноември.

"От три месеца в Омуртаг има само по три часа седмично вода. Това може да приключи само, ако държавата ни помогне. Първо, трябва да се осигури финансиране за подмяна на цялата водопроводна мрежа. Второ, на държавно ниво трябва да се осъществи цялостен, широкоспектърен и осъвременен анализ, ревизия и експертиза на ситуацията с водоснабдяването в Омуртаг. И на трето място, трябва да се осъществи контрол на контрола - да се намеси държавата и да осъществи допълнителен контрол на проектите, които се извършват в момента. Режимът е целогодишен, а около пет месеца е критичен", каза Магдалена Славова - гражданско сдружение " Вода за Омуртаг", пред БНТ.

"Освен Омуртаг имаме още 42 села в общината, като една трета от тях са на воден режим. Има осигурени 4 водоноски в града, позиционирани са на 8 места и се въртят на четно и нечетно число. Проблемът ще се реши при пълна подмяна на водопреносната мрежа в града. В момента се подменят тръбите в ниската зона на Омуртаг и трябва да се продължи за средната и високата зона", обясни Танер Исмаилов - управител на ВиК - Омуртаг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Важното Украйна - Влизаш им в положението на украинците, разбираш ги, ама те се оливат. Не ги хранели както трябва, ядели ориз, боб и картофи ли беше. Някой пита ли хората в Омуртаг и другите заляти места какво ядат и в какви условия живеят? Ами, за тях ми е повече жал, отколкото за курортистите. Що не ги пратят по хотели на морето докато оправят нещата? Със сигурност някои от соца не са виждале море.
7
0
 
4
 
! Отговори
топалов преди 1 година
оставка на кмета!
6
0
 
6
 
! Отговори
логично и цинично преди 1 година
Иначе направиха парк за милиони с пейки и борчета (по проект разбира се). Да усвоим едни пари, пък дали хората ще имат вода се тая.
5
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ЕС и НАТО ще помагат. ЕС ще отпечата специална емисия купони с лика на Урсулата и щемпел с 12те звезди на ЕС.
4
0
 
3
 
! Отговори
Пей сърце преди 1 година
Голям позор за държавата.За един град 4/четири/водоноски.
3
1
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 година
пак за бмб да гласуват и дпс
2
1
 
4
 
! Отговори
Важното Украйна преди 1 година
Нищо друго не е важно освен да обслужваме Украинците по почивки на хотели по морета лукс и спа хотели.
1
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
След работата асанка най много мрази водата:)))