До 10 години кацаме на Луната, 2040 ще видим „марсианците“?

Френски космонавт говори за бъдещето на човечеството
Обновена: 13 дек 2019 21:17 | 13 дек 2019 19:09,
30
До 10 години кацаме на Луната, 2040 ще видим „марсианците“?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Космическата агенция никога не е спирала да говори за Луната и за Марс, просто медиите едва наскоро започнаха пак да пишат много за това. Ще се върнем на Луната със сигурност в следващите 10 години.“, каза  френският инженер и космонавт Жан-Франсоа Клервоа в интервю за предаването "Авиошоу".

Още по темата

Французинът обясни, че човешката раса би стъпила на Луната малко по-късно от прогнозите на САЩ за 2024 г, тъй като проектът за апарати за кацане на Луната са започнали едва това лято.

Според него следващата логична стъпка е Марс, където атмосферата е 150 пъти по-разредена от тази на Земята.

Космическият инженер разясни, че за да се осъществи кацане на Марс трябва да се вдигнат десетки тонове оборудване, гориво, екипаж и системи за поддържане на живота.

По думите му има големи амбиции да се закарат 20 души до червената планета, но освен техническата подготовка е необходимо да бъдат подготвени и самите хора, които пътуват до там.

Цялото интервю вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Кацането на Луната", карането на бугита по повърхността й и разговора в реално време на президент Никсон с "астронавтите, намиращите на "Луната" е втората по размери мегалъжа на 20-ти век. Първата няма да я казваме, че е забранено да се говори по темата и веднага трият! Никой, никога не е кацал на Луната и никой никога няма да кацне. Има поне 20 причини за това, но само една - като радиационния дъжд в пояса на Вен Елън - от около 400 мили над земната повърхност до 36,000 мили е предостатъчно!
26
0
 
3
 
! Отговори
НАСрАн Космунаф преди 4 години
Да си ходил на Луната не един , не два а ШЕСТ пъти , да си кацал там и да си изровил и донесъл на земята няколко тона камънаци и то с техника актуална през 70-те години на миналия век .... И ДА ИМАШ ТРУДНОСТИ да отидеш пак ... и тепърва да разработваш луноходи ... и да ти трябват още 10 години за да успееш да построиш ракета годна да те откара до тая Луна ..... Е*сси . Алцхаймер сигурно е много разпространен сред експертите на НАСА . Ходили някъде , ама забравили как .
25
0
 
7
 
! Отговори
македонец юнак преди 4 години
закъснели сте, ние вече сме тук!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стъпим на луната ама друг път. :-)
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де що да не са летяли до Луната?Сатурн 5 е огромна ракета с много мощни двигатели.И руснаците искат да направят подобна но поради много причини най-вече липса на пари и ресурси се провалят.А разказите на разни умници как радиацията в Космосът щяла да убие астронавтите и затва не са ходили до Луната са смехотворни.За тези любители на зелени човечета имам няколко думи-траектория на полетът,екранировка и видове радиация.Да попрочетат малко пък тогава да вярват в суеверия.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не изпукат по време на път ще умрат там.Най-разумно е първо да пратят роботи които да построят хабитат и после хора.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези един автомобил не могат направят, към небето се загледали, еееех!?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:))))))))
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разберете,повече човек няма да стъпи на луната(ако изобщо са стъпвали някога)има забрана за това.Пинтересувайте се малко какви неща стават на планетата преди да пишете глупости
18
0
 
2
 
! Отговори
Мустафа Ибрахим Джаз преди 4 години
Ще стане. И аз като ударя 5-6 шота и си хортуваме със марсианки .Никой не ги е канил хората нито на луната нито на марс нито никъде. Плюс това има ембарго - забранено е да се фърка по далече от облаците. Това са като на екоталибаните истериите - пускат мухата на хората и искат пари.
17
6
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До АнонимеН и другите като него. Тази теза, че американците не са кацали на Луната, не ви ли втръсна? Жалките ви коментари няма да променят истината.
16
1
 
6
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Французин космонавт, малко като *** скиор звучи. Немска мода и английска кухня.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франсе ли е, не слушай.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че американците не са били на луната е ясно.Тъй като тук има много русофили, за които истината няма значение, а важното е да се величае руското - нека да прочетат книгата на Ищван Немере "Летял ли е Гагарин в космоса".Не е направил снимки от космоса.На борда на ракетата и имало магнитофон, със записи на Гагарин, така че те да бъдат прихванати от много любители на земята.И сега руснаците обсъждат в интернет "Летал ли Гагарин в космос?"
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господинът не е инжИнер. Също както получилият даром диплома списувател на дописката не е журналист.
12
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖНО ДО 10 ГОДИНИ ЧОВЕК ДА КАЦНЕ НА ЛУНАТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ!
11
1
 
3
 
! Отговори
Правопис - слаб 2 преди 4 години
"каза френският инжинер и космонавт"Ехо, Днес.БГ, да не би да инициирате работа върху нов правопис в българския език, или пък ще регистрирате нов "диалект"?Срамота...
10
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
И като ви се подпули едно извънземно на Луната - де ще д...скате вий тогазка? - пак обратно на Земята...
9
2
 
28
 
! Отговори
Лъжат ни яко преди 4 години
САЩ нали първи и единствени кацнаха на Луната през 1969г. и после до 1972 кацнаха още 5 пъти.И след това 47г вече никой не е кацал на Луната. И сега ни казват че след 10 години може и някой да кацне пак. Добре ама, какви бяха технологиите през 1969г. а какви са техноогииите сега? Нали уж имаме огромно развитие а пък никой не може да отиде до Луната днес щото било много сложно и скъпо.Нещо много ама много ми намирисва цялата работа!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баф мауму туй франсе,не е ли чувало че говедарите още преди петдесет лета, ф'ъркава до Луната?