Приложимо ли е в България дигиталното разплащане?

Най-успешно то е в държави с прозрачно управление
31 юли 2017 20:36, Екип на Bloomberg
14
Приложимо ли е в България дигиталното разплащане?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чрез дигитализация и въвеждане на политики за ограничаване на кешовите разплащания се създава ликвидност за банките, но тя е изкуствена, административно създадена сигурност. Това коментира икономистът Аркади Шарков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Експериментите с дигиталното разплащане започнаха след многото сътресения в банковата система и финансовата криза. Видя се, че банките предлагат ниски лихви, съответно създават балони и диспропорции на пазара", обясни Шарков.

По думите му именно затова се прави опит за въвеждане на подобен тип политики.

"Трябва да погледнем държави с какви правителства имат такива политики и защо хората са ги възприели", посочи той.

По думите му в такива държави има много по-прозрачен начин на управление както на финансите, така и на самата държава, съответно хората имат по-голямо доверие към правителството.

"Докато в България след случилото се с КТБ и другите банки, сигурни ли сме че искаме да дадем повече власт на правителството, Комисията за финансов надзор и банките да разполагат с нашите средства?"

Икономистът добави, че ако някой иска да извършва корупционни схеми, винаги ще намери начин и ограничаването на кешовите разплащания не разрешава този проблем.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 6 години
чрез тях могат да подържат зомби проникване.няколко пъти с експерт плащащ с банкова карта ставахме жертви на обемно проникващи жълти убиици ..наскоро ги гледахме обсебили деца с диаметър над 100 метра обем около всички деца и плътни пси активни педофилски системи за манипулиране.
8
0
 
1
 
! Отговори
Оставете парите преди 6 години
Проучвани банкови карти с а нагло вредни античовешки открито терористични съоръжения обезпечаващи следене центриране и психизиране на всеки пооделно.Контролират се от извънземни престъпници..Имат монтирани по жестоко вредни съоръжения даже от личните документи претъпкани с нано скенери/чрез тях подпалиха либия сария и украйна,холограми,чипове..В Сирия всички са за АСАД Башар но чрез психизиране и обемно обсебване войната не спира вече години..заради подобна техника
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли, че при нас истински банки няма. Въпреки, че повечето са клонове на големи такива от чужбина, и те се възползват от беззаконието и безнаказанноста и грабят народа както могат. Тази идея е още един "лост" да принудят хората да си вкарат и малкото останали пари и да ги грабят от такси, комисионни и тн.А такси има-това, че при плащане на хляб с карта нямаш, не означава че вече не са ти сложили мес.такса, годишна такса сметка, таксаобслужване тн.+комисион от търговеца!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
REXIVDEVM преди 6 години
Колко откраднаха " честните банкери " от КТБ ? Някой осъден да има ей тъй за кумова срама ? Сичката са я оправили сега некви педерастчета с мустачки дигитално ще ни ограбват ....
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам минусите па некакви самодейци гепаджии са налазили форума! Вие не разбрахте ли. че ако картовите разплащания бяха панацея финикийците щяха не само да ги измислят, но щяха и да ги въведат и щяха да забравят за кеша. Чудя се как не са се сетили за суджука като разплащателно средство!
4
1
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
От доста време ползвам картови плащания, но уви все още на много места няма пос терминали. Да не говорим за разплащания директно с телефона (Apple pay, android pay и т.н.). До номер 2: такси при пазаруване няма, личи си колко използваш картата. Има само такси за теглене кеш, но там зависи от банката ти какви са и за какви банкомати. На мен ми е безплатно от банкомати на банката дори и в чужбина ( не че се налага )
3
4
 
7
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Банкерчетата искат дигитално да ни го сложат отзад и да ни ограбят .Вземам 20 000 кеш подкуп, отивам в чужбина, купувам кола за 20 000 кеш от подкупа, връщам се в България, продавам колата дИГитално и имам изпрани пари. Файда ЙОК от дигиталните простотии.
2
12
 
7
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
Живея някъде в европа. Кеш не съм ползвал и имал от години. А последните месеци и спрях да ползвам картите. Плащам изцяло с телефон. Ама това нещо в България и южните държави в близките 50 години няма да стане
1
6
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Искам да получавам заплата на дебитната карта и да плащам навсякъде с нея.Но да има затвор 20 години за хакерите и измамниците обиращи сметки.