Трио телескопи показа сблъсък на галактики

Antennae са на 62 млн. светлинни години от Земята
8 авг 2010 09:00,
38
Трио телескопи показа сблъсък на галактики
Снимка: НАСА

НАСА публикува снимка от сблъсък на галактиките Antennae (обектите  NGC4038 и NGC4039) с висока резолюция. Учените са направили и малко видео, което можете да видите тук.

Фотографията представлява композиция от три кадъра, направени от телескопа Chandra (син), Spitzer (червен) и Hubble (жълт). На снимката се виждат добре вътрешните структури на сблъскващите се галактики, разположени на 62 млн. светлинни години от Земята в южното съзвездие Гарван.

Според учените процесът на сблъсък продължава поне 100 милиона години. В региона, където се сблъскват галактиките, се наблюдава интензивно звездообразуване. Младите звезди нагряват газа и праха и светлината се вижда добре в инфрачевения диапазон, в който работи Spitzer.

Освен това данните от Chandra, който води наблюденията в рентгеновия диапазон, показват присъствието в този регион от Космоса на голямо количество останки от свръхнови.

Още по темата
Наскоро учените, работещи с Hubble, публикуваха снимки на мъглявината NGC 2467, разположена в съзвездието Кърма. Мъглявината се състои основно от водород и е отдалечена от Зeмята на 13 000 светлинни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: космос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 6: Преди време, като се сблъскаха два руски кораба в Черно море и аз се чудих - при положение, че морето е толкова голямо и свободно, как може, ама може -на!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 13: Напротив- като същество, което осъзнава, ти си господар на ситуацията!
35
0
 
0
 
! Отговори
TYheDumb преди 13 години
До 30 и 31,100 милиона години е сблъсъка, като сложим Пи като коефицент на сигурност 314 милиона стават...., а от своя страна Земята е на 4+ милиарда години което я прави доста по-стара :)
34
2
 
0
 
! Отговори
хаха преди 13 години
абе *** ходи се образовай малко
33
0
 
4
 
! Отговори
зеления преди 13 години
Сблъсъците на галактики са напълно възможни, разбира се това не става за ден два. Например нашата галактика (Млечен път) се движи към галактиката Андромеда със скорост от 1,5 млн. км. в час. Сблъсъкът ще се случи след около 2 -3 млр. години. Под сблъсък не се приема буквално сблъсъци на планети/звезди, а гравитационни сили, които взаимодеистват. Средното растояни м/у обектите в една галактика е много голямо и вероятноста два обекта да се сбъскат е нищожна, но гравитационните сили са огромни.
32
3
 
6
 
! Отговори
zz преди 13 години
Пише се "телескопа", защото са неодушевен предмет. Това би трябвало да го знаете, уважаем екип на днес.бг, но защо да се наемат хора с образование когато може да се наемат скитници да пишат новините. Тотално пропадате.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Те се блъскат сигурно отпреди Земята да се обазува. ==================Евалла на нашата журналистика! В крак със събитията!
30
0
 
2
 
! Отговори
do 26-ti преди 13 години
И вчера да ги бяха написали пак нямаше да сбъркат. Те се блъскат сигурно отпреди Земята да се обазува.
29
2
 
5
 
! Отговори
Рубик преди 13 години
До Фотон: Млечния път наистина ще се сблъска с Андромеда, само че след 4.5 милиарда години (не че има значение за нас :D) До Георги: подобни сблъсъци не трябва да се разглеждат като случайно сблъскване на 2 коли на пътя - галактиките се сблъскват, заради гравитационните сили, които си оказват една на друга. Ето защо разширяването на Вселената не играя роля.
28
3
 
4
 
! Отговори
zzz преди 13 години
По-голяма глупост не можа ли да ти роди тиквата?
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
още една мастика ако ударя и не в чужда галактика ами направо в някоя черна дупка ще вляза
26
4
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Кога се блъснаха, кога ги написаха по вестниците???!
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ш**ани галактики.
24
11
 
3
 
! Отговори
Черен Бахур преди 13 години
Така да се каже да та ш**ам в двете черни и едната по-голяма черна дупка и Галактаджия
23
8
 
0
 
! Отговори
нкатао преди 13 години
ха видяхте ли по средата надписа България :)
22
1
 
28
 
! Отговори
Фотон преди 13 години
След 2 милиарда години нашата галактика Млечен път също я очаква това - ще се сблъска с доста по-голямата галактика Андромеда.
21
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Мниго е интересно
20
4
 
10
 
! Отговори
галактаджия преди 13 години
Така да се се каже 2 галактики с 2 черни дупки в тях се сблъскват в 1 по голяма черна дупка която засмуква оклония "прах" като по този начин всичко наоколо се нагрява и получаваме нови звезди процеса може да продължи много време.В центъра на всяка галактика има по 1 "спяща" черна дупка която поглъща много малко от околния материал ,но има периоди на активизация в които се храни.
19
2
 
2
 
! Отговори
XXL преди 13 години
Клипа е тук - **
18
2
 
16
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Ами така е в днешно време... КАТ раздава книжки на всички и ей на... :)