ЕС одобри сделката между Google и Motorola

Google успя да убеди антимонополните органи от двете страни на океана
Обновена: 14 фев 2012 11:07 | 14 фев 2012 11:07, Бойчо Попов
11
ЕС одобри сделката между Google и Motorola
Снимка: Getty Images News

Европейската комисия и американското министерство на правосъдието подкрепиха след обстойни изследвания придобиването на производителя на мобилни телефони Motorola от Google.

Комисарят по конкуренцията на ЕС Хоакин Алмуния заяви, че сливането на двете компании няма да събуди антитръстови опасения. От Вашингтон заявяват още, че на пазара няма да има значителни промени в резултат на придобиването.

Сделката за 12,5 млрд. долара няма да окаже значително въздействие на пазара на мобилни операционни системи и свързаните с него патенти, каза Алмуния.

Google иска да придобие Motorola за 12,5 млрд. долара за да укрепне своя патентен арсенал зад своята мобилна операционна система Android. Тя има най-голям пазарен дял сред смартфоните, но е обект на много съдебни дела за патенти.

Органите по конкуренцията от двете страни на Атлантическия океан също така се съгласиха, че ще държат под око Google. Деликатен момент са многобройните важни патенти за мобилни телефони, заради които на първо място Motorola поглъща Google. Органите трябва да се уверят, че Google няма да се злоупотребява в бъдеще с патентите, заяви Алмуния пред репортери: "Това е нашата загриженост".

"Google имаше сравнително "нееднозначно" мнение във връзка с лицензирането на патенти за трети страни", критикува американското министерство на правосъдието.

"Органът няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки за предотвратяване на антиконкурентно използване на основните патенти (SEP)".

Сделката трябва да бъде одобрена и в Китай. Google обяви покупката си през август. С най-голямото поглъщане в историята си интернет гигантът иска да засили позициите си на мобилния пазар, където компанията досега е представена предимно като доставчик на операционната система Android.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: googleMotorolaпатентни войни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
zetxx преди 12 години
Nqkoi ako si spomnq dobriq star hardware na apple? emi google go kupiha :D.. ne e lesno da si heitur
8
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Много некадърна статия.Не разбрах кой кого поглъща ? Предлагам ви срещу скромните 20 лв на месец да ви редактирам писаниците ??
7
0
 
6
 
! Отговори
Ялов преди 12 години
"придобиването на производителя на мобилни телефони Motorola от Google" ли е вярно или "заради които на първо място Motorola поглъща Google."?Май май пишете като едни други - "Триста килограмов глиган уби ловец от Своге" ...Да не говорим за "Органите трябва да се уверят, че Google няма да се злоупотребява в бъдеще с патентите, заяви Алмуния пред репортери: "Това е нашата загриженост"."което е образец за правилно построено изречение и стил, и е напълно разбираемо
6
0
 
2
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
до 2Не бой се!Разликата с комунизЪма е че в случая на всяко действие се намира и противодействие! Виж примерно една иначе прекрасна компания, след като реши да дере наред и да контролира, как хората почнаха да я намразват барабар с партийните и членове и активисти!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз одобрявам сделката.
4
4
 
25
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Предстои Гугъл да станат много силни и да утрепат пазара, така че който иска да им е конкуренция трябва да се потруди доста.Дано да отворят офис и да стартират дейност в България :)
3
2
 
11
 
! Отговори
мен преди 12 години
колко ли ще оцелее гугъл когато всички потербители открият адблокър. във опера работи безотказно.ПС: фейсбук сейм шит. :-)
2
6
 
31
 
! Отговори
Анти Ябука преди 12 години
Дупе да им е яко на нахапаните ябълки.Сега ще видят какво е стабилен телефон с прекрасен хардуеър и софтуеър!!!Проблема бе,че софт и хард се разработваха отделно,и ябълката биеше по стабилнос,защото и двете бяха правени от нея.Но сега и телефон и софт ще са правени от Гугъл и дупе да им е яко!!!
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките тези "законни" сливания на големи компании ще докарат света до една антиутопия, където ще има само една фирма за всичко.Т. е. една фирма ще произвежда всичко.Т. е. ще се върне комунизма, но в много по-уродлива форма.