Тръмп няма да уволнява главния експерт за борба с COVID-19

Президентът на САЩ настоява за рестартиране на икономиката
Обновена: 14 апр 2020 08:27 | 14 апр 2020 07:40, Петя Славова
11
Тръмп няма да уволнява главния експерт за борба с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити отговора си на кризата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията страна. Според критиците Тръмп е реагирал прекалено бавно на заплахата и в началото я е подценил.

На редовния ежедневен пресбрифинг в Белия дом за коронавируса Тръмп разкритикува остро медиите за това, че са се съсредоточили в отразяването на кризата върху пропуските в отговора на неговата администрация.
Конкретен повод за недоволството на американския президент стана статия във в. "Ню Йорк таймс", в която пише, че в началото той не се е вслушал в експертните мнения, отбелязва БТА, позовавайки се на ДПА.

Тръмп нарече публикацията "пълна лъжа" и посочи наложените ограничения за пътуване от Китай и Европа като доказателство за бързата му реакция.

Президентът на САЩ увери, че няма намерение да уволнява главния експерт на администрацията за борбата с новия коронавирус Антъни Фаучи.

Още по темата

В неделя Тръмп препостна туит, призоваващ за оставката на д-р Фаучи. Така президентът на САЩ подхрани спекулациите, че е недоволен от уважавания в страната специалист, който неуморно предупреждава за опасностите от прибързано рестартиране на икономиката, отбелязва Франс прес.

Самият д-р Фаучи увери на пресконференцията, че Тръмп се е вслушал в неговия съвет да бъдат предприети усилия за спиране на разпространението на вируса, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ даде да се разбере, че той взима решенията и от него зависи кога ще бъде рестартирана американската икономика.

Тръмп редовно настоява за възможно най-бързо рестартиране на американската икономика, като според него прекаленото закъснение би било изключително опасно на фона на експлозивното увеличаване на безработицата заради масовите съкращения на работници, отбелязва Франс прес.

В неделя д-р Фаучи допусна постепенно рестартиране на икономиката от другия месец, но се обяви за различен подход по места според обстановката. Той даде за пример различията между големите градове, които са тежко засегнати от епидемията, и провинциалните райони, където коронавирусът изглежда се е разпространил по-малко.

САЩ са най-тежко засегнатата от коронавируса държава в света. До момента в страната са регистрирани 587 155 заразени, 23 644 от които са починали.

Тръмп каза по този повод, че американските власти са направили близо три милиона теста за откриване на вируса. "Три милиона, повече от която и да било друга страна", подчерта той, цитиран от Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не омаловажава трите милиона теста, които американците са си направили, но ако се съпоставят като процент от населението, това е по-малко от повечето западноевропейски страни.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е Тръмп да уволни себе си и без друго му остават броени месеци до края на мандата, Байдън му води с двуцифрени проценти.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да не е компютър да го рестартираш. Икономическите процеси са инертни.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак е прав президента Тръмп, всичкия бълвоч на корумпираните медии е ЛЪЖА! Когато Тръп спря полетите от Китай, и.3..метта журналяги гръмнаха че бил расист. Сега че бил много забавил мерките. Каквото и да направи и да беше направил, тая уродлива пасмина ще измисли някоя ЛЪЖА да го клевети. Всичката тая смет да е с коронки до довечера!
4
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Не можеш да преписвaш от Франс Прес и да претендираш, че даваш обективна информация. Даваш Фейк Нюз, бидейки, Франс Прес е контролирана, корпоративна медия и всичко което излиза оттам е компрометирано. Все едно да даваш новини от БиБиСи, Дойче Веле, Уошингтън Поуст или Гардиън - 100% Файк Нюз.
3
0
 
6
 
! Отговори
39402 преди 4 години
Много по-важно е в България какво ще се става и в близко, и в по-отдалечено време. Мощните икономики имат потенциал. Немощните, кретащи икономики са в сериозен риск и за тях е необходима прагматизъм, мобилизация и сплотени усилия без никакво политизиране.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да го уволнява, той ако има съвест сам ще си подаде оставката. Тръмп не се изживява като някакъв диктатор, фараон, цар и да показва мускули пред матеряла.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да изгони китайските комунисти от ООН.