Астрономи наблюдаваха най-далечната космическа експлозия

Явлението е обозначено като GRB 090429B
Обновена: 26 май 2011 16:27 | 26 май 2011 16:26,
5
Астрономи наблюдаваха най-далечната космическа експлозия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Свръхмощна експлозия на гигантска звезда на повече от 13,14 милиарда светлинни години от нас е най-далечният обект, наблюдаван с телескоп, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си. Учените от университета на Калифорния в Бъркли мислят, че експлозията на гама лъчи, наблюдавана с телескопа "Суифт", е станала само 520 милиона години след Големия взрив.

Избухванията на гама лъчи са много кратки, но извънредно мощни. Те светят ярко като милиони слънца и затова са сред обектите, които се виждат най-лесно в Космоса. Далечната експлозия е обозначена като GRB 090429B.
Наблюдавана е за първи път през 2009 г., но чак сега събраните данни показват, че тя е на ръба на видимата Вселена.

Звездата е била огромна. Масата й вероятно е била 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето, каза ръководителят на изследването д-р Антонио Кучара.

Има и други кандидати за титлата "най-далечен космически обект". Телескопът "Хъбъл", който получи по-мощни инструменти през 2009 г., засне галактики, които изглеждат на разстояние почти колкото GRB 090429B, а евентуално и по-далече.

"Хъбъл" обаче наблюдава галактики, а GRB 090429B е отделна звезда. От тази гледна точка, тя може да е уникална. Учените изследват с интерес подобни далечни обекти, защото те дават информация за еволюцията на ранната Вселена и им помагат да обяснят защо космосът е в сегашния си вид. Особено интересна за тях е първата популация звезди - горещи сини гиганти, образували се от студения неутрален газ.

Те са просъществували кратко, като са дали първите тежки елементи. Интензивната им ултравиолетова светлина е "изпържила" неутралния газ наоколо, откъснала е електрони от атомите и се е получила дифузната междугалактическа плазма, която още се улавя между близките ни звезди.

Затова освен със статута си на рекордьор GRB 090429B предизвиква интерес сред астрономите с това, че е от този период на рейонизация.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статията е пълна глупост. Като се почне от там че учените видели взрив на звезда на разстояние над 13 милиарда св. години от Земята.. Трудно би била видяна галактика от такова разстояние, какво остава за една единсвена звезда. Второ избухването на Гама лъчите са мощни но и много кратки, за първи път взрива е видян през 2009г. Кратки? Видяни през 2009г. и в момента още го гледат тоя кратък взрив. И кулминацията,звездата е огромна! Мда горе долу колкото нашата Полярната звезда и Бетелгейзе.
4
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Естествено че не е възможно да се види "Големия Взрив". Я пак помислете къде точно трябва да се намираме ние за да "дойде" при нас светлината от "Големия Взрив" ? Трябва да сме били в друга Вселена а по дефиниция, ние сме част от самия взрив, тоест от Вселената, на която искаме да й видим "раждането"...
3
1
 
7
 
! Отговори
red6torm преди 12 години
ДО 1.Може да се види всеки ден от всеки. Микровълнов фонов шум се казва.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам да видя Хаваите ,ама не като метач...
1
7
 
5
 
! Отговори
888999 преди 12 години
Дали някой ден с телескоп няма да се види и самият Голям взрив? Възможно ли е това?