Външната политика на Тръмп – голям скок в неизвестното

В очите му САЩ вече не могат да бъдат световен жандарм
11 ное 2016 19:55, Елка Василева
118
Външната политика на Тръмп – голям скок в неизвестното
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп наподобява голям скок в неизвестното - толкова неясно и грубо говореше по време на кампанията гръмогласният милиардер, обещавайки да разруши построеното от Барак Обама.

"Искам да бъда непредвидим", заяви бъдещият 45-и главнокомандващ първата световна сила в единствената си външнополитическа реч през април, пише Франс прес.

Експерти свързват този новак в политиката с течението на изолационистите, периодично вземало превес в американската външна политика от 19-и век насам. Затова пък Хилари Клинтън като президент навярно би проявила повече желание да се меси в международните дела.

През управлението на Тръмп "САЩ може да се оттеглят от лидерската си роля в международния ред" на Запада, опасяваше се преди вота политологът Томас Райт от Института "Брукингс". Ако този "ред се сгромоляса, никой не знае как ще свърши това и може да се натрупат условия за голяма война", писа той в понеделник в анализ за своя мозъчен тръст.

Наистина, в очите на Доналд Тръмп САЩ вече не могат да бъдат световен жандарм и трябва да свият помощта за други страни.

През 16-месечната си кампания републиканецът раздаде обещания, противоположни на правеното от Обама: сдобряване с Русия, ръководена от президента Путин, изпращане на десетки хиляди войници в Сирия и Ирак, за да ликвидират групировката "Ислямска държава", търговска война с Китай, преразглеждане на принципите на НАТО и на международните спогодби за климата, свободната търговия и ядрената програма на Иран.

Помирение между Вашингтон и Москва

Доналд Тръмп неведнъж е хвалил "лидерските" качества на Владимир Путин, обвинявайки Обама, че, напротив, му липсват такива. Повтарял е много пъти, че би било "хубаво" да е в "много добри отношения" с господаря на Кремъл. Но той никога не уточни как смята да помири Вашингтон и Москва.

Путин, който също бе нарекъл Тръмп "ярък и талантлив човек", пръв го поздрави в сряда и също изрази "надежда" за подобряване на руско-американските отношения, слезли до най-ниската си точка след студената война.

Дали това размразяване между Америка и Русия е предвестник за сътрудничество в Сирия срещу ИД? Доналд Тръмп не е говорил подробно по темата, но през октомври 2015 г. заяви, че първите удари на Русия в подкрепа на сирийските й съюзници са "положителна" новина.

Нокаут за ИД

Кандидатът популист представи доста различни варианти на стратегията си за борба с ИД. През септември 2015 г. говореше за "тактика на изчакване", внушавайки, че сирийският режим и джихадистите ще се избият взаимно.

През март т. г. обаче внезапно увери, че "ще хвърли в нокаут ИД", като изпрати в Ирак и Сирия "20-30 хиляди" американски войници. Миналия месец пък нахока своя партньор в листата Майк Пенс, настоял за удари срещу Дамаск.

Колкото до офанзивата срещу Мосул в Ирак, подготвяна месеци наред, "дотук с ефекта на изненада. Каква сбирщина от палячовци сме събрали", възмути се той на митинг в събота.

Китай - "враг" на Америка

По време на кампанията Тръмп често отправяше обвинения към Китай - "враг" на Америка, че "краде" работни места от страната му, манипулира валутата й, и заплаши втората икономическа сила в света с търговска война. А когато през януари Северна Корея извърши ядрен опит, настоя Пекин да упражни натиск върху своя комунистически съюзник. Иначе "ще се наложи да затрудним твърде много стокообмена с Китай", предупреди той.

НАТО е "отживелица"

Доналд Тръмп ужаси Европа през пролетта с изявлението, че НАТО е "отживяла времето си", и предупреди, че ангажиментът на Вашингтон да подкрепи съюзниците си, ако бъдат нападнати от Русия, ще зависи от европейските вноски в бюджета на алианса.

