В затвора за обида във Facebook? Може, в Малайзия

19-годишен мъж е обидил кралското семейство на Джохор
Обновена: 8 юни 2016 13:54 | 8 юни 2016 13:29, Бойчо Попов
5
В затвора за обида във Facebook? Може, в Малайзия
снимка: Ройтерс

 19-годишен малайзийски мъж бе осъден на една година затвор - максималното допустимото време за лишаване от свобода за престъплението, за обида на кралското семейство във Facebook, предава Mashable.

Мохамед Амирул Азуан Мохд Шакри, общ работник, се признава за виновен по 14 обвинения срещу него според мултимедийния закон на страната, забраняващ на хората да публикуват онлайн съдържание, което другите могат да счетат за злоупотребяващо или обидно. Hidden Field

Не е ясно какво точно е публикувал той, но медиите в страната твърдят, че става дума за унизителни забележки, насочени срещу кралското семейство на Джохор - една от деветте монархии в страната.

Нарушаването на мултимедийните закони носи максималното наказание от една година затвор и глоба от 50 000 рингита (12 324 долара).

В поредица от туитове бившият министър на правосъдието в страната Заид Ибрахим критикува решението за лишаване от свобода, заявявайки, че онлайн обиди има „през цялото време и това е... голяма работа?"

Той също така поставя въпроса защо Мохамед Амирул не се е явил в съда и пита дали Законът за мултимедията просто няма за цел да защитава аристокрацията и топ лидерите на страната.

Младежът е един от няколкото души, които наскоро бяха арестувани за онлайн публикации срещу кралски особи в страната. През миналия месец двама мъже бяха арестувани в рамките на около седмица за обида в Twitter и Facebook на престолонаследника на монархията Джохор – Тунку Исмалил Султан Ибрахим.

Но ползващият активно социалните медии принц заяви пред властите, че не иска хората да бъдат арестувани за онлайн обиди срещу него, а иска полицията да организира срещи между него и неговите критици.

„Дайте им привилегията да казват това, което искат да ми кажат в лицето, човек срещу човек", бе цитиран да казва той.

Присъдата на Амирул Азуан се случва само ден, след като малайзийският художник Фахми Реза бе обвинен за карикатура, която той създава и след това публикува онлайн - на малайзийския премиер, рисувайки го като клоун, който се превръща във вирус.

Пред съда в понеделник Реза пледира, че е невинен по същото обвинение и закон, които са използвани срещу Амирул Азуан.

Още подобни новини четете в Investor.bg!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
BUL преди 7 години
В България няма закон за това нещо затова в Фейса има такива думи. И ако ги анализираме ще видиме че 99% от Фейсбуците отоиват в затвора ако са в малазия
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то социализма ряпа да яде. "1984" едно към едно. Няма го Желю Желев да обяснява какво е демокрация и какво фашизъм.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След някоя и друга година ще ги стигнем, тук за сега само следят тайно, но с течение на времето и нарастване на общественото недоволство срещу властта е неизбежно. И дори да не е открито пак може да тормозят прикрито - я чести "щателни" проверки от службите им, я отказ за наемане на прилична работа... варианти много.
1
6
 
3
 
! Отговори
i'm преди 7 години
А кога ще има затвор за регистрация и ползване на FB?