У нас: Надпревара с дронове, бой с роботи на "SpаceR 2016"

Първото издание на българското състезание тръгва през септември
12 авг 2016 09:37, Екип на Dnes.bg
1
У нас: Надпревара с дронове, бой с роботи на "SpаceR 2016"
Снимка: SpаceR 2016

Съвсем скоро предстои старта на най-голямото международно състезание за младежи в областта на високите технологии. Надпреварата "SpaceR 2016" се организира у нас и ще се проведе от 5 до 9 септември.

В тези дни най-горещата робо точка на планетата ни ще бъде столичният Софтуерен университет, където в рамките на 4 дни ученици и студенти от поканените 28 български и 35 чуждестранни учебни заведения ще мерят сили с роботи, дронове и всякакви чудати джаджи.

Организаторите Стил Дизайн Проект ООД  и СофтУни са разпратили покани из цял свят – Масачузетският университет в САЩ, школа във Филипините, Хаваите, Китай. Очакванията са за нещо грандиозно.

"Ние искаме състезанието "SpaceR 2016" да стане платформа, в която младите хора да общуват и да се развиват", заяви член на организационния екип. - "SpaceR 2016" ще покаже на надарените младежи, че могат да разчитат на подкрепа от бизнес средите, защото самите те ще търсят необходимите им специaлисти на състезанието".

Целта на форума е всичко хай-тек да бъде събрано на едно място. "SpaceR 2016" включва двете досега разделяни общности в състезателските среди - хакатони (състезания за програмиране) и мехатроника (състезания по роботика).

"Състезанието "SpaceR" ще се стреми да бъде интелектуален и социален стимул за развитие на младото поколение, а също и за осъществяване на социални и бизнес контакти", казаха организаторите.

Събитието ще бъде разделено на няколко фази, в които състезателите ще учат и ще се надпреварват в следните категори:

Хакатонът или състезанието по програмиране ще бъде разделено на app и web категории, разглеждайки софтуера за мобилни и немобилни устройства. За пръв път темите няма да бъдат предварително спуснати от организаторите, а ще бъдат предоставени от участниците и ще бъдат избрани на случаен принцип.

"Сумо роботика и мини сумо роботика" ще представлява реален сблъсък тип Терминатор. Целта на двата противникови робота е да влязат в "ръкопашен" сблъсък, като по-силният трябва да победи. "Силата не е всичко – по-умният трябва да победи", важи повече за мини сумо роботиката.

"LineFollower" пък ще изисква по-други компетенции. Задачата на робота ще бъде да премине през лабиринт от хоризонтално начертани линии, откривайки изхода сам. Роботите разполагат само с 3 последователни опита.

"Dragster" пък е буквално състезание за бързина, в което механизираните робо-коли ще форсират двигателите си, за да се изпреварват взаимно. Който пръв мине финалната права, печели.

Свободен стил – в тази категория са снети всички изисквания и ограничения, позволявайки на младежите да импровизират на воля, разгръщайки всички дебри на въображението си.

"Drones" – надпреварите с дронове са изцяло нов тип високоскоростни състезателени спортове. Опитните пилоти ще бъдат изправени пред много предизвикателства. Малките дрончета ще мерят сили в две подкатегории, борейки се за най-добро време.

След надпреварите ще бъде сформиран уъркшоп, в който изявени лектори ще говорят за високите технологии. Това са Емил Кирилов и екипът на ZEK Engineering, лектори от СофтУни и др.

Подготви: Александър Градинаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: SpаceR 2016
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз хванах Пикачу. Ще дойда с него на състезанието. Ще ви изпържи платките на жалките дрончета, ботове и андроиди с 200кV прав ток. За най-коравите силициеви гадини - мощна ЕМР пр.ъдня.