Затоплянето на климата - "шмекерия"

Според Тръмп затоплянето на климата е само "измама"; той дори загатна за "анулиране" на Парижкото споразумение.

А в името на протекционизма обсипа с критики Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Мексико и Канада от 1994 г. и Транстихоокеанското партньорство от 2015 г. между Вашингтон и 11 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

По време на обиколка из Нова Зеландия и Антарктида тази седмица напускащият държавен секретар Джон Кери обеща плавно предаване на властта на следващата администрация с цел "да я подпомогнем колкото може повече (. . .), без да изгубим и трошичка от (постигнатото в работата по) големите въпроси, пред които бяхме изправени".

Колкото до обещаното от Тръмп разваляне на споразуменията за Транстихоокеанско партньорство, за климата и на сделката с Иран, дипломатите от Държавния департамент успокояват: "Няма да отпуснем газта" до встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че в какво не е прав Тръмп в изброеното дотук (с изключение на глобалното затопляне, за което ще се намерят експерти да го убедят)?? Обама в сравнение с Путин и Тръмп е като гимназиален учител, едно управляемо човече в което няма нищо лидерско. Америка е една голяма корпорация и беше време един могъщ CEO да я упрявлява. На хората им писна от корумпираната политическа партизанщина, от лоши политики и споразумения и от демагогия и нищоправене.
62
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
И Тръмп, и Пенс казаха:Край на меката сила.Ще модернизираме нашата армия и сикрет сървис и ще побеждаваме, побеждаваме, побеждаваме.Аз лично искам и ПРО в Елхово.
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 98Какви системи са градени по-точно! На манипулация и измами! На всяко нещо му идва края. Бил, Буш, Обама лъгаха, лъгаха, войни тук и там и какъв е резултата?? И какво позитивно са съградили?? Световно напрежение и тенденционен тероризъм! Тепърва ще видим дали на Хилари и Бил ще им се размине за аферата Лотъргейт! Това ще е само началото!!!
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И изобщо не са добри новини нито за света нито за теб селчоо. Не може да смени толкова системи, които са градени десетки години.. Това ще доведе до срив на световната икономика. Т.е. или лъже или САЩ е изправена пред сериозни проблеми. Спомнете си някой ден за този коментар.
59
4
 
4
 
! Отговори
наблюдаващ преди 7 години
до 81Анонимен,ПРО в Румъния и където да е другаде в Европа не е в състояние да отбият залпова атака идваща от висините на космоса.Много американски о.з. генерали си дадоха мнението по този въпрос.Който се интерисува от специалисти в тази област,да чуе мнението на Яков Кедми-бивш шеф на спициалните служби "Натив"в Израел.
58
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПОКОЙНО!Лаят от злоба и безсилие!С инсталирането на ПРО в Румъния, на Путин вече му е ясно, че СОБСТВЕНИТЕ му ракети ще падат на главата му-затова се гърчи! Януари 2017г. САЩ и НАТО разполагат в Полша, литва и Естония корпус "Атлантическа решимост-Север", а в Румъния и България корпус "Атлантическа решимост-Юг" в отговор на Руската агресия спрямо съседите си. Ясно Ви е какво следва, ако Русия нападне България
57
3
 
