Варицела вилнее в Стара Загора, в 90% от ДГ има случаи

От местното РЗИ вече отчитат лек спад на случаите
20 дек 2022 21:51, Красимир Ангелов
22
Варицела вилнее в Стара Загора, в 90% от ДГ има случаи
Снимка: БГНЕС

Случаите на варицела в област Стара Загора за 2022 година са четири пъти повече в сравнение с миналата година, съобщи за БТА д-р Светла Петрова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионална здравна инспекция Стара Загора.

От началото на годината до момента са регистрирани 1187 заболели, докато през 2021 година общият брой е бил 300. В момента има регистрирани заболели в 90 на сто от детските заведения в община Стара Загора.

"В седмицата от 12 до 18 декември са регистрирани общо 62 случая на заболели от варицела, като 58 от тях са в Стара Загора. Това бележи лек спад, тъй като в предходните седем дни 80 пациенти са заболели", каза д-р Петрова.

"Повишаването на заболеваемостта от варицела е обусловено от цикличността на епидемичния процес на самото заболяване. Това означава, че е натрупан един контингент от деца, които не са преболедували. „Варицелата“ се характеризира с много висока контагиозност, т.е. непреболедувалите, които са били в контакт с болен, има вероятност да се разболеят между 80 и 90 на сто. Плавното увеличение е започнало е средата на месец октомври", обясни още тя.

Причината за увеличението на заболеваемостта в момента се дължи отчасти и на ковид пандемията през последните две години, защото през голям период от време децата бяха изолирани и не посещаваха детски заведения, а от там не са се срещали и с вируса на шарката.

От думите на медика стана ясно, че заболяването е остро инфекциозно, а заразяването става по въздушно-капков път. "Характерно е, че се засягат деца най-вече между 3 и 9-годишна възраст. Започва с общо неразположение- висока температура, главоболие и втрисане, а на втория- третия ден се образуват и специфични пъпки".

Тя посъветва, ако родителите забележат симптоми, да ограничат контактите на децата, за да не заразяват. Заболелият е заразен около 2-3 дни преди обрива и докато всички обривни единици се превърнат в корички. След преболедуване се придобива траен имунитет.

При поява на варицела в детското заведение групата се карантинира за период от 21 дни, а продължителността на заболяването е между 7 и 10 дни.

Д-р Петрова посочи още, че към момента в област Стара Загора няма повишение на заболелите от скарлатина. През изминалата седмица са регистрирани общо три случая на заболели. Двама от пациентите са от Стара Загора, а един е от Казанлък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как точно 62 случая за 7 дни са "вилнее"? Освен това, родителите нарочно събират децата си със болни от шарка, за да я прекарат като малки.
2
0
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Ваксинирай се ти. Срам. Пак децата пречели.Не спирате да ръсите. 5Всеки месец ваксини. Колко още ще ги тровите?
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са се ваксинирали!