Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?

След два месеца разследване Конгресът започва юридическия дебат
4 дек 2019 21:30, Елка Василева
157
Заслужава ли Доналд Тръмп да бъде отстранен?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд Тръмп, за да оправдаят негово отстраняване от длъжност? След два месеца разследване Конгресът днес започва този юридически дебат, опирайки се на "уличаващите доказателства", които демократите казват, че са събрали срещу президента.

Републиканският милиардер заявява, че това е политическа машинация и уверява, че не е извършил нищо нередно, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, един от потенциалните му опоненти на президентските избори през 2020 г., пише Франс прес.

Демократичната опозиция обаче е убедена, че той е злоупотребил с правомощията си, за да улесни кампанията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона долара за тази страна, която е в конфликт с Русия.

Опирайки се на мнозинството си в Камарата на представителите, опозицията започна в края на септември процедура за отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп и възложи разследването на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

Още по темата

След като изслуша петнадесетина свидетели, тя заключи в публикуван вчера доклад, че той "е поставил своите лични и политически интереси над националните интереси, стремил се е да подкопае честността на американския изборен процес и е поставил в опасност националната сигурност".

Според този доклад съществуват "уличаващи доказателства" за неуместно поведение в две области: "президентът е поставил като условие за получаване на покана в Белия дом и даване на военна помощ на Украйна обявяването на разследвания, които благоприятстват неговата кампания" и е възпрепятствал парламентарните разследвания.

"За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите", коментира конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаването. "Въпросът е какво ще направи Конгресът" въз основа на този доклад, добави той.

Престъпления и закононарушения

Този документ, който Белият дом определя като "бълнуване", беше официално предаден снощи на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с изготвянето на евентуалните основания за повдигане на обвинения (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се председателства от демократа Джери Надлър, който е отдавнашен враг на магната на недвижими имоти. Днес тя ще започне работа с изслушването на четирима експерти по конституционно право.

Трима от тези юристи са избрани от демократите, а един - от републиканците. Те ще обсъждат цитираните в конституцията мотиви за отстраняване от длъжност на президента: "измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения".

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да участват в изслушванията, но отказаха да отидат, като осъдиха несправедливата според тях процедура. Те обаче си запазват възможността да се включат на по-късен етап.
До момента Доналд Тръмп отказва да съдейства на разследване, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да предоставят исканите от конгресмените документи.

Нищо лошо

Юридическата комисия може да обсъжда поне четири пункта на обвинение: злоупотреба със служебно положение, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.

Републиканците изглеждат готови да ги отхвърлят всичките. "Президентът не е направил нищо лошо", заяви в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези дебати.

След като бъдат изготвени, основанията за импийчмънт ще бъдат внесени за пленарно гласуване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има предвид, че демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинения за отстраняване от длъжност след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са обявени за невинни.

След това Сенатът ще бъде натоварен да води съдебния процес на президента, като за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно. Републиканците имат мнозинство в Сената и засега са твърдо обединени в защита на президента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
3
 
! Отговори
МАЙДАН В САЩ преди 3 години
Ами може и задкулисието, тези които искаха Хилъри Клинтън да стане президент, тези от Демократическата партия, те да подклаждат. Нали когато бяха на власт(Обама) спретнаха не малко цветни революции по света, нищо чудно сега да удрят срещу Републиканците(Тръмп)
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45А сега да ми се изясни връзката Интернет - автомобили.
102
4
 
2
 
! Отговори
преди 4 години
Търмп е една муха която поради неосъществени амбиции за илюзорно господство на конкурентите му ,го направиха на слон . Демократическата партия не го критикуваха когато получаваха с години дарения за партията от него. Когато ,, Войните за социална справедливост ( SJW ) завзеха политиката , образованието, киното и Тръмп им направи забележка, тогава стана лош. Той е олицетворение на САЩ -страната на обикновенната спекула. САЩ трябва да се върне да прави пари , а не да следва идеологии на комунизма
101
1
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
До Анонимен 125За кой ''останалия свят" говориш, че било лошо??? Халифата на ИДИЛ ? Китай? Русия? Северна корея? Иран? ..........Напротив , дори за народите по целия свят Тръмп е шестица от тотото,
100
4
 