12
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Това са добри за света новини- започва нов етап на сътрудничество, но статията е написана в стил упрек, че това се случва, защото авторите са получавали грантове и този кран се затваря, но ги уверявам, че да работят за просперитета на България , вместо за чуждестранни интереси е престижно и не е престъпно, а престъпленията се заплащат и Клинтън ще бъде не само разследвана. У нас тези, които ни докараха до просяшка тояга също ще бъдат съдени и ще се разделят със заграбеното.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1.В очите му САЩ вече не могат да бъдат световен жандарм и с какво право да го правят и да отнемат суверенитета на държавите 2.Размразяване отношенията между Америка и Русия3.С общи усилия приключване с Ислямска държава и войната в Сирия , прекъсване мигрантския поток4.Разпускане НАТО, което трябваше да стане заедно с приключване Варшавския договор5.Няма да се прикожат споразуменията НАФТА, няма да ни принуждават да сключваме търговските споразумения, които правят света колония за транс гигантските корпорации, които се опитват да стоят над държавитеТова са добрите за света нови
55
10
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
И ГЕРБ , и БСП, са московски мекерета!А Кремъл е централата на световния тероризъм!ТОГАВА,НАЙ-ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА, ЗАСЕГА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ В ЕВРОПАНа 16.04.1925г. в катедралата Св. Неделя в София,на опелото на български генерал убит за примамка от комунисти-московски мекерета , е извършен най-кървавият терористичен атентат. Ранените са над 500,жертвите надхвърлят 200-много невинни жени и децаСред убитите са 13 генерали-ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯ...СКОРО ВСИЧКИ ИСЛЯМИСТИ ГИ ПОЧВАМЕ СЪРАДАН....************Жел*в спокойно не се пени а иначе няма да ти стигне времето, много жалко.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям ЦИРК!Биг ШОУ! Чок СЕИР!Цяла България спори ,кой от двамата КОМУНИСТИ, е по-голям АНТИКОМУНИСТ!
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп още не знае къде се намира, Ердоган му иска Гюлен и му хвърля мълнии -смята , че баба му Меркел е насреща.Много смешно!
51
3
 
7
 
! Отговори
наблюдаващ преди 7 години
Като начало,чичо Дон може да покани Вовата да влезат в НАТО.Така ще си подсигури външната сигурност и намали до минимум разходите по превъоражаването.По този начин Китай и Иран ще мируват,Израел също ще е доволен.Но,ще се чуе голям рев от Саудитска Арабия,ОАЕ,Катар.За О-крайна...да му мислят Парашенко,Яйцето ,Турчинов,Аваков и сие!Който е писал и говорил за Тръмп че е ***,маргинал т.н.,да трепери!!!
50
0
 
1
 
! Отговори
шаши преди 7 години
ДАНС и предишните му му имена винаги са били мълчаливи. Там са едни групи и групички- свят да ти се завие. От новите нищо не става. Ако, кажа и *** за зеле не става, ще е обида за киселото зеле. Е, не може да вадиш картата на лево и на десно, да гониш манекенките и да си верваш. Това в БГ
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до68Със сигурност , вече е по богат от шефа си Пашата!
48
0
 
2
 
! Отговори
ИНАТЧИЯ преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯАко си гурбетчия в Турция, направи това което съветваш турчина! Ако си гурбетчия в България, връщай се там откъдето си се пръкнал!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От осми ноември насам се чудя, кой от двамата Доналд или Бойко всъщност има повече пари! Нашият не е за подценяване хаха, а ДАНС мълчи по въпроса!
46
3
 
3
 
! Отговори
шаши преди 7 години
До *** :тук е зона за свободно изказване. Защо ми изтрихте мнението нагласоподавател и гражданин на НРБ
45
0
 
3
 
! Отговори
eN-Vy преди 7 години
много бързо ги телепортираха протестиращите от тук в Америка....я виж ти наш бат Боко си има телепортера от "седморката на Блейк"
44
1
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Спирам да пиша по темата. Ще си налея едно уиски и ще слушам Сезен Аксу. Но запомнете, че един ден ще *** и дори милиарди да имате в банката те няма да ви помогнат когато физическото тяло си отиде в черната дупка. Всеки има има нужда от пари. Но те не са всичко. Бъдете откровени и честни. Не бъдете амсалаци и не помагайте на всеки. Щом той е попаднал в гадно положение явно Създателят го е подложиш на тест. Подложил е и Вас. Ако успеете да помогнете Евала.Ако не успеете. Не съжалявяйте!