Кой проби непробиваемия iPhone?

Потайната компания NSO Group вече струва над 1 милиард долара
28 авг 2016 20:10,
43
Кой проби непробиваемия iPhone?
Снимка: архив, Ройтерс

Базирана в Израел и собственост на американци – едва ли подобно описание изненадва, когато става въпрос за компания, която се специализира в създаването на “инструменти срещу престъпността и тероризма”. Експерти по сигурността обаче определят NSO Group като търговец на кибер оръжия, припомня БиБиСи.

Същата тази компания нахлу в световните новини в края на тази седмица, след като се оказа, че стои зад невиждано досега “хакване” на славещия се с уникална защита iPhone чрез едно докосване до екрана на смартфона.

На 10-ти и 11-ти август адвокатът Ахмед Мансур, който е виден защитник на човешките права в ОАЕ, получава текстови съобщения на своя телефон с обещания за разкриване на тайни данни за мъчения на политически затворници в арабската страна. За целта Мансур само трябва да избере линк, водещ към сайт, където били поместени данните.

Адвокатът обаче се оказва достатъчно прозорлив и директно отива при експерти по кибер сигурност. Ако беше натиснал върху линка, това докосване щеше да инсталира в телефона му зловреден софтуер, който щеше да осигури достъп до цялата лична информация в устройството (смс-и, снимки, имейли, локации) на трета страна. Освен това софтуерът осигуря и директен достъп до микрофона и камерата на смартфона.

Експертите остават изумени след проверката на телефона на Мансур – това е едно от най-усъвършенстваните кибер оръжия, които са виждали някога. Открит е и създателят на това оръжие, а именно NSO Group.

Компанията създава такива продукти за редица правителствени агенции при строга секретност. Което не е особена изненада, предвид факта, че NSO Group е създадена през 2010-та година с финансиране от Unit 8200 – военната високотехнологична разузнавателна агенция на Израел.

Сред клиентите на NSO Group са Мексико и Панама, но това е само върхът на айсберга. Редица други правителствени организации са прибягвали до услугите на компанията за доставяне на кибер оръжия, но тези сделки се пазят в дълбока тайна от широката общественост.

В отговор на събитията от последните дни от NSO Group коментираха, че работят само с официални държавни учреждения и спазват всички закони и регулации, но без да дават никакви подробности. Все пак уточниха, че нямат контрол върху това как и с каква цел се ползват продуктите им.

При всички положения специалистите, които работя за NSO Group са на изключително ниво. В случая с хакването на операционната система на Apple програмистите от компанията са открили не една, а цели 3 “пробойни” - това само по себе си е изключително, твърдят познавачи.

От Apple реагираха сравнително бързо и оправиха проблемите за 10 дни, пускайки нова версия на операционната си система. Това би трябвало да неутрализира тази специфична атака, но изглежда шансът да се появят нови “дупки” в сигурността не е никак малък.

Един от съоснователите на NSO Group наскоро заяви, че кибер оръжията на неговата компания не оставят следи. Е, сега бяха проследени, но определено ще вземат мерки и ще станат още по-предпазливи. И ще продължат да правят бизнес за милиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: iPhoneNSO Group
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Чудо Големо При Теб и Твойта Нокия с фенерче... каква ли информация имаш Ти :)
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още когато Борисов беше гл. секратар и стана спор защо администрацията дава милиони лева за софтуера на Майкросфт, а не ползва Линукс и свободните офис пакети. Тогава Борисов се изпусна и каза в прав текст, че Майкросфт им дава допълнителна функционалност която е много ПОЛЕЗНА за службите !!! Познайте от три пъти каква е въпросната функционалност :) Скайп навремето беше криптиран, сега е собственост на Майкросфт и нестава за нищо
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече всичко дет има процесор и рам е бекдоорнато още на ниво производител, без значение дали с негово съдействие или без. Масова практика е ФБР като намери кой създава криптиращ софтуер да му връчи заповед в която го задължават да сложи задни вратички и го задължават да НЕ КАЗВА ЗА ТОВА на свойте клиенти. Слава богу имаше смели хора които решиха да спрат програмите които са създали, отколкото да оставят хората в заблуда, че комуникацията им е криптирана.
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи хакери ба :) Да ти пратят троянец по пощата мухахахаха :) Истината е, че на 11 Септември 2001 умря американската демокрация и САЩ от спонсор на софтуер за анонимно сърфиране и защита на личните данни се превърна в най-големия поръчител на хакерски софтуер. Преди години борците за граждански свободи бяга В САЩ, а сега бягат ОТ там.
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не става дума за "пропуски" в сигурността, става въпрос за умишлено оставени задни врати. И тая "поправка" дето я пускат като се разчуе маха старите, вече общо достояние, и слага на тяхно място нови. Сигурност при гнилата ябълка няма, има само театри за овецете, за да бъдат убеждавани в противното.
9
3
 
3
 
! Отговори
До 27 Сиднито преди 7 години
Ами обясни им, че истинското програмиране е това за Операционните Системи. Дори да си чаткаш Дивайс Драйвъри няма да падаш под 100К.С PHP трудно ще вържеш и 50К даже на запад. Това не е програмиране, а механична работа.Точно в книгата на Карано се учи най-тънкото нещо в програмиранито - рекурсивните функции и рекурсивните алгоритми.
8
4
 
4
 
! Отговори
До тъпия гущер преди 7 години
Ей, куко като искаш да ставаш девелопър да ти кажа няколко стъпки.Сега видях този Наков дето казва Сиднито - това е ПХП програмиране, на тези на запад даже не им казват девелопъри.1. Учиш синтакса на С и С++, има хиляди онлайн книги в нета. Дори един продукт като CodeBlocks ти е достатъчен.2. Учиш база данни и алгоритми - подбери хубаво книгата, защото това е най-важното. Аз учих на Frank Carrano Walls and Mirrors но има и други3. Научи хубаво ОС - има хиляди възможности на Линукс.
7
1
 
0
 
! Отговори
scbg преди 7 години
До МайтапчияМисля че се опитал, но според Библията не се е получило.
6
2
 
4
 
! Отговори
До 13: преди 7 години
И какво ще стане като разберат кой си и откъде точно пишеш?Нищо.Могат да се оплачат на ИП провайдъра ти, но и това няма да сработи защото трябва да докажат, че си свалял софтуерни продукти.Просто се излагат като кифладжии.
5
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
Че това е старо, ние така си следим жените бе....
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Hheh
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига сте възвеличавали тия Айфони. Завърших зад океана и имах много прекрасни състуденти. Имаше един индиец, който по-късно отиде и започна работа в Apple почти веднага след завършване като Синиър инженер. Просто екипите в Купертино сега са почти пълни с индуси. Който не вярва да провери в Линкедин, те не се крият. Не казвам, че индийците са некадърни, но сред тях има и доста дупки. Всеки по-кадърен може да хакне айфона, Сиднито за майтап беше хакнал този сайт и влизаше в профилите.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Язе го пробих с варията!!!
1
6
 
39
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Ау,голяма грешка е направил фараонът навремето-вместо да ги гони е трябвало овреме да ги избие до крак!Светът щеше да се развива по-бавно,но затова пък по-спокойно......