2
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
До Анонимен 127Прав си! Само тая глупост, че Русия била по-силна , трябваше да ни я спестиш.
99
2
 
7
 
! Отговори
Ще му преди 4 години
п,ръднат на гегата с изсмуканифакти и аргументи!! По скоро демократите са сторили тези престъпления,които искат да му ги пришият на него!! Синът на Джо Байдън е получил милиард и двеста милиона долара финансиране от Китай за да предава интересите на САЩ, а в Украйна са го направили член на борда на най голямата мафиотска фирма и получава по 80 000 евро месечно,без да си мръдва пръста??!! Именно това е искал да установи Тръмп от украинския президент! Кое е подсъдното,че си гледа работата?!
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да бъде отстранен.Ако след него дойде някой войнолюбец,ще стане страшноза САЩ.Русия е по-силна,аТръмп не иска война с Русия,защото знае какъв ще е резултатът .Дано Тръмп да остане на власт!!!
97
2
 
10
 
! Отговори
най-добрия преди 4 години
Добре,че го избраха!Ако президент беше килъриту,направо не ми се мисли какъв щеше да е света!И дали щеше да го има!?
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перуката е най добрия президент който щатите са имали от мн време но доброто за тях е лошо за останалия свят тъй че дано го натирят.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удоволствие е да гледа човек как се гърчат демократите в безсилна злоба.Мъдрия български народ е казал Вола като рие и пръста на гърба му пада. Ще берат ядове на изборите.
94
2
 
15
 
! Отговори
Надежда за работливи преди 4 години
Тръмп е протестант,пуритан-конгреционалист. Това са хората създали с труд,спестовност,нюх и безжалостно отношение към мързеливите богатството на Америка Семиtите,цъrномръскавите,пъстрокожите,латиносите са некадърни,нефелни и мързеливи. Тия последните заедно с холивудските куrвета, пиdалосите, леzбитата и dженdърите са новите ъпгрейтвани сторители на комунделизма в САЩ. Бай Дончо е надежда за работливите.
93
4
 
2
 
! Отговори
MIT преди 4 години
DA I NE.LOCHOTO E CHE SPIAT S MELANI NA RAZLICHNI ETAGI .. ZA TOVA E TAGEN CHOVEKA.ISVODA E DORI DA SI MILIARDER I PREZIDENT KATO NE MOGECH DA SI OPRAVIACH GENATA STE IMACH PROBLEMI...TIA NALI IMA BALKANSKA KRAV ... NE MU E LESNO NA G-N TRUMP..
92
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тръмп си стои добре на мястото, не е като безличния Обама и шавливия Клинтън!
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички либерали педофили грантофили цветнокожи и сие вият от мъка покрай русия чичка .
90
4
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Той, също като г-н Борисов, е най-добрия - интересно ми е, ако го отстранят, #КОЙ ще турат на негово място?!
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И мадата на коча се клатят ама не падат. Та и Доналд Дък така.
88
1
 
17
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
"за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно."Дрън дрън. Направо си изглежда невъзможно. Как пък не обяснихте на хората че импичмънта както е замислен, не може да се извърши без преобладаващо общо съгласие не само на партиите, но и на подръжниците им. Как ще я пробутат тая щуротия демократите, след като Тръмп има рекордните 95% подръжка на републиканските гласоподаватели?? Време е да мислят за нова шмерерия демократите.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не заслужава импйчмант ! Много е ексцентричен и войнствен в приказките и държанието си ,но всъщност гледа да не се стига до военен конфликт .
86
2
 
15
 
! Отговори
Заслужава преди 4 години
Само че това никога няма да стане, защото републиканците на Тръмп имат мнозинство в сената.
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не! Не? И не.Баце едва смогна да горъкостиска и край.Аз повече мисля за баце ,но без Тръмп е немислимо да есъс самочувствие и лентички .НЕ.