Администрация от бъдещето: Роботи вместо чиновници

В следващите 5 г. на пазара на труда се очакват съществени сътресения
Обновена: 10 юли 2016 10:45 | 10 юли 2016 09:57,
17
Администрация от бъдещето: Роботи вместо чиновници
Снимка: архив Reuters

Мислите, че роботите все пак няма да успеят да откраднат работните места? Оказва се, че е възможно една от най-разпространените у нас професии - чиновник, да отиде в историята, пише "Стандарт".

Роботи и умни машини ще заменят обслужващия персонал в редица сектори - офиси, обществени институции, банки, магазини. Още в следващите 5 години на пазара на труда се очакват съществени сътресения заради бурното развитие на дигиталните технологии.

Сред най-застрашените професии освен чиновниците са и тези на преводачите, данъчните консултанти, строителните работници, шофьорите.

А дребните търговци ще станат жертва на онлайн сайтовете за покупки и продажби. Това показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
1234 преди 7 години
супер, значи с отрицателния прираст всичко е наред и без тва няма да има работа
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5г. в България освен чиновници друго няма да има. А тука разправят за роботи!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лоши новини за роботореволюция. 1) Роботи могат да бъдат обективни чиновници, ами, разбира се, ще бъдат програмирани от корумпирани служби. 2) Преводачи и шофьори няма да пострадат, защо още през 70-те години беше доказано, че тези дейности принципно не могат да бъдат изцяло и безгрешно автоматизирани.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е.
11
2
 
12
 
! Отговори
СУПЕР преди 7 години
Ще се радвам това да стане - старите баби по гишетата на Местни Данъци и Такси , НОИ , НАП ще изчезнат с грозните си сбръчкани лица и злобата си .
10
1
 
7
 
! Отговори
еурогея преди 7 години
Роботи, ама с бурки!
9
1
 
23
 
! Отговори
Неделни глупости преди 7 години
Извинете,тази статия за България ли е писана или за Япония?Какви роботи,те до 5 години сигурно още няма да са въвели електронното правителство,любимите на бюрокрацията ни чиновници щели да сменят.И строителни работници,и шофьори,боже,когато видя в България Робокоп да излива бетон и Тесла тир да ме задминава по улицата най-вероятно и марсиянците ще са кацнали някъде из софийското поле.
8
1
 
3
 
! Отговори
анон преди 7 години
е кнсб го играят с властта - това са им казали, това ви казват. точно както и всяка тяхна конкуренция по поприще, между другото.едно е сигурно при тях - имат нужда от маса, за да ядат. точно както и властта, то къде е границата, всъщност? заради това те си я отглеждат, убеждават я, че тя без тях не може и си я възпроизвеждат. постановката е гениално проста - "толкова съм *** е некадърен, че ако не се занимавам с мърсотии, съм си жив - умрял. хубаво стана, че намерих толкова много съмишленици
7
1
 
7
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
След 50 години мислим да отворим едно вертепче със секси секс роботки. Ба си кефаааа. Няма да трябва да им плащам болнични, прегледи, осигуровки и прочее. Ще има и садо мазо хахаха.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя с хора,30% са шведи :) Хаха,искам да го видя робота,оня като започне да му хъхри и сумти нечленоразделно-"...бате, како, жината *** удари на него...".А-хахах спуквам се от смях,500 TB диск с речници няма да му помогнат на робота :)
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роботи ще изместят чиновници ????Е как бе ? Кой тогава ще ни къса нервите ? Робота ли ? Не вярвам !!! Друго си е кака Пена да застене срещу теб и да те гледа косо от страни, и да си разговаря по телефона /мин.2 ч./ за маникюра си или за проблемите и в семейството и и хич да не и пука за теб и защо си дошъл ! Да не искате да ми кажете че това ще ни остане само спомен ? Дори и това "удоволствие" ли ще ни отнемат ? Не съм съгласен !
4
1
 
11
 
! Отговори
от бранша преди 7 години
е това за строителните работници ме уби !!! дори и с използването на сухото строителсво няма как робот да замести човек !!! някои деиности могат и да получат техническа подкрепа но при ренпвирането на стари сгради или жилища е невъзможно робот да замести човек....тия заплати получават ли в този институт....и защо ???
3
1
 
12
 
! Отговори
gtf преди 7 години
не подценявай технологиите - това не може, онова не може ...за сега. В България е малко верятно да стане, щото излиза по-евтино да даваш 500 лв заплата
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5 години може би ще изкарат следващият модел който може да не се блъска в стените толкова много когато се движи.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преводът не е механична работа. Когато се превежда механично, се създават невероятни абсурди, защото езикът е с много нюанси, многопластови значения, многопосочни асоциации. Голяма част от преводната литература у нас е правена с помощта на автоматичен превод /или от хора, които не знаят достатъчно добре нито българския, нито чуждия език/ и се натъкваме на невероятни и недопустими абсурди. Но това не може да бъде извън всеобщото невежество и пробивната посредственост, които триумфират навсякъде.