НАСА показа полюсите на Юпитер

Снимките са от космическия апарат "Джуно"
3 сеп 2016 19:39, Анисия Иванова
21

Снимка: БТА

НАСА публикува снимки на полюсите на Юпитер, заснети от космическия апарат "Джуно" ("Юнона"), съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

На северния полярен район на Юпитер има повече бури, отколкото очакваха специалистите. Той изглежда по-син от останалите части на планетата.

Над южния полюс на Юпитер космическият апарат засне полярно сияние, каквото досега беше известно да съществува само над северния полюс. 

"Джуно" записа и звуци, идващи от Юпитер. Те са известни от 50-те години на миналия век, но досега не са анализирани толкова детайлно.

"Юпитер ни говори по начин, на който са способни само газовите гиганти", каза Бил Кърт от университета на Айова, който е в научния екип на мисията, съобщи БТА.

Снимките и записите са направени по време на доближаването на "Джуно" на 4200 км до Юпитер на 27 август, което продължи шест часа. Данните бяха предавани към Земята едно денонощие и половина. Преди това най-близо до Юпитер се беше доближавала сондата "Пайъниър" ("Пионер") - на 43 000 километра.

"Джуно" навлезе в орбита около Юпитер в началото на юли след пет годишно пътуване. Мисията на сондата ще продължи 20 месеца. За това време тя ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и вътрешността на огромната планета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: НАСАЮпитерснимки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не са действителни звуци. Това е коктейл електромагнитни вълни с различни честоти, които с помощта на софтуерни шашмалогии се трансформират до звуци (нещо като цветомузика) Вълна с 20 GHz - ето ти нотата сол. Вълна с 10 Ghz - ето ти горно До. Така, че това си е пълна измама
13
0
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
И кой е източникът на носещата честота на Юпитер, която да бъде модулирана със звука?
12
1
 
2
 
! Отговори
Херцог Трън преди 7 години
До ODESSAНа всички ни е ясно, че от ДНЕС.БГ са неграмотни. Обаче аз те съветвам да провериш кога се пише с и кога СЪС.........
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите журналисти разбират от всичкоТе слагат в малкото си джобче всички доктори и цялата медицинаСега дойде ред на инженеритеЩов днесбг казва, че звукът се предава през вакуум, значи се предаваТо затова е новинарски сайт
10
0
 
7
 
! Отговори
Насакото Яката преди 7 години
Ако приемем коментиращите тук за представителна извадка на българския народ, то аз мога само да кажа:Егати изпростялата нация.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10Ти правиш ли разлика между звук и радиовълна ? Май не.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3То бива да сте необразовани ама вашето никъде го няма.
7
0
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Това са радиовълни. Пак се излагате като чукове. Заедно със негамотната преводачка.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шумоизолация и термоизолация се постига чрез използването на максимален брой кухини и тънка и дълга преносна среда(твърдото вещество във пенопластите). Ако кухините са запълнени с ваякуум се постига най - добра шумо и топло изолация. Ти ако искаш предавай звук във вакуум, аз ще го преобразувам в радиочестотна вълна и така ще го предам, а на място ще преобразувам радиовълната в звук. Помисли, защо МКС дори руснаците комуникират по радиото, а не монтират някъде в тайгата или в планините тонколони?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Различните честоти се предават или не се предават в различни среди. Звук във вакуум не се предава. Светлина през твърди непрозрачни тела не се предава. Металите спират магнитните вълни. От друга страна, една железопътна релса може да предаде звук от удар с чук доста по - добре от въздуха - може да се регистрира десетки километри. Моля разбирача от разпространението на звук във вакуум да си го отбележи това. Топлинно трептение и звуково трептение трябва да се преобразуват в нещо друго за да минат
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 4Радиовълните се предават във всяка една среда. "Звукът" който чуваш е конкретен диапазон на честота на радио вълна, извън който човек не чува нищо. Във вакуум няма съпротивление и затова радио вълната се разпространява по-този начин с възможно най-малко разсейване.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимка 1 е едва първият pass от изображението (т.е. още ниска резолюция и висока компресия), но изглежда умопомрачаващо... До Анонимен 3: Не се излагай, като пишеш подобни неща...
2
1
 
13
 
! Отговори
вояджър преди 7 години
бил съм там , доста е ветровито , не е типичната туристическа дестинация
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
юпитер е величествен газов гигант