Новият правосъден министър готова с бързи мерки за три месеца

Главният прокурор не отговарял на изискванията за длъжността
228
Новият правосъден министър готова с бързи мерки за три месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правосъдният министър Надежда Йорданова очерта спешните мерки в сферата на правосъдието с хоризонт три месеца.

"На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество, като антикорупционната функция ще бъде укрепена, засилена с повече правомощия, но и с повече гаранции срещу злоупотребите на съответния орган", каза тя пред БНР.

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на "избирателното действие на комисията "Цацаров", а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или "отново ще отмести папката встрани и ще я забрави".

Втората линия на действие е свързана с изменения в Закона за съдебната власт и в НПК, поясни правосъдният министър.

"Ще въведем поетапно възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се обжалват отказите на прокуратурата да допуска разследване. Това ще става пред съдебна инстанция. Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност".

Третата линия е свързана с избора на нов съдебен инспекторат, уточни Йорданова и определи това като сложна политическа задача.

В момента се обсъждат различни модели как магистратът, който ръководи разследване срещу главния прокурор, да бъде избран така, че да не бъде в професионална зависимост от главния прокурор, посочи Надежда Йорданова.

Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е промяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази идея и ще работим, за да постигнем консенсус за това.

Има модели, които дори да не са най-радикалните, са достатъчно ефективни, за да отворят вратите за подобни действия на законодателно ниво, заяви Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността и не се справя със своите правомощия, както изискват законът и етичният кодекс, категорична е тя.

Ще настоявам след като приключи конституционното дело да се разгледат сигналите срещу Гешев. Имам готовност да подам и нови.

Бюрократичната престрелка между МВР и прокуратурата трябва да спре и всеки трябва да си свърши работата, отбеляза още министърът на правосъдието.

Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължителна предпоставка, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още Йорданова. По думите ѝ проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане.    

Относно ВСС Надежда Йорданова коментира, че "колкото по-бързо освободят от себе си обществото, толкова по-добре за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
1
 
! Отговори
До жена преди 2 години
Аз искам импийчмънт на Радев и разследване служебните правителства. Вече 7 месеца крадат и назначават сътрудници на ДС на високи длъжности. Успяха да оправят своите деца, жени и любовници на служби с високи заплати!
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой предложи секретарката на г-н Бойкикев за министър? Аман от prostakesi!
198
0
 
1
 
! Отговори
много преди 2 години
лошо жъзпитание.Гешев и подарява цветя - а тя ..ще говорим за вашата оставка - дори едно лицемерно благодаря не се чу, А радев на форума в новинитв го показаха как стои до Орбан с ръце на кръста сякаш хоро ще играе .... демонстрации но повече излагации - няма ли кои да ги обучи
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учете български иначе ще пишете така . . . Новият правосъден министър готова . . . . . Веселина е бил първата журналист със сериозни дефицит по българскиЯТ език!
196
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана 207 Като не знаете нищо, защо сте се хванали да т,р,олите :)
195
1
 
7
 
! Отговори
Anonimna преди 2 години
Щом всеки може да ти използва личните данни както му е потребно. За какво правосъдие говорим ?
194
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен206 Кого подгони и защо не го стигна, значи...Ако знаеш нещо повече по въпроса, може ли да споделиш...Аз не знам нищо...
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана 204 Подгони той, ама никого не стигна :)
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отговор 203 Тя е Министър на правосъдието, а Вие :)
191
7
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Да..Главният прокурор не съответства на изискванията на БСП да прикрива техните золуми...Нема как - продължаваме нататък...И Гешев си е виновен защото не подгони големите щуки от БСП, а се занимаваше само с дребните рибки - но всичко е работа и нямат никакво основание да не я приемат за такава! БСП точно от това се опасява, че Гешев ще ги подгони и затова така драпат против него..Те ще направят не Гешев, а Народен Съд да ги подгони..А тогава...да му мислят..Ум царува, ум робува, ум патки пасе..
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Гербав, оценката не е присъда, но и такава ще има, споко :)
189
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191 Проверете си на страницата на Комисията по досиетата и престанете да разпространявате лъжи, гербав :)
188
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО Той е един нещастен гербав тролей :) Пише глупости за жълти стотинки :)
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191 Комисията по досиетата е огласила БОНЧО Рашков. Какви са Ви доказателствата за Бойко Рашков? Значи десето е Рашков, според Вас :) Много ниско ниво, а чаках да науча нещо интересно от Вас :) Правехте се на голям познавач на десарите :)
186
9
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
рАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКАТ ДА ОВЛАДЕЯТ И ПРОКУРАТУРАТА ЗА ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ ГЕШЕВ ИМ ПРЕЧИ ЗА КРАЖБИТЕ КОИТО ПОДГОТВЯТ
185
4
 
7
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Като слушам клишето за нещо изнесено пред скоби или за решаване и на двете страни на уравнението и се сещам за... Васил Божков. Човека е завършил Националната Математическа Гимназия и всъщност е показал доста високи интелектуални заложби. Освен математическите препратки като добавим и особения афинитет на господин Божков към съдебната система на Република България и особено топлите чувства към персоната на главния прокурор Иван Гешев... Май мирише силно, а?
184
4
 
9
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Демек никой не може да пипне с пръст Прокопиев вече. Ем честито. Нека ни е все така с червени бузи и още повече да тъпче.
183
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 192 "Дрън дрън ... нищо не знаеш" Проведох дискусията, за да се види за какво става дума Знам как завършва всеки такъв разговор, когато достигнете до крайния етап. Лек ден, аз написах това, което има значение. Който прочел, прочел. Платените драскачи няма да се промените. Реакциите ви са предвидими.
182
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 189 "Дотук само празни приказки от Вас" Нищо от това, което дотук съм написал не са "празни приказки". Рашков е ДСар откакто работи нещо, скалъпения компомат (факт) е използван безцеремонно както от него, така и от Радев за внушения пред обществото (факт), без съобразняване със (факта), че компромата е фалшификат. Имената на "ДСето" в случая са: Бойко Рашков. Автобиографията на Бойко Рашков е налична, за всеки. ДС наистина яко плаща, за представителството си тук.
181
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
191 Дрън дрън ... нищо не знаеш, напъваш се тука ... да не би да си адвокат на Борисов? Като не знаеш фактите, не се напъвай толкова. Като започне сериозно разлследване, ще ти падне ченето от фактите около "фотошопа" както се напъвате да излъжете.